Friends 4-ever // Hoofdstuk 125 // Norah

Vorige week kon je lezen over het Profiel Werkstuk dat de meiden gaan maken. Helaas werkten ze niet met z’n vieren samen, maar dat mag de pret niet drukken. Zegt het je niets? Check dan even dit bericht. Vandaag lees je meer over Norah, zij krijgt een heel speciale opdracht…

‘Voordat iedereen begint met het aanboren van zijn of haar creatieve vermogens, wil ik even jullie aandacht.’ Norah richtte meteen haar volle aandacht op haar tekendocent. Huurman begon de les vrijwel nooit klassikaal, dus het zou zeker iets bijzonders zijn.
‘Volgende week is het alweer herfstvakantie en ik heb een speciale opdracht gekregen waar ik jullie hulp bij nodig heb,’ begon Huurman toen iedereen stil was. Alleen Lily was nog bezig met haar tablet, zag Norah, maar Huurman zei er niets van.
‘Ik mag een muurschildering maken van acht bij drie meter in het tehuis ‘Het Slot’ in Amersfoort. Nu begrijpen jullie wellicht dat een muurschildering van die afmetingen wel wat veel gevraagd is voor mij alleen. Het lijkt me heel erg leuk als jullie mij hierbij helpen, uiteraard krijgen jullie ervoor betaald. Vijftig euro per dagdeel.’
Het bleef doodstil in het lokaal, Norahs hersenen draaiden overuren, een muurschildering maken, dat was echt heel erg tof! Maar hoe zat het met het ontwerp? En welke dag zou het zijn? Het ging waarschijnlijk om de herfstvakantie, maar ze zat al aardig vol!
‘Ik ga zelf maandagavond al om alles klaar te zetten, het zou fijn zijn als een gedeelte van jullie er dinsdagochtend al vroeg kan zijn, dus om acht uur. Maar als dat niet lukt kan je ook rond twaalf uur komen. Dan krijg je uiteraard voor één dagdeel betaald. Straks mag je jezelf komen intekenen voor deze klus, maar eerst wil ik weten of er nog vragen zijn.’ Dinsdag, dan kon ze wel. Maar maandag zou ze naar Ethan gaan in Groningen, dus ze zou pas laat thuis zijn. Acht uur in het verzorgingstehuis zijn was wel erg vroeg.
Arons vinger vloog de lucht in, Huurman knikte naar hem. ‘Hoe gaat het precies in z’n werk? Ik bedoel … mijn tekenkunsten zijn niet zo goed als die van Lily bijvoorbeeld.’ Lily’s wangen kleurden rood, ze was dus niet ver weg met haar gedachten, zoals Norah had gedacht.
Huurman glimlachte. ‘Geen nood. Ik heb het ontwerp al gemaakt, op dit moment kijkt Lily er nog naar of er nog verbeterpuntjes zijn.’ O, vandaar dat hun docente het niet erg vond dat Lily met de tablet voor haar neus zat. En daarom had Huurman gevraagd of Lily de vorige les even kon blijven zitten. Toen Norah had gevraagd wat er was had Lily alleen maar een vaag gebaar met haar hand gemaakt. De wangen van haar vriendin waren nu nog roder geworden.
‘Het ontwerp projecteren we dan op de muur en wordt overgetrokken. Dat zal ik zelf dinsdagochtend vroeg al doen, samen met Lily. Het gaat eigenlijk meer om het inkleuren van de schildering, hoewel dat uiteraard ook belangrijk is.’
Aron knikte. Er werden nog meer vragen gesteld en daarna konden ze zich intekenen. Norah aarzelde nog even bij het tijdstip, maar besloot zich toch alleen voor de middag op te geven. De herfstvakantie was al druk genoeg, ook zonder muurschildering. Na het intekenen liep ze naar Lily.
‘Heb je nog verbeterpuntjes voor Huurman?’ Lily’s wangen waren nog vuurrood, dus Norah wist niet wat voor impact haar woorden hadden.
‘Een paar kleine dingetjes. Maar het is echt supermooi, vind je niet?’
Norah bekeek het ontwerp van mevrouw Huurman. ‘Is dat een kasteel?’
‘Het is het slot wat er vroeger stond,’ vertelde Lily. ‘Ik vind het echt heel erg mooi zo, ben heel benieuwd hoe het is als muurschildering.’
Norah knikte. ‘Ik ook. Ik vind het wel spannend hoor, wat als wij het met z’n allen verpesten?’
‘Natuurlijk niet.’ Aron kwam bij hen staan. ‘Huurman zou het ons niet laten doen als ze niet het volste vertrouwen had dat we het konden. Anders krijgt zij ook problemen met haar opdrachtgever.’
Daar had hij helemaal gelijk in.
Hij boog zich over Lily heen. ‘Ziet er heel mooi uit.’
‘Huurmans werk,’ wuifde Lily het compliment weg.
‘Jouw werk is minstens net zo goed,’ beweerde Aron. De rode kleur die iets was afgezwakt kwam weer in volle hevigheid terug. Norah moest Aron gelijk geven, Lily kon echt prachtig tekenen, maar ze was er vaak zo onzeker over. Zou dat te maken hebben met de dingen die Joëlle vroeger tegen Lily had gezegd? Op de basisschool had Lily ook niets liever gedaan dan tekenen en Joëlle deed er altijd denigrerend over en noemde het ‘kleuren’ of ‘kleuterwerk’. Opeens schaamde Norah zich dat ze hier nooit eerder over na had gedacht, ze had het nooit aan Lily gevraagd en destijds had ze het ook nooit voor Lily opgenomen. Zij hield ook van tekenen en alles wat ermee te maken had, maar Joëlle had nooit vervelende opmerkingen tegen haar gemaakt. Hoe dan ook, Arons complimenten leken wel aan te slaan bij Lily. Norah was blij dat hij zo duidelijk liet merken dat hij haar werk goed vond. Maakte hij ook maar zo duidelijk wat hij nu voor Lily voelde. Want dit ging echt wel verder dan vriendschap, toch? Misschien moest ze er toch wat van zeggen … hoewel, ze had zich voorgenomen zich er niet meer mee te bemoeien.
Toen de gelegenheid zich echter voordeed, bij Engels, maakte ze er gebruik van. Groeneveld had hen in tweetallen opgedeeld om spreekoefeningen te doen en Norah was gekoppeld aan Aron.
‘Wat vind je van Lily, Aron?’ vroeg ze op de man af, wel in het Engels, zodat Groeneveld geen commentaar zou hebben.
Aron bloosde bij die directe vraag en dat gaaf haar hoop.
‘Waarom vraag je dát?’ vroeg hij, ook in het Engels.
‘Omdat ik om haar geef en niet wil dat ze gekwetst wordt. Dus als je haar leuk vindt, maak het duidelijk. En als je haar niet leuk vindt, neem dan afstand.’ Ze liet het Engels maar vallen omdat ze niet de juiste woorden ervoor kon vinden.
Aron sloeg zijn ogen neer onder haar indringende blik. Even had ze spijt van die laatste woorden. Wat als hij nog niet uit was over zijn gevoelens en nu om haar woorden afstand nam van Lily? Wat als zij hen uit elkaar dreef in plaats van bij elkaar?
‘Het komt goed,’ beloofde Aron haar, ook in het Nederlands. Maar hoe bedoelde hij dat? Argh, ze was geen centimeter opgeschoten met zich ermee bemoeien, daarom mocht ze dat ook niet doen!

Wat denk je: is het slim van Norah dat ze zich hiermee bemoeid heeft?

Liefs,

Mirjam

2 Reacties

  1. Eh, ik dacht eigenlijk eerst van wel maar ik kan me nu wel voorstellen dat het voor Aron een beetje ongemakkelijk was (;

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: