Boekentip #23 Vijf boeken waar de personages naar een ander land gaan

Omdat het nog (net aan) zomervakantie is, leek het me leuk om een aantal boeken te delen waarbij het hoofdpersonage een ander land bezoekt. Het grappige is dat je met deze categorie al snel bij boeken van Nederlandse auteurs uitkomt, omdat in de meeste Amerikaanse boeken niet superveel gereisd wordt.

Meer dan ooit // Marina Folkers
Enige tijd na de dood van haar man doet Lucie een schokkende ontdekking. Ze neemt ontslag en gaat impulsief naar Frankrijk, op zoek naar haar oude liefde David. Maar David zit helemaal niet op haar te wachten…

Ik denk dat ik dit boek, samen met ‘Ik hou je vast’ het mooiste boek van Marina vind. Het is zonnig en je waant je net als Lucie in Frankrijk. Tegelijkertijd heeft het verhaal een diepe, verdrietigere laag en een bijzonder plot.

Boven de robijnen // Marianne Witvliet
In Boven de robijnen van Marianne Witvliet schrijft Noa Terheyde in 1949 met tegenzin een brief naar een onbekende soldaat in Nederlands-Indië. Jonge vrouwen worden opgeroepen te schrijven aan ‘onze jongens’, om hun eenzaamheid te verminderen en dat vindt vooral Noa’s moeder een goed idee. Maar onze jongen Daniël Blankenberg blijkt veel interessanter dan Noa had vermoed.De onverwachte liefde tussen hen is voelbaar vanaf het begin, maar als Daniël terugkeert naar Nederland blijken hun verschillende toekomstplannen een relatie onmogelijk te maken. Hoewel hun wegen zich scheiden, blijft hun korte tijd samen niet zonder gevolgen. Jaren later doet Noa er alles aan om Daniël op te sporen, aan de andere kant van de wereld.

In dit boek reis je zowel naar Schiermonnikoog (wat natuurlijk gewoon Nederland is), Antarctica en Indonesië, en het is ook zeker een aanrader!

Als water en vuur // Susan May Warren
Sofia Frangos wordt verscheurd door haar liefde voor twee broers: heethoofd Markos, die vecht voor de familie-eer, en de rustige Dino, die streeft naar een nieuw leven in de Verenigde Staten. Aan het begin van de 20e eeuw vluchten twee Griekse broers na een familiedrama naar Amerika. Ze verschillen als dag en nacht en raken steeds verder van elkaar verwijderd. Maar dan vallen ze voor dezelfde vrouw. De een biedt haar een rijk verleden, de ander een toekomst. Voor wie kiest Sofia?

Dit verhaal begint en eindigt in Griekenland, maar de personages gaan ook nog naar de Verenigde Staten. Het is het allereerste boek dat ik van Susan May Warren las (en daarna volgden velen), maar helaas alleen nog tweedehands verkrijgbaar (en niet te lezen op kobo). Het is ook het enige boek van een Amerikaanse auteur in dit rijtje 😉

Lysbeth // Marlies Medema
Lysbeth, een rijke Amsterdamse koopmansvrouw, raakt tegen haar wil verzeild in een politiek conflict. Het verscheurt haar en dreigt haar familie uiteen te drijven. Haar man, Rem, is een belangrijke remonstrantenleider, terwijl haar broer Jan die haar heeft grootgebracht fel contraremonstrant is. Als honderd jonge contraremonstranten hun huis overvallen, dreigt Lysbeth alles te verliezen. Ze zint op wraak om de machthebbers het zwijgen op te leggen. Maar als het stadsbestuur haar man wil oppakken voor hoogverraad, moet ze vechten voor haar leven.

In dit boek verhuist Lysbeth naar Koningsbergen, een stad die vroeger in Oost-Pruisen (Duitsland) lag. Inmiddels is de stad onderdeel van Rusland. Ook wonen Lysbeth en haar man een tijd in Antwerpen, omdat Amsterdam niet meer veilig voor hen is. Ik vond dit een mooi boek, die aangeeft dat wat je theologische opvatting ook is, je moet wel menselijk behandeld worden.

Time-out // Mirjam Schippers
Lynn Leeflang heeft haar havo-examen er net opzitten als ze te horen krijgt dat ze niet wordt toegelaten op het conservatorium. Haar droom om van pianospelen haar beroep te maken spat als een zeepbel uit elkaar. Welke opleiding moet ze nu kiezen? En wat is eigenlijk Gods wil voor haar leven? Lynn komt er niet uit en overweegt een tussenjaar te nemen. Dit plan neemt vaste vormen aan als ze in contact komt met een stel uit Engeland dat een au-pair zoekt voor hun twee kinderen. Lynn besluit het avontuur aan te gaan. Dat ze een halfjaar haar familie en vrienden achter zal moeten laten is wel even slikken. Juist nu haar vriendschap met Maurits steeds serieuzere vormen aanneemt, wordt het lastig om het contact voort te zetten. Wat gaat deze tussenstop in Engeland betekenen voor Lynn’s relatie en toekomst?

Tot slot gooi ik er ook een boek van mezelf in. In Time-out gaat Lynn naar Engeland. En niet zomaar naar Engeland, ze vertrekt naar Woking, de stad waar ikzelf ook vele zomers als au pair heb gewerkt. Toevallig las ik laatst mijn aantekeningen voor een herschrijfronde van Time-out terug en ik kreeg meteen zin om het boek weer te lezen. Het blijft stiekem wel een beetje mijn favoriet, hoor!

Welk boek heb jij recent gelezen waarin het hoofdpersonage (of de hoofdpersonages) naar een ander land gaan?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.