Podcast

Op 8 april 2021 kwam de eerste aflevering van De Eindeloze Boekenkast online. Ik maak deze podcast samen met mijn bookbuddy Anna Laura. Zij woont tegenwoordig in Slowakije, maar nog steeds nemen we regelmatig afleveringen op, zodat jullie naar ons gezellige geklets over boeken kunnen luisteren. We proberen afleveringen van ongeveer 30-45 minuten te maken, zodat je ze kunt beluisteren tijdens je ochtendwandeling. Hieronder vind je een overzicht van alle gepubliceerde afleveringen.

Seizoen 4

Aflevering 1 – Hoofdstuk 29 – Dit lezen wij in 2023
Yes! Een nieuw seizoen van De Eindeloze Boekenkast is begonnen. Dit jaar nemen we je eens per maand mee in ons leven gevuld met boeken. In deze aflevering nemen we de voorjaarsaanbiedingen van diverse uitgeverijen door en vertellen we je naar welke boeken wij uitkijken.

Aflevering 2 – Hoofdstuk 30 – Buddy read: Verloren dochters (Terri Blackstock)
In deze aflevering bespreken we het boek ‘Verloren dochters’ van Terri Blackstock. Deze keer niet echt aan de hand van ons vertrouwde format, maar we kletsen gewoon over het boek en slaan hier en daar een zijspoor in, maar uiteindelijk vertellen we je wel of we het boek aanraden of niet. Hier en daar zal je een spoiler meekrijgen, dus als je het boek nog niet gelezen hebt en je wilt geen spoilers, lees dan eerst het boek en kom later terug. Veel luisterplezier!

Aflevering 3 – Hoofdstuk 31 – Vijf lenteboeken
De slotaflevering in onze seizoenenreeks: vijf boeken om in de lente te lezen. Uiteraard droppen we nog veel meer boekentips tussendoor, dus een (digitaal) notitieboek is wel handig als je naar deze aflevering luistert. Heel veel luisterplezier. En wie weet … kunnen we in de toekomst nog zo’n seizoenenrondje doen met andere boeken.

Seizoen 3

Aflevering 1 – Hoofdstuk 20 – Over leven en lezen
In deze aflevering praten we bij over ons persoonlijk leven. Hoe is het om in Bratislava te wonen? En is werken in de boekhandel nu echt een droombaan? Uiteraard vertellen we je ook over onze leeschallenge van 2022 en wat je kunt verwachten van dit nieuwe seizoen. Veel luisterplezier!

Aflevering 2 – Hoofdstuk 21 – Ode aan de boekwinkel
In deze aflevering hebben we het over boekwinkels! We hebben het over de verschillen tussen Nederland, Engeland en Slowakije. Mirjam vertelt over de opzet van de winkel waar zij werkt en Anna Laura vindt het belangrijk als boekwinkels sfeervol verlicht zijn. Dat en nog veel meer hoor je in deze aflevering. Veel luisterplezier!

Aflevering 3 – Hoofdstuk 22Buddy read: Avondrood
In deze aflevering bespreken we onze Buddy read Avondrood, het slot in de serie over de drie zussen van Deborah Raney. We vertellen je meer over ons favoriete personage en we delen wat er voor ons uitsprong in het verhaal. Zoals altijd bij een buddy read kan het zijn dat er spoilers in deze podcastaflevering zitten. Dus heb je het boek nog niet gelezen en wil je graag verrast worden? Kom dan later nog eens terug. Heb je ‘m al wel gelezen? Dan wensen we je veel luisterplezier!

Aflevering 4 – Hoofdstuk 23 – Boekverfilmingen
In deze aflevering hebben we het over boekverfilmingen. We bespreken de verschillen tussen personages in boeken en films, we vertellen je welke verfilmingen favoriet zijn en welke boeken wij graag verfilmd zouden zien. Heel veel luisterplezier!

Aflevering 5 – Hoofdstuk 24 – Vijf herfstboeken
Na een zomer- en wintereditie vonden we het tijd om een aflevering over herfstboeken te maken! In deze podcast hoor je in ieder geval vijf herfstige boekentips – maar er zouden er best eens meer bij kunnen zitten.

Aflevering 6 – Hoofdstuk 25 – Zó lees je non-fictie
In deze aflevering gaat het over non-fictie. We geven je tips bij het lezen van non-fictie, delen lessen die we zelf geleerd hebben uit non-fictie boeken en vertellen meer over de verschillende genres die er zijn. We wensen je veel luisterplezier. Er komen tussendoor best veel titels voorbij, dus vergeet niet een notitieboekje of -app erbij te pakken!

Aflevering 7 – Hoofdstuk 26 Nooit meer lezen?!
Voor deze aflevering hebben we een soort experiment gedaan. We zijn het superberoemde BookTok boek ”Nooit meer’ van Colleen Hoover gaan lezen. We bespreken onze ervaring, gaan in op de vraag of we de hype begrijpen en uiteraard geven we je ook boekentips.

Aflevering 8 – Hoofdstuk 27 – Waarom lees je dit?
In deze aflevering hebben we het over het lezen van algemene boeken. Waarom lezen wij soms algemene boeken? Wat vinden we belangrijk in boeken en wat vermijden we liever?

Aflevering 9 – Hoofdstuk 28 – 2022 in boeken
De allerlaatste aflevering van het jaar alweer. In deze aflevering blikken we terug op ons leesjaar. Heeft Mirjam weer zo verschrikkelijk veel boeken gelezen? En wat vond Anna Laura het mooiste boek dit jaar? Naast terugblikken kijken we ook vast vooruit naar 2023. Hoeveel boeken willen we dan gaan lezen? En hoe gaat het verder met de podcast? Je hoort het allemaal in deze aflevering!

Seizoen 2

Aflevering 1 – Hoofdstuk 10 – Buddy read: The ruthless elimination of hurry
In augustus en september lazen wij het boek The Ruthless Elimination of Hurry, geschreven door John Mark Comer. Zo’n boek dat speciaal voor millennials geschreven lijkt te zijn. Je leest wat haast doet met je ziel, maar ook hoe het mogelijk is om weer te leven vanuit rust. We bespreken in de podcast de belangrijkste lessen die wij van dit boek geleerd hebben.
PS: Inmiddels is het boek in het Nederlands verschenen met de titel: De radicale uitbanning van haast

Aflevering 2 – Hoofdstuk 11 – Onze relatie met feelgood
Toen wij onze leesgewoontes eens onder de loep namen, ontdekten we dat we eigenlijk best veel feelgood boeken lezen. En daar vinden we wat van. In deze podcast vertellen wij je van alles over onze relatie met (christelijke) feelgood boeken. We vertellen waarom we dit genre zo graag lezen, maar ook de mindere kanten ervan.

Aflevering 3 – Hoofdstuk 12 – Buddy read: zangvogels
In deze nieuwe aflevering van De eindeloze boekenkast bespreken wij onze buddy read van oktober. Wij lazen allebei het boek Zangvogels van Christy Lefteri. We kozen dit boek omdat we allebei diep onder de indruk waren van De bijenhouder van Aleppo. Of Zangvogels ons ook zo raakte? Dat hoor je in deze podcastaflevering!

Aflevering 4 – Hoofdstuk 13 – Wij herlazen De Duiventil
Dit jaar hebben we ieder maand een deel van de populaire meidenserie De Duiventil gelezen. In deze aflevering blikken we terug. Wat vonden we van de boeken? Welk deel was deze keer favoriet bij mij? En welk deel vond Anna Laura tegenvallen? Je hoort het allemaal in deze aflevering!

Aflevering 5 – Hoofdstuk 14 – Buddy read: Circus der wonderen
In november lazen wij Circus der wonderen, geschreven door Elizabeth McNeal. Volgens meerdere bronnen voor fans van The Night Circus van Erin Morgenstern. Maar klopt dat wel? Wat vonden wij van dit toch wel gehypte boek? Je hoort het in deze aflevering!

Aflevering 6 – Hoofdstuk 15 – Vijf winterse boeken
Nadat we het vorige seizoen een aflevering vol zomerse boekentips hebben gedeeld, is het nu tijd voor een aflevering vol winterse boekentips. In de titel staat dat we vijf tips delen, maar houd pen en papier (of een notitie-app) in de aanslag om de verschillende titels op te schrijven. Het zijn er namelijk per ongeluk een stuk meer geworden. Uiteraard beperken we ons niet alleen tot Kerstboeken, maar bieden we een mooi lijstje om jou de winter door te helpen. Veel leesplezier de komende tijd!

Aflevering 7 – Hoofdstuk 16 – Buddy read: The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society
Ja, een hele mond vol die titel! Inmiddels zijn we aardig bedreven in het uitspreken ervan. In het Nederlands is dit boek verschenen als Het literaire aardappelschiltaart genootschap van Guernsey. Het boek is erg bekend geworden door de gelijknamige film waar ook de Nederlandse acteur Michiel Huisman in speelt. Uiteraard hebben we het ook over hem in deze aflevering van de podcast. Daarnaast bespreken we onze favoriete personages en delen ook wat er voor ons uitsprong tijdens het herlezen van dit boek!

Aflevering 8 – Hoofdstuk 17 – Onze leesdoelen voor 2022
Hoeveel boeken willen wij in 2022 lezen? Ga ik weer zo’n bizarre uitdaging aan, of doet ze het wat rustiger op leesgebied? En Anna Laura, heeft zij haar leesdoel van 2021 behaald? Wil ze dit jaar een nieuw record vestigen? Je hoort dit in deze aflevering! Uiteraard benoemen we ook andere doelen op leesgebied en vertellen we je zelfs wat persoonlijke updates. Ook komen er weer een paar boekentips voorbij!

Aflevering 9 – Hoofdstuk 18 – Buddy read: Sterrenbaai
En toen was het alweer tijd voor de laatste buddy read van het seizoen! In januari lazen wij het boek Sterrenbaai van Irene Hannon. Wie was Anna Laura’s favoriete karakter? En wat vond ik zo mooi aan dit boek? Moet iedereen dit boek gelezen hebben? Je hoort het in deze aflevering van onze podcast.

Aflevering 10 – Hoofdstuk 19 – Dilemma’s voor boekenliefhebbers
n deze laatste aflevering van seizoen leggen we onszelf wat dilemma’s voor rondom boeken. Geven we de voorkeur aan fysieke boeken of audioboeken? Lezen we liever een romantisch of een spannend boek? Kopen we boeken of lenen we veel? Gaan we voor fictie of non-fictie? Je hoort het allemaal in deze aflevering!

Seizoen 1

Aflevering 1: Proloog – Stel je voor
In deze aflevering vertellen we je meer over hoe onze vriendschap is ontstaan en eigenlijk gaat het nog niet echt over boeken en/of lezen. Daarom kwam Anna Laura op het idee om de aflevering de naam Proloog te geven.

Aflevering 2: Hoofdstuk 1 – Onze leesdoelen (2021)
In de tweede aflevering hadden we het ook nog niet echt over boeken, maar wél over onze leesdoelen van 2021, dus er werden ook zeker een aantal titels genoemd.

Aflevering 3: Hoofdstuk 2 – Serie uitgelicht: De Duiventil
Als tieners hebben Anna Laura en ik De Duiventil serie stuk gelezen en we zijn allebei bezig met het herlezen van de serie. Beiden lezen we één boek per maand (ideetje van Anna Laura) en het leek ons wel leuk om erover in gesprek te gaan.

Aflevering 4: Hoofdstuk 3 – Waarom zijn boeken zo duur?
Boeken verzamelen is een behoorlijk dure hobby, maar kan het ook goedkoper? En waarom zijn boeken bijna nooit in de aanbieding? Deze en andere vragen bespreken we in deze aflevering. Ik vond dit echt een heel toffe aflevering om op te nemen omdat ik het gevoel had dat we mensen hiermee echt kunnen helpen.

Aflevering 5: Hoofdstuk 4 – Lezen met een e-reader
In deze aflevering vertel ik dat ik mezelf een tijdje een snob vond. Je ontdekt waarom Anna Laura zich eigenlijk best influencer mag noemen en we geven je allebei veel boekentips (zorg dus dat je een briefje hebt om alle titels die voorbij komen op te schrijven) terwijl we praten over de voor- en nadelen van het lezen met een e-reader.

Aflevering 6: Hoofdstuk 5 – Buddy read De verborgen kinderen
In mei 2021 lazen wij allebei het boek De verborgen kinderen van Elizabeth Byler Younts en in deze podcastaflevering bespreken wij dit boek. Hierbij maken we ook gebruik van lezersreacties die we binnen hebben gekregen. Welk personage was favoriet bij Anna Laura? En op welke bijzondere plek heb ik dit boek gelezen? Je hoort het allemaal in deze aflevering! Let op: in de afleveringen waarin we onze buddy reads bespreken kunnen we niet garanderen dat er geen spoilers genoemd worden.

Aflevering 7: Hoofdstuk 6 – Onze favoriete jeugdboeken
Een trip down memory lane. In deze zevende aflevering van De eindeloze boekenkast bespreken wij een paar van onze favoriete jeugdboeken. Kan ik ein-de-lijk uitleggen waarom ik De brief voor de koning zo’n mooi boek vindt En hoe vaak heeft Anna Laura De scheepsjongens van Bontekoe gelezen? Dit en meer ontdek je in deze aflevering! Ook dit was zo’n toffe aflevering om te maken, eentje waarin we het over onze favoriete jeugdboeken hadden.

Aflevering 8 – Hoofdstuk 7 – Buddy read: Dagdroom
In juni 2021 lazen wij allebei het boek Dagdroom van Deborah Raney en in deze aflevering bespreken wij dit boek. Wat vond ik het allerleukste aan dit verhaal? En wie vond Anna Laura het meest irritante personage? Je hoort het allemaal in deze aflevering! Let op: in de afleveringen waarin we onze buddy reads bespreken kunnen we niet garanderen dat er geen spoilers genoemd worden.

Aflevering 9 – Hoofdstuk 8 – Vijf zomerse boeken
Sowieso mijn meest favoriete aflevering van het eerste seizoen! Het opnemen ging echt fantastisch en ook het onderwerp is het heel tof. In deze aflevering geven we vijf boekentips van boeken die perfect passen bij het weer en de sfeer van de zomer. Het zijn vijf best wel verschillende boeken geworden, dus voor elk wat wils. Enne … stiekem geven we nog wat extra tips tussendoor, omdat boeken onderdeel zijn van een serie of omdat we een ander boek van dezelfde auteur ook erg mooi vonden. Al met al een leuk lijstje, dus jij hoeft je niet te vervelen deze zomer!

Aflevering 10 – Hoofdstuk 9 – Buddy read: de verwisseling
De laatste aflevering van het seizoen was de buddy read van juli: De verwisseling, geschreven door Maggie Brooks. We lazen dit boek omdat Anna Laura over een tijdje naar Slowakije gaat verhuizen (meer hierover in de podcastaflevering), we wilden wel een boek lezen dat zich daar afspeelt. Het werd een boek van een, voor ons, onbekende auteur. Of dat zo verstandig was? Je hoort het in deze aflevering!

PS: Deze pagina bevat affiliate links. Als je via een van deze links iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor 🙂