Boekentip #22 Vijf boeken die ik graag nog een keer ‘voor het eerst’ zou lezen

Heb jij dat ook weleens, dat je een boek leest en verdrietig bent dat het uit is? Dat je het graag nog een keer ‘voor het eerst’ zou willen lezen, dus zonder dat je weet hoe het afloopt? Ik heb dat regelmatig en in dit blogbericht deel ik mijn top vijf.

De brief voor de koning // Tonke Dragt
Tiuri is bijna ridder. Nog één nacht scheidt hem van de ridderslag. Deze laatste nacht moet hij in afzondering en absolute stilte doorbrengen. Juist dan klinkt er een schreeuw om hulp. Als Tiuri antwoordt, wordt hij geen ridder. Maar het gaat om leven en dood… Tiuri opent de deur. De nachtelijke bezoeker stelt hem een vraag die zijn leven zal veranderen. Hij moet een geheime brief bezorgen aan de koning aan de andere kant van de bergen – een brief die het lot van het hele koninkrijk zal bepalen. Tiuri moet alles achterlaten: zijn thuis, zijn dromen – voor een opdracht die hem zijn leven kan kosten.

Uiteraard staat mijn lievelingsboek allertijden in dit rijtje. Hoe vaak ik er vroeger wel niet van gedroomd heb dat ik op een dag wakker zou worden en niet meer zou weten waar dit boek over ging, zodat ik het nog een keer voor het eerst kon lezen. Bij het vervolg, Geheimen van het Wilde Woud, heb ik heel lang het idee gehad dat het boek zomaar kon veranderen van inhoud, dat het ineens anders af zou lopen.

Helemaal vergeten zal ik de verhaallijn niet, maar ik heb mezelf nu opgelegd dat ik de komende tijd deze boeken niet mag herlezen, pas over een jaar of drie weer (dan zit er minstens 5 jaar tussen). Op die manier hoop ik dat het toch een beetje als een nieuwe ervaring gaat voelen. Laatst twijfelde ik er wel over, ongeveer 2 weken geleden is Tonke Dragt namelijk overleden en ik vond het ergens wel een mooi eerbetoon om haar boeken te gaan lezen. Maar gelukkig heeft ze nog meer boeken geschreven die ik in de kast heb staan, dus dat kan ik natuurlijk ook doen.

Something to live for // Richard Roper (Ofwel: Iets om voor te leven)
Soms moet je álles op het spel zetten om íéts te vinden Andrew zit vast in zijn leven, en in zijn troosteloze baan als ambtenaar waarin hij contact probeert te zoeken met de nabestaanden van eenzame overledenen. Gelukkig heeft hij een liefhebbend gezin om hem ’s avonds zijn zorgen te laten vergeten. Althans, dat denken zijn collega’s. Wat begon als een klein leugentje is inmiddels uitgegroeid tot een fantasiewereld met een vrouw en twee kinderen. Het is voor Andrew een aangename ontsnapping uit zijn eenzame bestaan. Daarom brengt de inmiddels-meer-dan-vriendschap met zijn nieuwe collega Peggy hem ook zo uit evenwicht… Durft hij alles op het spel te zetten en haar de waarheid te vertellen?

Dit boek zou ik zo graag nog een keer voor het eerst lezen. Ik heb hem vorig jaar (volgens mij) herlezen, maar omdat de grote twist van het verhaal voor mij al bekend was, voelde het toch anders. Nu weet ik niet precies wat er met mijn geheugen gaat gebeuren als ik het boek echt een jaar of tien laat staan, maar om het echt helemaal als nieuw te lezen, is niet mogelijk, denk ik.

Grijze jager serie // John Flanagan
Will is klein voor zijn leeftijd, maar razendsnel en niet dom. Zijn hele leven heeft hij ervan gedroomd om ridder te worden, net als zijn vader, die hij nooit heeft gekend. Hij is dan ook hevig teleurgesteld als hij afgewezen wordt voor de krijgsschool van kasteel Redmont. In plaats daarvan wordt hij toegewezen aan Halt, de mysterieuze Grijze Jager wiens grootste talent lijkt te zijn dat hij zich onopvallend door het rijk kan verplaatsen. Met enige weerzin leert Will om de geheime wapens van de Grijze Jagers te gebruiken: pijl en boog, een onopvallende camouflagecape en een eigenwijze kleine pony. Maar ook al verlangt Will hevig naar een zwaard en een stoer strijdpaard, als hij samen met Halt op een geheime missie gaat om de moord op de koning te voorkomen, komt hij erachter dat de wapens van de Grijze Jagers zo slecht nog niet zijn.

Dat deze hiertussen staat is vast ook geen verrassing. Ook deze serie zou ik graag nog eens voor het eerst lezen, met name de eerste tien delen. De boeken erna vind ik iets minder interessant, op een gegeven moment was alles wel verteld. Maar die eerste delen nog eens lezen, heerlijk lijkt me dat!

PS: Nog een leuk nieuwtje, terwijl ik de flaptekst voor deel 1 aan het opzoeken was, kwam ik erachter dat er in oktober een nieuw deel komt in de Grijze Jager serie! Ik heb de flaptekst ervan gelezen en hij lijkt me een stuk leuker dan het 17e deel 😉

Dri3 // Ted Dekker
Kevin Parson zit achter het stuur als zijn mobiele telefoon gaat. Ene Slater meldt: “Je krijgt precies drie minuten om je zonde te belijden aan de wereld. Wanneer je weigert dat te doen, vliegt je auto de lucht in.” Einde gesprek. Kevin raakt in paniek. Wie is deze Slater? Maakt hij zijn dreigementen ook waar? Kevin neemt het zekere voor het onzekere, zet de auto stil en springt eruit. Precies drie minuten later volgt de ontploffing. Zo begint een nachtmerrie, waarin steeds meer levens op het spel komen te staan.

Volgens mij was dit het allereerste boek dat ik van Ted Dekker las. Veel ervan ben ik vergeten, maar de ontknoping weet ik nog steeds en daarom is het ook onmogelijk om dit boek nog eens voor het eerst te lezen, terwijl ik dat echt wel gaaf zou vinden om te doen. Dat heb ik trouwens met meerdere boeken van Ted Dekker, ook de cirkel-serie zou ik graag nog eens willen lezen alsof ik het nooit eerder gelezen had.

Anxious people // Fredrik Backman (Ofwel: Angstige mensen)
Het bezoeken van een open huis is meestal geen kwestie van leven of dood, maar het wordt precies dat wanneer een bankrover na een mislukte overval een appartement binnenvalt waar op dat moment een bezichtiging plaatsvindt. Onder de aanwezigen bevinden zich onder anderen een zevenentachtigjarige vrouw die lang genoeg heeft geleefd om niet bang te worden als ze wordt bedreigd met een pistool, een jong stel dat op het punt staat voor het eerst een kind te krijgen maar het over niets eens lijkt te kunnen worden, en een mysterieuze man die zich heeft opgesloten in het toilet. Tijdens deze bezichtiging die ineens een gijzeling is geworden leren de aanwezigen elkaar steeds beter kennen en onthullen ze tegen wil en dank verrassende waarheden over zichzelf. Ieder van hen heeft een leven met verdrietige momenten, pijnlijke herinneringen, geheimen voor hun naasten en passies waar ze zich voor schamen. Als de gijzelaars na enige tijd worden vrijgelaten maar de politie de gijzelnemer niet in het appartement aantreft, vormt dat het begin van een serie verwarrende verhoren, waarin niemand lijkt te kunnen uitleggen wat er in het appartement is gebeurd.

Ook dit boek heb ik niet zo heel lang geleden herlezen, dat voelde wel een klein beetje als voor het eerst lezen, want ik was best wel een aantal verhaallijnen vergeten. Maar de hoofdlijn hiervan had ik wel onthouden en dat maakt de ervaring toch net iets minder spannend of leuk.

Ik denk dat de grootste overlap tussen deze boeken is dat de meesten een grote twist hebben die het hele verhaal op z’n kop zet, dat maakt het herlezen een stuk minder leuk. Tenzij je natuurlijk die grote twist bent vergeten. Ik vraag me dus af of je, als je een boek lang genoeg laat staan en een heleboel andere boeken tussendoor leest, er toch in slaagt om dat soort dingen te vergeten. Wat denk jij daarvan?

Welk boek zou jij graag nog eens ‘voor het eerst’ lezen?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.