Boekentip #8 Vijf boeken voor de herfst

De herfst, de een vindt het een verschrikkelijk seizoen, terwijl de ander er helemaal verliefd op is. Ik denk dat ik ergens tussenin zweef. Regen en kou zijn zeker niet favoriet, maar de herfst is heerlijk als je binnen zit, met een deken of warme trui, een bak koffie, thee of warme chocolademelk en een boek op schoot. Heb je geen idee welk boek je moet lezen? Vandaag geef ik vijf boekentips voor de herfst!

Natuurlijk kan je elk boek lezen in de herfst, maar sommige boeken lenen zich er beter voor dan anderen. In mijn lijstje heb ik vijf boeken genoemd die mij een herfstgevoel geven. Laat vooral in de reacties weten welk(e) boek(en) jij graag in de herfst leest!

Fun fact: dit blogbericht schrijf ik hartje zomer (23 augustus, het is buiten 29 graden, ik werk nu echt lekker vooruit, haha).

Het lied van de feniks // Katie Ganshert
Wat als je een bomaanslag overleeft?Bij een terroristische aanslag in een trein bij Chicago komen 22 mensen om het leven. Autumn overleeft als enige van haar coupé de explosie en worstelt na haar herstel met schuldgevoelens. Waarom die trein? Waarom deze mensen? En waarom zij niet? Een jaar later vindt ze de 12-jarige Reese voor haar deur, die de dochter van een van de omgekomen slachtoffers blijkt te zijn. Haar vader, Paul, wil zijn overleden vrouw het liefst zo snel mogelijk vergeten en probeert Reese een zo normaal mogelijk leven te geven. Zou de onverwachte vriendschap tussen en Autumn en Reese een nieuwe start voor hen alle drie kunnen zijn?

Ik herinner me niet alles van dit boek (tijd om ‘m te herlezen), zo wist ik niet eens dat het hoofdpersonage Autumn heette, wat wel echt heel toepasselijk is voor het thema van deze blog. Wel herinner ik me dat het een indrukwekkend verhaal was en ik zou ‘m zeker aanraden!

De Hobbit
Bilbo Balings is een hobbit die geniet van zijn comfortabele, ambitieloze leven en er niet aan moet denken om een reis te ondernemen die hem verder brengt dan zijn eigen woning De Heuvel. Helaas komt er aan zijn vredige leventje een abrupt einde als Gandalf de tovenaar met dertien dwergen op zijn stoep staat om hem mee te nemen op een reis. Ze zijn namelijk van plan om een schat terug te veroveren op Smaug, een grote en zeer gevaarlijke draak.

Eerlijk is eerlijk, de hobbit is geen geweldig, indrukwekkend fantasyboek, maar past wel écht bij het thema herfst. Wat mij persoonlijk tegenviel bij het lezen van De Hobbit – nadat ik The Lord of the rings meerdere keren had gezien en gelezen, was het gebrek aan een ‘waarom?’ voor de plot. Na het lezen van dit boek kan je je nog steeds afvragen waarom Bilbo de schat terug moest veroveren. In LOTR wordt het wel verder uitgelicht en ook in de films is het een en ander aan uitleg toegevoegd. Maar het blijft een humoristisch boek wat ik wel met plezier lees en ook als schrijver wat van leer (bijvoorbeeld dat de plots van mijn boeken wél een waarom moeten hebben).

Ver van huis // Charles Martin
Op zijn achttiende verlaat singer-songwriter Cooper O’Connor het huis van zijn vader voorgoed, op naar een glanzende muziekcarrière. Althans, dat verwacht hij. Maar algauw is hij alles kwijt. Na vijf moeizame jaren wordt hij verliefd op Daley Cross en haar prachtige stem. Hun vriendschap groeit, maar voor hij zijn liefde kan bekennen, wordt hem een misdaad in de schoenen geschoven, schiet iemand hem neer en laat hem achter in een brandend huis. Wonder boven wonder overleeft hij, maar zijn stem is voor altijd beschadigd: hij zal nooit meer zingen. Hij keert terug naar de bergen van Colorado. Daar hoopt hij antwoorden te vinden op zijn vragen. Op vergeving en verzoening met zijn vader is geen kans meer, maar hij besluit zijn gave in te zetten om anderen te helpen, hopend dat er op een dag bevrijding komt.

Ook van dit boek herinner ik me niet alles, wellicht ga ik deze ook weer herlezen. Maar het omslag doet mij herfstig aan en ik herinner me wel dat het een hervertelling is van de gelijkenis van de verloren zoon. Charles Martin heeft een heel unieke schrijfstijl waar je van moet houden. Ik vind het prachtig.

Brieven uit de hel // C.S. Lewis
Een ervaren duivel schrijft brieven naar zijn neefje (een duivel in opleiding) om hem de fijne kneepjes te leren hoe je christenen kunt verleiden om hun geloof te verloochenen. Het boek is een tot het eind toe volgehouden parodie, die van de ‘andere’ kant laat zien waar het op aankomt als je christen bent.

Nog steeds een van de beste boeken van C.S. Lewis, vind ik dan. Je zult wellicht moeten wennen aan de schrijfstijl en ik zou je ook aanraden om het boek niet achter elkaar te lezen (een brief per dag biedt voldoende informatie om over na te denken), maar het is zeker de moeite waard.

De zevensprong // Tonke Dragt
Frans van der Steg is de meester van groep zeven. Hij vertelt zijn leerlingen avonturen die hij zogenaamd zelf heeft beleefd. De kinderen geloven er geen woord van, maar ze luisteren vol spanning. Op een dag kan Frans niets verzinnen. Daarom zegt hij dat hij wacht op een brief met een opdracht. En ’s avonds, met een bliksemflits en een donderslag, komt die brief binnenwaaien! Is het een grap van de kinderen?

Ik weet dat ik vaak De brief voor de koning van Tonke Dragt aanraadt, maar dit vind ik ook echt een fantastisch boek. Heerlijk geschreven en gebaseerd op het liedje ‘De zevensprong’.

Met welk boek zou jij dit lijstje aanvullen?

Liefs,

Mirjam

PS: Dit blogbericht bevat een of meerdere affiliate link(s). Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor 

Kom me volgen op social media

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.