Boekentip #27 Tien boeken voor de kerstdagen

Normaal gesproken deel ik in de blogs met boekentips vijf boekentips, maar ik dacht dat je met de kerstdagen (en wellicht een kerstvakantie) voor je, het wel leuk zou vinden om tien boekentips te krijgen. Per boek geef ik ook aan of het van een christelijke auteur is, voor wie dat fijn vindt om te lezen.

A boy called Christmas (Een jongen met de naam Kerstmis) // Matt Haig
Nikolas woont met zijn vader in Finland, waar ze het niet al te ruim hebben. Wanneer Nikolas’ vader de kans krijgt om veel geld te verdienen, neemt hij die meteen aan. Hij gaat op reis naar het noorden om te helpen bewijzen dat Elfhelm, het legendarische elfendorp, echt bestaat en laat Nikolas achter bij de kwaadaardige, kinderhatende tante Carlotta. Het duurt niet lang voor Nikolas het niet meer uithoudt en op zoek gaat naar zijn vader.

Een kinderboek waarin Matt Haig vertelt hoe de Kerstman de Kerstman werd. Ik heb het boek volgens mij wel eerder getipt en vind het zelf een leuk boek om te lezen. Het gaat over rouw, maar ook de kracht van delen. Het zal je wellicht duidelijk zijn dat het boek geen christelijke achtergrond heeft, maar er komt ook geen grof taalgebruik in voor (behalve dan onmogelijk, wat voor elfen een vloek is ;-)). Dat is in ieder geval in de Engelse versie zo. Ik begreep dat in de Nederlandse editie van The midnight library veel vloeken staan, terwijl dat in de Engelse versie helemaal niet zo is. Maar nu ik erover nadenk, vorig jaar heb ik naar de Nederlandse editie van Een jongen met de naam Kerstmis geluisterd en ik herinner me niets over grof taalgebruik. Maar het gaat uiteraard wel over de Kerstman, een ieder moet maar voor zichzelf besluiten of-tie dit boek wel of niet gaat lezen 😉

Wachten op kerst // Lynn Austin
Adelaide Forsythe kan niet wachten om kerst te vieren met haar kersverse echtgenoot, met wie ze getrouwd is uit liefde en niet voor het geld. Maar de overgang van haar rijke bestaan naar het ingetogen leven van een huisvrouw gaat niet zonder slag of stoot. Hoewel ze haar huwelijk met Howard geen dag betreurt, lukt het haar slechts met moeite om de haard aan te steken en meer te bereiden dan aangebrande toast. Als er op de eerste dag van advent plots een weesjongetje bij haar op de stoep staat die bereid is haar te helpen in het huishouden én daar nog eens heel bevlogen in is ook, lijkt het wel te mooi om waar te zijn. Terwijl het kerstfeest nadert, doen Addy en Howard er alles aan het mysterie rondom deze bijzondere jongen te ontrafelen. Eén ding is zeker: het zal een kerst worden die Addy’s ervaringen van vroeger ver te boven gaat.

Het mooiste van dit boek vond ik de delen waaruit het boek bestond, die liepen gelijk met de adventskaarsen. Zo ontdekte ik dat de eerste adventskaars de kaars van ‘hoop’ is. En het hartverscheurende verhaal van Jack en Polly (het weesjongetje en zijn zusje) maakte dit verhaal mooi. Lynn Austin is een bekende christelijke auteur, maar ik zet er toch even bij dat dit boek een christelijke boodschap heeft 😉

Opgescheept met jou // Courtney Walsh
Lauren Richmond heeft een hekel aan kerst en ziet haar familie zelden met de feestdagen. Gelukkig heeft ze het veel te druk met haar werk als decorontwerper bij een tv-sitcom om zich te vervelen. Maar nu haar broer een kind verwacht kan ze de trip naar huis niet langer uitstellen. De beste vriend van haar broer geeft haar graag een lift maar laat dat uitgerekend Will Sinclair zijn, de jongen op wie ze ooit verliefd was – tot hij haar hart brak. Nu zitten de twee zeven dagen lang met elkaar opgescheept op een roadtrip dwars door de Verenigde Staten. Genoeg tijd dus om elkaar wat beter te leren kennen. Maar waar Lauren gereserveerd en georganiseerd is, is Will niet weg van geflirt en spontane acties. De twee zouden bijna niet meer van elkaar kunnen verschillen en daarbij staat een nare gebeurtenis uit het verleden als een muur tussen hen in. Tijdens hun roadtrip gaan Will en Lauren noodgedwongen opnieuw het gesprek met elkaar aan. Maar is dat genoeg voor een tweede kans?

Een heel fijn boek met de boodschap wat ‘genade’ nu precies inhoudt. Courtney Walsh is een christelijke auteur en hoewel dit boek geen overduidelijke christelijke (kerst)boodschap heeft, bidden de personages wel en hebben ze het ook over ‘genade’ en ‘vergeving’. Dit is trouwens het geval in veel van de nieuwere boeken van Courtney Walsh. Ze zijn wat ‘neutraler’, om het zo maar te zeggen. Klein ergernispuntje: Will wordt heel vaak bij zijn voor- en achternaam genoemd, ook in de gedachten van Lauren. Omdat ik het audioboek luisterde, viel dat extra op (denk ik).

Liefde tot de macht oneindig // Mirjam Schippers
Wanneer een collega haar werk per direct moet neerleggen, biedt Eline zich aan de organisatie van de kerstmarkt van haar over te nemen, evenals het mentorschap van een havo vijf klas. In de klas zitten een aantal oude bekenden van Eline, dus zo moeilijk zal het niet zijn. Toch bieden nieuwe taken bieden genoeg uitdagingen: Waarom is de sfeer in haar mentorklas zo gespannen? Wat is er aan de hand met Sophie en Jayden? Heeft collega Lindsey het echt voorzien op haar vriend Bart? En hoeveel kerstversiering heb je eigenlijk nodig voor een kerstmarkt?

En nu we het toch over ‘neutrale’ boeken van christelijke auteurs hebben, gooi ik meteen mijn kersverse e-book erin. Wat eigenlijk best wel een spannende zet is, want dit blogbericht schrijf ik iets eerder en het boek is nog niet helemaal klaar. Maar dit is dus de kerstige afsluiter van De liefdesformule, de e-bookreeks die ik in eigen beheer heb uitgegeven. Ik vind zelf de laatste drie hoofdstukken het allerleukst 😉

De wereld achter de kastdeur // C.S. Lewis
Wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt worden de vier Pevensie-kinderen Peter, Susan, Edmund en Lucy naar het platteland gestuurd om daar de zomervakantie door te brengen in een groot huis met een oude professor. Omdat het regent gaan de kinderen binnen verstoppertje spelen. Lucy, de jongste, besluit zich te verstoppen in de grote kleerkast die ze in een lege kamer vindt. Maar hoe verder ze de kleerkast inloopt hoe minder het begint te lijken op een kleerkast. Plotseling realiseert ze zich dat ze in een bos staat. Lucy is in de mysterieuze wereld van Narnia terecht gekomen.
Als ze de rest van de kinderen naar Narnia haalt, worden ze geconfronteerd met een eeuwenoude strijd tussen de legers van het goede aangevoerd door de reusachtige leeuw Aslan, en de legioenen van het kwade onder leiding van de Witte Tovenares.

Een paar jaar geleden zijn de nieuwe Narnia-boeken in een nieuw jasje gestoken en heruitgegeven. Het voelde voor mij een beetje raar om niet De leeuw, de heks en de kleerkast als titel te noemen, omdat ik het boek zo ken, maar ik besloot toch de nieuwe uitgave te kiezen. Narnia is niet per se heel kerstig, maar vind ik zelf wel altijd fijn om met kerst te lezen.

Ik geef je alles // Leanne Pots
In dit boek neemt Leanne Pots je mee naar het bekende Reggeveld, waar de nog maar net naar het dorp verhuisde Amelie vanwege haar passie voor tekenen wordt gevraagd een raamtekeningwedstrijd te jureren. Blij met deze kans de buurt wat beter te leren kennen, stemt Amelie in. Haar medejurylid Tom blijkt echter een harde maar knappe zakenman die helemaal niet zo zit te wachten op deze klus. Wanneer het buurthuis waar Amelie tekenlessen geeft in geldproblemen komt, lijken de werelden van Amelie en Tom onverenigbaar. Of kunnen ze elkaar toch helpen?

Het verhaal komt uit de bundel ‘Alles geef ik jou’, waar ook een boek van Dineke Epping in staat, maar ik heb naar het audioboek geluisterd en daar heet het verhaal van Leanne ‘Ik geef je alles’. En dit schreef ik op Goodreads: Eerlijk? Een beetje voorspelbaar en net als Tom was ik na een hoofdstuk de raamtekenwedstrijd al zat😂 Het lag er te dik bovenop dat Amelie zo van het kleine dorpje was gaan houden. Maar… wel heel mooie lessen: geven zoals Jezus gaf (zonder er Zelf iets voor terug te krijgen) en mensen niet beoordelen op personen op wie ze lijken, omdat iedereen individu is. En de kerstboodschap lag er ook niet superdik bovenop! Daarom nog steeds 4 sterren.En, klein irritatiepuntje wat betreft namen. Die viel me ook al op in ‘Je kent me toch?!’, maar de meeste personages krijgen geen naam. Ze blijven ‘De jongen met de rode muts’ , ‘haar collega’ en ‘Het strenge bestuurslid die ook handwerkjuf was’. Ik lees liever een naam, veel makkelijker en realistischer ook. Want hoe vaak denk je aan je collega als ‘je collega?’ Verder gewoon goed gedaan hoor, Leanne😘

De deal van je leven // Fredrik Backman
Een man die zijn hele leven alleen maar aan succes en geld heeft gedacht blijkt ernstig ziek. In het ziekenhuis ontmoet hij een vijfjarig meisje dat zijn leven voor altijd zal veranderen. Ze is een slimme meid – slim genoeg om te weten dat ze de tumor in haar lichaam niet zal kunnen verslaan door de hele dag met haar kleurpotloden tekeningen te maken. Maar het lijkt de volwassenen in haar leven gelukkig te maken, dus blijft ze het doen. Op kerstavond kijkt de man terug op zijn leven: zijn successen in het bedrijfsleven, zijn falen als ouder, zijn spijt over wat er gebeurd is in het verleden, zijn hoop voor de toekomst. Nu, op deze koude winternacht, krijgt hij een onverwachte kans om iets opmerkelijks te doen, iets wat grote gevolgen zal hebben voor het vijfjarige meisje. Maar voordat hij de deal van zijn leven kan maken, moet hij erachter komen wat zijn eigen leven werkelijk waard is geweest.

Ik vond de Engelse cover mooier dan de Nederlandse – en ook beter in het thema passen. Een prachtig boek met een wijze les. Backman is geen christelijke auteur, maar voor zo ver ik weet, bevat dit boek ook geen grof taalgebruik (al is het al lang geleden dat ik het gelezen heb).

Langste. Kerst. Ooit. // Lisette Jonkman
Noëlle is gek op kerst. Ieder jaar op eerste kerstdag organiseert ze een diner voor een select groepje vrienden en familie. Steevast valt ze op kerstavond in slaap met de wens dat het elke dag kerst was. Alleen gaat deze keer alles fout. Maar dan ook echt álles. Haar dure kristallen glazen sneuvelen, de stroom valt uit, een servet vliegt in de hens, de vliezen van haar hoogzwangere zus breken tijdens het hoofdgerecht, haar ouders halen herinneringen op aan Noëlles ex en tot overmaat van ramp neemt haar broer een onverwachte gast mee. Als Noëlle ’s avonds eindelijk in bed ligt, is ze opgelucht dat het niet écht elke dag kerst is. Maar dan wordt ze de volgende ochtend wakker. Op eerste kerstdag.

Vorig jaar was ik al aan dit boek begonnen, maar heb ik het niet afgemaakt, omdat ik bang was dat het op een bepaalde manier zou eindigen. Ik was toch wel nieuwsgierig en heb het boek dit jaar weer geluisterd. Lisette Jonkman heeft de audioversie zelf voorgelezen en dat was fijn. Het eindigde dus helemaal niet op die manier waarop ik bang was dat het zou eindigen en ik vond de verhaallijn juist mooi. Ik was ook een beetje bang voor expliciete scènes, ik heb eerder boeken van Lisette Jonkman gelezen en ben gestopt bij de Onbreekbaar-serie, juist om die reden. Maar het blijft in Langste. Kerst. Ooit. bij slechts een ‘hint’ naar wat er gebeurd is, geen duidelijke beschrijvingen 😉

De matchmaker // Marijke Vos
Liefde? Ha! Carol gelooft niet in de liefde. Tenzij ze er geld aan kan verdienen. Haar miljonairsmatchingbureau loopt dan ook als een tierelier. Zeker rond de kerstdagen werkt Carol hard en maakt ze lange dagen, wat ze ook eist van iedereen om haar heen, van die incompetente assistente tot de wannabe-barista in het koffietentje op de hoek. Carol kan niet wachten tot de kerstdagen achter de rug zijn. Totdat een nieuwe cliënt haar meeneemt op een bijzondere reis door het verleden en het heden en haar een kijkje in de toekomst geeft. Lukt het dan toch om Carols koude hart te laten smelten?

Een originele en fijne hervertelling van A Christmas Carol van Charles Dickens. Ook geen boek van een christelijke auteur, maar wederom geen expliciete scènes. Ik moet trouwens echt graven in mijn geheugen hoe dit verhaal ook alweer liep, wellicht dat ik één dezer dagen het luisterboek aanzet 😉

Een spoor van genade // Francine Rivers
De levens van Rachab, Maria, Ruth, Tamar en Batseba worden in dit boek door Francine Rivers tot leven gebracht. De lessen die wij van deze vrouwen kunnen leren, zijn nog steeds relevant, en gaan over thema’s als geloof, liefde, genade en hoop.

En als laatste een tip met vijf boeken in één: vijf novelles over de vrouwen die bij naam worden genoemd in het geslachtsregister van de Heere Jezus. Het staat al jaren op mijn lijstje om tijdens de weken van advent elke week één boek te lezen en dan met Kerst het verhaal van Maria. Misschien moet ik dat dit jaar eindelijk eens gaan doen 😉 (Het kan nog, want terwijl ik dit blogbericht schrijf, is het nog de eerste adventsweek ;-))

Welk kerstboek zou jij willen tippen?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

Ontdek meer van

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

7 Comments

  1. Leuk dat ‘Ik geef je alles’ in het rijtje staat! En tnx voor de 4 sterren, ondanks die vervelende raamtekeningwedstrijd 😜 Wb die namen, denk dat het persoonlijke voorkeur is, ik hou zelf niet van veel namen in een verhaal, vooral niet als personages maar kort voorkomen, dus ik denk dat dat de oorzaak is van je irritatiepuntje, haha!

    1. Leuk dat je toch even reageert 🙂 En idd wat betreft die namen verschillen smaken 😉 Als een personage inderdaad maar één keer voorkomt, vind ik een naam vaak niet zo spannend, maar als ze vaker optreden heb ik zelf wel liever een naam. Komt misschien ook omdat ik de audioversie ‘las’, dan valt het misschien meer op 😉

  2. Voor jou van Cecelia Ahern en de trilogie van de beer en de nachtegaal door Katherine Arden! En ik vind een zwaluw in de winter van Timothee de Fombelle ook mooi.

    En qua verhalenbundels nog drie tips namelijk let it snow, winter in New York en andere verhalen en de kindervoorleesbundel Allemaal sterretjes.

    Langste kerst ooit vind ik ook leuk maar naar mijn mening wel net teveel herhaling.

    1. Oh, dankjewel voor je tips. En wat betreft je opmerking rondom herhaling ben ik wel met je eens. Omdat ik het boek luisterde op 1,25 snelheid (volgens mij), viel het minder op, denk ik. Maar er waren wel zinnen en stukjes die wel geskipt hadden kunnen worden bij de 3e of 4e keer.

  3. ‘De brug’ van Karen Kingsbury en ‘Kerst op Carton’ van Tamara Alexander
    Zijn ook nog mooie kerstboeken. Heb van jouw lijstje ook titels opgezocht op kobo. Altijd leuk die inspiratie

    1. Ja, ‘De brug’ vind ik inderdaad ook een mooi boek. Trouwens, wat betreft je opmerking rondom ‘Langste. Kerst. Ooit.’, daar heb je helemaal gelijk in. Ik heb er niet zozeer op gelet en ik denk dat het komt omdat ik de audioversie ‘las’. Ik luister ook regelmatig christelijke podcasts en christelijke boeken en dan valt het niet zo op als de naam van God wordt genoemd (denk dat dat de reden is in ieder geval). Ik denk dat het bij gewoon lezen me wel was opgevallen.

  4. Heb n.a.v deze post de langste.kerst.ooit. gelezen. Vond het wel heel jammer dat Gods naam zovaak misbruikt werd. Had ik niet verwacht toen ik jouw criteria van aanbevelingen las

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.