Leeslogboek #4 April 2023

Nadat ik je afgelopen maandag meer verteld heb over wat ik schreef in april, is het nu tijd om meer te vertellen over de boeken die ik las in de afgelopen maand. Sinds begin dit jaar heeft de categorie ‘Lezen met Mirjam’ een nieuwe titel gekregen, namelijk het leeslogboek. Hopelijk kan ik je inspireren met mijn leesgedrag 😉

Welke boeken las ik?
Als je de foto bekijkt lijkt het net alsof ik in april niet zoveel las, maar ik heb gelukkig ook een aantal e-books gelezen en het totaal lag keurig op de 12 boeken. Dat is het aantal dat ik mezelf maandelijks opleg (hoewel ik dan niet helemaal op de 150 boeken uitkom, maar meestal lees ik meer). Op de foto zie je uiteraard minder boeken, omdat ik ook een aantal e-books las. Dit las ik allemaal in april:

 1. Grace in the gray // Mike Donehey (fysiek boek)
 2. Schrijfster in Jeruzalem // Tessa Afshar (hybride: fysiek & e-book // herlezen)
 3. De stem van een vrouw // Francine Rivers (audioboek)
 4. Volgende week, zelfde tijd // Gabi de Ridder (fysiek boek)
 5. Een licht op de berg // Connilyn Cossette (fysiek boek)
 6. Een groot hart // Ellie Dean (e-book)
 7. De vermisten van Maneschijn // Christelle Dablos (e-book)
 8. Toen de wereld brak // John Boyne (fysiek boek)
 9. Chosen // Ted Dekker (fysiek boek // herlezen)
 10. Een nieuwe zomer in de kleine bakkerij // Jenny Colgan (audioboek)
 11. Ik red me wel // Leanne Pots (fysiek boek)
 12. Ankerplaats // Irene Hannon (hybride: fysiek boek & e-book // herlezen)

Favorieten
Omdat ik maar liefst drie boeken herlas en ik non-fictie niet als favoriet kies bleven er acht boeken over om uit te kiezen voor de favorieten, dat zijn geworden (in willekeurige volgorde):

 • Ik red me wel // Tijdens de allereerste bijeenkomst van Leeslievelings ontmoette ik Leanne Pots en ik kon het niet laten haar boek te kopen. Ik ben dol op feelgood en het leek me zo tof om er eentje van Nederlandse bodem te hebben. Daarbij bleek Leanne ook nog een supertoffe vrouw te zijn en we kletsten meteen honderduit over schrijven. Maar goed, was het boek het ook waard? Absoluut! Anders zou hij niet in m’n favorietenlijstje staan, toch?
 • Een licht op de berg // Een paar jaar terug las ik de woestijnreis-trilogie van dezelfde auteur en nu er weer een nieuw boek van haar was verschenen leek het me supertof deze te lezen. Ik vond het verhaal prachtig en avontuurlijk, zeker een aanrader!
 • De stem van een vrouw // Nadat verschillende mensen in De Wedloop hadden verteld dat ze een beetje teleurgesteld waren in de nieuwe Francine Rivers, durfde ik er bijna niet in te beginnen. Tot ik erachter kwam dat hij er ook als audioboek was en ik wilde tijdens het naaien naar een boek luisteren. Dat deed ik en ik vond hem verrassend mooi! Al heb ik wel heel vaak gelezen dat de baleinen van het korset van Kathryn strak zaten 😉

Non-fictie
Ik las maar één non-fictie boek deze maand (gelukkig is dat genoeg voor mijn doel). Namelijk Grace in the gray, een boek dat ik in september 2022 al had besteld en uiteindelijk in januari of februari pas binnenkwam, maar het was zeker de moeite waard! Een aanrader voor iedereen die liefdevol in gesprek wil gaan met de ander, in plaats van altijd te polariseren.

Book haul
Er kwamen deze maand vier nieuwe boeken in mijn kast. Eigenlijk nog wel meer. Bij de bijeenkomst van Leeslievelings mochten we namelijk gratis een boek ophalen bij de boekhandel die er vlakbij zat én we deden een boekenruil. Je bracht je eigen boeken mee en zoveel boeken als je meebracht, mocht je ook weer uitzoeken. Maar al de boeken van die bijeenkomst heb ik ingepakt voor mijn adventskalender. Ik kocht wel Toen de wereld brak, deels van een boekenbon die ik nog had liggen. Ook kocht ik Na al die tijd van Melissa Tagg, een last-minute aankoop van afgelopen vrijdag. Ik kocht Ik red me wel bij Leanne zelf en uiteraard kreeg ik mijn auteursexemplaar van Wow! Ons huis is vol. In mei ga ik proberen geen boeken te kopen, maar ik ben niet zo heel streng voor mezelf. Tegenwoordig lees ik de boeken die nieuw erin komen vrij vlug, dus ze belanden niet op mijn torenhoge TBR. Als ik een of twee boeken per maand erbij krijg, lees ik alsnog sneller dan dat ik koop.

Vooruitblik mei
Ik hoop in mei weer flink wat te lezen, er liggen nog een heleboel boeken op de stapel die ik eigenlijk in april al had willen lezen. Ik twijfel trouwens nog wel over het boek van De vijf. Pas had ik het er met Anna Laura over in onze podcast, dat ik de boeken wil herlezen, maar misschien doe ik dat pas als ik klaar ben met het herlezen van De Grijze Jager. De lijst is lang en het kastje ongelezen boeken vol, dus eigenlijk hoef ik helemaal geen nieuwe boeken te kopen. Maar ja, als er weer een nieuw boek uitkomt van een van mijn favoriete auteurs kan ik het vaak niet laten. Ach, we zien het wel. Ik hoop in ieder geval The museum of ordinary people te lezen, want hierover gaat de nieuwe aflevering van de podcast.

Wat was het leukste of mooiste boek dat jij in april las?

Liefs,

Mirjam

PS: Dit blogbericht bevat een of meerdere affiliate link(s) naar een webshop van een lokale ondernemer. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor 🙂

2 Reacties

 1. Ik las in april ook ‘Ik red me wel’ (oeps, nee, dat was net in mei, maar vooruit) en ook bij mij was dat een favoriet. En ik las jouw boek en ook dat was een favoriet. Ik kom er steeds meer achter dat ik het heerlijk vind om boeken te lezen die zich in Nederland afspelen en die van Nederlandse auteurs zijn.

  1. Haha, april of mei maakt ook mij niet zoveel uit 😉 Supertof dat zowel ‘Ik red me wel’ als ‘Wow! Ons huis is vol’ favoriet waren. Het is inderdaad echt leuk om boeken te lezen die zich in Nederland afspelen én je helpt er ook nog eens Nederlandse auteurs mee 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.