Boekentip #28 Weekendtip: herlees favorieten

Het idee was dat ik iedere week tijdens deze Blogmas boekentips zou geven voor het weekend. Maar vorige week vrijdag deelde ik de terugblik op NaNoWriMo en daarom komen er deze week maar liefst twee boekentip-berichtjes online. Jij hoeft je dit weekend in ieder geval niet te vervelen 😉 De weekendleestip voor dit weekend is: herlees je favorieten!

Herlezen
Er bestaan mensen die een boek één keer lezen en daarna nooit meer. Ik kan het me niet voorstellen, ik ben altijd al een herlezer geweest. Er zijn een aantal boeken die ik al zo vaak gelezen heb, dat ik ze bijna kan dromen, toch lees ik ze gerust nog een keer. C.S. Lewis zei dit: “I can’t imagine a man really enjoying a book and reading it only once,” en ik ben het 100% met hem eens. Hoe kan je een leuk boek maar één keer lezen? Ik ontdek bijna altijd wel iets nieuws in een boek als ik het herlees.

Mijn favorieten
Natuurlijk zijn mijn favorieten niet hetzelfde als jouw favorieten en ik zou je dan ook aan willen moedigen om dit weekend een van je eigen favorieten te willen herlezen. Maar mocht je daar toch geen zin in hebben, deel ik hier 10 van mijn persoonlijke favorieten (3x of vaker herlezen) in de hoop dat er ook iets voor jou bij zit 😉

De brief voor de koning (& geheimen van het Wilde Woud) // Tonke Dragt
Tiuri is bijna ridder. Nog één nacht scheidt hem van de ridderslag. Deze laatste nacht moet hij in afzondering en absolute stilte doorbrengen. Juist dan klinkt er een schreeuw om hulp. Als Tiuri antwoordt, wordt hij geen ridder. Maar het gaat om leven en dood… Tiuri opent de deur. De nachtelijke bezoeker stelt hem een vraag die zijn leven zal veranderen. Hij moet een geheime brief bezorgen aan de koning aan de andere kant van de bergen – een brief die het lot van het hele koninkrijk zal bepalen. Tiuri moet alles achterlaten: zijn thuis, zijn dromen – voor een opdracht die hem zijn leven kan kosten.

Ik denk dat dit voor altijd mijn favoriete boek zal zijn. Ook al ontdekte ik genoeg zwakke punten tijdens het herlezen de laatste keer, dat maakt me niet uit. De brief voor de koning was het eerste boek dat ik las, waarbij ik alles voor m’n ogen zag gebeuren. Het was spannend, maar niet té. Met Tiuri lag ik in de kapel voor de nachtwake en reed met hem door het bos, terwijl hij achtervolgd werd door Rode Ruiters. Ik klom met hem door het Grote Gebergte en zat met hem in de gevangenis bij de tolheer. Je begrijpt m’n punt. Het vervolg, Geheimen van het Wilde Woud, vind ik ook prachtig. Dat boek geeft me altijd het gevoel alsof het anders af kan lopen dan de vorige keer dat ik het las. Dus: heb je deze klassiekers nog niet gelezen: wacht geen dag langer 😉

De Grijze Jager: de ruïnes van Gorlan // John Flanagan
Will is klein voor zijn leeftijd, maar razendsnel en niet dom. Zijn hele leven heeft hij ervan gedroomd om ridder te worden, net als zijn vader, die hij nooit heeft gekend. Hij is dan ook hevig teleurgesteld als hij afgewezen wordt voor de krijgsschool van kasteel Redmont. In plaats daarvan wordt hij toegewezen aan Halt, de mysterieuze Grijze Jager wiens grootste talent lijkt te zijn dat hij zich onopvallend door het rijk kan verplaatsen. Met enige weerzin leert Will om de geheime wapens van de Grijze Jagers te gebruiken: pijl en boog, een onopvallende camouflagecape en een eigenwijze kleine pony. Maar ook al verlangt Will hevig naar een zwaard en een stoer strijdpaard, als hij samen met Halt op een geheime missie gaat om de moord op de koning te voorkomen, komt hij erachter dat de wapens van de Grijze Jagers zo slecht nog niet zijn.

Ook de Grijze Jager blijft een van mijn favoriete series, hoewel ik de latere delen echt wel minder vind. Mijn favoriet zal ook wel altijd het eerste deel blijven, maar ook deel 8,9&10 vind ik heel erg leuk om te lezen.

Zwart // Ted Dekker
Thomas Hunter wordt in Denver op de vlucht voor zijn achtervolgers neergeschoten en ontwaakt in een andere werkelijkheid, waar alles nog ongerept en zuiver is. Dit is het begin van een reis tussen twee werelden, waarbij Thomas ontdekt dat er een terreuraanslag met een mondiaal virus dreigt in de ene wereld en de macht van het kwaad losbreekt in de andere.

Ik kon de Nederlandse cover (van de versie die ik heb) nergens meer vinden, maar dat is gewoon deze en in plaats van Black, staat er Zwart op de voorkant. Volgens mij moet dit boek in de bibliotheek nog wel te vinden zijn en de hele cirkel-serie was vroeger een van mijn favoriete series. Het is nu al een aantal jaar geleden dat ik de boeken las (maart/april 2020 voor het laatst en sindsdien lees ik niet graag meer boeken over virussen). De boeken van Ted Dekker zijn uiteindelijk ook mijn inspiratie voor De stad geweest, dus houden altijd een speciaal plekje in mijn hart.

God heeft een naam // John Mark Comer
Je kunt verlangen naar een relatie met God, maar je toch ver weg en niet verbonden met Hem voelen. Alsof Hij meer een idee is waar we in ons hoofd in geloven, dan een persoon met wie we een relatie hebben. Waarom ervaren we deze kloof tussen ons en God? Zou het kunnen dat veel van wat we over God denken, niet klopt? Niet helemaal fout, maar fout genoeg dat we niet alles uit onze relatie met Hem halen? Wat als onze ‘God’ eigenlijk een projectie is van onze eigen identiteit, ideeën en verlangens? En wat als de echte God anders is, maar veel beter dan we ons ooit hadden kunnen voorstellen? Dit boek gaat over wat God over Zichzelf zegt. In zijn kenmerkende, gemakkelijke schrijfstijl neemt Comer je regel voor regel mee door Exodus 34:6-8 — wat volgens sommige Bijbelgeleerden het meest geciteerde vers in de Bijbel, door de Bijbel is. Wie God is, zou je kunnen verrassen — en dat zou alles kunnen veranderen.

Ik weet niet 100% zeker of ik dit boek 3x heb gelezen, maar dat gaat er zeker nog wel een keer van komen. Dit boek was voor mij echt een eye-opener en leerde zoveel meer over het karakter van God dan wat ik altijd had gedacht. Aanrader!

De Kronieken van Narnia: het laatste gevecht // C.S. Lewis
Als Jill en Justus onverwacht weer in Narnia komen, blijkt er iets vreselijks aan de hand te zijn. De sluwe aap Slinks heeft een namaak-Aslan gemaakt en deelt in de naam van Aslan bevelen uit. Veel dieren geloven hem, zelfs als zijn bevelen steeds wreder worden. Tirian, de koning van Narnia, moet snel ingrijpen, voordat de vrede in het koninkrijk in gevaar komt. Het is maar goed dat Peter, Edmund en Lucy samen met Jill en Justus meevechten in de eindstrijd, die de toekomst van Narnia voor eens en altijd zal bepalen.

Waar ik afgelopen woensdag nog de nieuwe titel overnam voor het tweede deel van deze serie, vertik ik dat nu. Dit boek moet gewoon ‘Het laatste gevecht’ (The last battle) heten. Dat Eustaas (Eustace) Justus heet, kan ik nog wel accepteren. Maar dit boek is mijn favoriet van Narnia, al vind ik de hele serie geweldig. Wist je dat Jill uit De opdracht eigenlijk vernoemd is naar Jill uit Narnia?

Engelenbrood // Tessa Afshar
Als meisje houdt Lydia van drie dingen: haar vader, hun huis en het kleuren van stoffen. Maar een groot verraad berooft haar van dit alles, en ze moet vluchten om elders een nieuw leven te beginnen. Met behulp van haar vaders geheime recept weet ze zich op te werken tot een van de belangrijkste kooplieden van Philippi. Angst is echter een goede bekende van Lydia en belemmert haar bij alles wat ze doet. Wanneer Lydia Paulus ontmoet, helpt zijn boodschap van hoop haar om te leren voor zichzelf op te komen. Maar Lydia’s verleden haalt haar in en stelt haar voor de keuze: toegeven aan de voor haar zo bekende angst of vertrouwen op God?

Wat mij altijd aanspreekt in dit boek is wat Lydia leert over manna (= Engelenbrood). God gaf voor iedere dag genoeg, God voorziet. Toen ik dit boek voor het eerst las, was mijn contract op de middelbare school waar ik werkte niet verlengd en zou ik vanaf augustus zonder baan zitten. Ik besloot destijds me een tijdje op mijn schrijfwerk te richten en net als Lydia op Gods voorzienigheid te vertrouwen. En dat laatste probeer ik nog steeds met vallen en opstaan 😉

Het teken van de leeuw // Francine Rivers
1: ‘Een stem in de wind’: Tijdens de belegering van Jeruzalem door de Romeinen wordt een jonge vrouw, Hadassah, gevangen genomen. Na allerlei omzwervingen wordt ze als slaaf verkocht aan de rijke Romeinse familie Valerianus. Julia Valerianus en haar oudere broer Marcus leiden een leven vol rijkdom en vertier, maar ondanks alles zijn ze niet gelukkig en vinden ze niet de innerlijke rust waarnaar ze op zoek zijn. Hadassah daarentegen valt op door haar toewijding aan de familie en door de rust en tevredenheid die ze uitstraalt. Maar als christen durft zij niet voor haar geloof uit te komen.
2: ‘Een echo in de duisternis’: Hadassah is omwille van haar geloof voor de leeuwen gegooid. De jonge, idealistische arts Alexander weet echter haar leven te redden. Hadassah wordt zijn assistente, en wordt voor hem onmisbaar wanneer blijkt dat zij over een bijzondere gave beschikt.
3: ‘De onafwendbare dageraad’: De Germaanse krijger Atretes is een gevreesd gladiator. Zijn vrijheid, die hij tien jaar eerder op het slagveld in Germania had verloren, heeft hij door zijn woestheid en vastberadenheid in de arena herwonnen. Maar hij beleeft geen vreugde aan zijn nieuwe leven, want de vrouw van wie hij houdt, heeft hem afgewezen. Dan hoort hij dat hij een zoontje heeft. Atretes is vastbesloten de jongen op te sporen om met hem naar Germania terug te keren.

Ik denk dat ik deze boeken voor het eerst las toen ik een jaar of veertien/vijftien was (wat lezen betreft was ik vrij vroeg volwassen, dat kan van de rest niet gezegd worden, haha) en ik heb ze meerdere keren herlezen daarna. Inmiddels staan in mijn boekenkast de Nederlandse én de Engelse versies en ik ben van plan ze wel een keertje te gaan herlezen in de niet al te verre toekomst, maar voor nu weet ik te goed wat er in elk boek gebeurt, dus wacht ik nog een tijdje. Deze trilogie schetst een heel mooie weergave van de Romeinse tijd (al zal mijn geschiedenisnerd-echtgenoot er heel veel op aan te merken hebben ;-))

Het Rama Document // Paul Maier
Nog voor zijn sabbatsjaar goed en wel begonnen is, wordt de briljante bijbelwetenschapper Jonathan Weber ontboden bij de Paus. Tijdens een bezoek aan de archieven van hetVaticaan wordt hij geconfronteerdmet een verontrustende ontdekking.Met veel vragen vertrekt hij naar Israël om daar mee te werken aan een veelbelovende archeologische opgraving bij de plaats Rama. Wanneer Weber na enige tijd stuit op een unieke vondst lijkt de droom van iedere archeoloog voor hem werkelijkheid te worden. Deze droom verandert echter met één slag in een nachtmerrie bij de volgende ontdekking: een 2000 jaar oude brief. Nog nooit heeft een archeologische vondst de wereld zo op zijn kop gezet als het Rama-document. Terwijl de wereld en haar religieuze leiders discussiëren over de betekenis van de archeologische ontdekking gaat Weber, samen met de eigenzinnige Shannon Jennings, op zoek naar meer gegevens. Dat hun leven daarbij gevaar loopt, kan hen niet meer tegenhouden.Maar hoe meer zij ontdekken, hoe meer vragen er rijzen.

Dit boek stond op mijn leeslijst voor de lerarenopleiding Engels en heb ik met heel veel plezier gelezen. Het Rama-document laat zien dat wij als christenen niet bang hoeven te zijn voor de wetenschap. Als ons geloof écht is, moeten we erop vertrouwen dat er nooit ontdekkingen gedaan zullen worden, die het bestaan van God ontkrachten (dat wilde Paul Maier met zijn boek duidelijk maken). Ik vond dit een prachtig boek: het lezen waard!

Babs // Gerda Ronhaar
In het gezin van vader en moeder Santing is Babs – de jongste dochter – een echt buitenbeentje en ze lijkt in niets op haar zussen Jackie, Nanda en Simone. Op school gaat het niet zo goed met Babs, maar ze slaat zich erdoorheen en zit – tot wanhoop van iedereen – vol grappen en streken. Toch heeft Babs ook bijzondere kwaliteiten. Dat ervaart Simone, als zij door Babs aan haar biologieleraar wordt ‘gekoppeld’, en Nanda, als Babs ervoor zorgt dat zij verkering krijgt met Goof, de ‘zaterdag-postbode’! Als Babs verkering krijgt met een klasgenoot kan ze haar geluk niet op. Maar dan wordt ze ernstig ziek en blijkt dat er nog een ‘andere Babs’ is; één die nadenkt over zaken die werkelijk belangrijk zijn, voor iedereen.

Dit boek heb ik letterlijk stukgelezen en ik vind het nog steeds heerlijk om er af en toe stukjes uit te lezen. De andere twee delen in de serie vond ik echt een stuk minder leuk, maar dit deel is prachtig!

Zomergasten in De Duiventil // Gerda Ronhaar
In het grote gezin van de familie Van Til wordt uitgezien naar de naderende zomervakantie. Jojanneke doet haar werk als kraamverzorgster met veel plezier, maar verheugt zich erop dat haar vriendin Carla in de vakantie een paar weken komt. Jojannekes leven verandert echter heel ingrijpend als ze Pim Bleeker weer ontmoet en moet toegeven dat hij nog steeds haar grote liefde is.
Als Carla in ‘de Duiventil’ arriveert, zijn alle kinderen en hun aanhang thuis, er heerst er als vanouds een gezellige, ontspannen sfeer. Toch komt Carla in een groot spanningsveld terecht, want Max van Til toont meer dan gewone belangstelling voor haar. Haar grote dilemma is of zij, met haar geamputeerde been, ooit een huwelijk kan aangaan.

En dit is mijn favoriete deel van ‘De Duiventil’, ook deze heb ik stukgelezen en vind ik fantastisch. Ik blijf erbij: de eerste drie delen van deze serie zijn het allerleukst en zal ik tot in lengte van dagen herlezen, in ieder geval stukjes ervan 😉

Favorieten
Ik vond het zelf erg leuk om na te denken over mijn favoriete boeken en ik kwam er ook achter dat mijn leessmaak door de jaren heen veranderingen heeft ondergaan. Daar hoop ik in de toekomst nog een wat uitgebreider bericht over te delen, maar ik wilde toch vast opmerken dat in deze favorietenlijst weinig feelgood te vinden is. Het genre vind ik dus wel leuk, maar de boeken als individu maken niet zo veel indruk op me, als deze boeken hebben gedaan. En vroeger las ik veel meer spannende boeken dan nu (ik heb vrijwel alles van Ted Dekker gelezen, maar nu durf ik dat niet zo goed meer), al wil ik daar wel weer verandering in brengen, leuk doel voor 2025.

Welk boek heb jij inmiddels zo vaak herlezen dat je de inhoud wel kunt dromen?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

Ontdek meer van

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.