Het is lente! Of is dat morgen pas? Hoe dan ook, ik heb vijf boeken voor je verzameld die je deze lente kunt lezen. Misschien wel buiten in het zonnetje Ik wens je alvast veel leesplezier!

Garden to save the world // Joe Clark
Dit boek is alleen beschikbaar in het Engels, maar vond ik zo tof om te lezen als (beginnende) moestuinierster. Ik heb eerst het fysieke boek gelezen en later nog eens het audioboek beluisterd, omdat Joe Clark zo’n fijne stem heeft om naar te luisteren. Het leest ook nog eens makkelijk, ook voor mensen die wellicht iets minder goed in Engels zijn.

Onder de magnolia // T. I. Lowe
South Carolina, 1980. Austin Foster is nog maar een tiener als haar moeder sterft in het kraambed. Terwijl haar vader zich verliest in zijn verdriet, komt de zorg voor haar broertjes en zusjes volledig op Austins schouders terecht. In de jaren die volgen vindt ze steun en vriendschap bij de inwoners van het dorpje Magnolia. Ondertussen doet ze er alles aan om haar vaders extreme stemmingswisselingen voor de buitenwereld verborgen te houden. Net wanneer Austins toekomst voorspoedig lijkt en ze Vance Cumberland, de zoon van een rijke familie, ontmoet, maakt haar vader een keuze waardoor alle familiegeheimen in één klap op straat komen te liggen. Ze zal moeten omgaan met de consequenties van haar vaders keuze en haar liefde voor een jongen zoals Vance.
Dit was een fijne coming-of-age roman die ik deels heb geluisterd, deels als e-book heb gelezen. Het is een boek met een wat diepere lading, maar ik vind juist dat soort boeken geschikt voor de lente. Voor regenachtige herfstdagen en koude winterdagen zijn feelgoodromans geschikt, maar als de zon schijnt en je vrolijk bent, kan je wel wat diepers aan. En ik heb hem stiekem ook een beetje gekozen om de titel, want een magnolia past natuurlijk helemaal bij het voorjaar!

Boven de robijnen // Marianne Witvliet
Noa Terheyde schrijft in 1949 met tegenzin een brief naar een onbekende soldaat in Nederlands-Indië. Jonge vrouwen worden opgeroepen te schrijven aan ‘onze jongens’, om hun eenzaamheid te verminderen en dat vindt vooral Noa’s moeder een goed idee. Maar onze jongen Daniël Blankenberg blijkt veel interessanter dan Noa had vermoed. De onverwachte liefde tussen hen is voelbaar vanaf het begin, maar als Daniël terugkeert naar Nederland blijken hun verschillende toekomstplannen een relatie onmogelijk te maken. Hoewel hun wegen zich scheiden, blijft hun korte tijd samen niet zonder gevolgen. Jaren later doet Noa er alles aan om Daniël op te sporen, aan de andere kant van de wereld.
Omdat Marianne Witvliet prachtige beschrijvingen van de natuur geeft, vind ik dit boek erg passend bij het voorjaar. In de lente en zomer ben ik me altijd veel meer bewust van de natuur om me heen (ik vind aan een dorre boom weinig te beleven) en dat maakt dat ik dit ook wel als een lenteboek zie. Met meer diepgang dan feelgood, maar het boek gaf me nog steeds een goed gevoel

Lente in Ivy Lane // Cathy Bramley
Op de vlucht voor haar verleden komt de achtentwintigjarige Tilly Parker terecht in het kleine dorpje Kingsfield, waar ze hoopt haar leven in alle rust opnieuw te kunnen opbouwen. Als ze een moestuintje neemt bij de plaatselijke volkstuinen aan Ivy Lane komt ze er al snel achter dat dat niet zo makkelijk zal zijn. De andere tuiniers willen maar al te graag vrienden worden met Tilly en blijven haar uitnodigen voor plaatselijke evenementen. Zal het Tilly lukken zich afzijdig te houden of weten de dorpsbewoners haar hart te veroveren?
Een fijn feelgoodverhaal over een volkstuinencomplex. En als je het verhaal over de lente hebt gelezen, wil je eigenlijk meteen ook door met Zomer in Ivy Lane

Duinvlinder // Janny den Besten
Maartje is gelukkig getrouwd met Roel, van wie ze zielsveel houdt. Nu de kinderen uit huis zijn, genieten ze samen van hun vrije dagen. Als Roel voorstelt om samen een weekje naar Egmond aan Zee te gaan, beseft hij niet wat hij daarmee overhoophaalt. Maartje heeft als jong meisje een tijd doorgebracht in een koloniehuis in Egmond aan Zee. Aan deze periode bewaart ze geen goede herinneringen. Nooit heeft ze begrepen waarom haar moeder haar naar dit tehuis stuurde. Het vroegere koloniehuis is nu een hotel geworden. En uitgerekend dit hotel heeft Roel uitgekozen voor een midweek aan zee. Als Roel op zomerkamp is, opent Maartje een doos met herinneringen aan het koloniehuis. Het verdriet dat jarenlang diep weggestopt zat, komt met volle kracht naar boven. Maartje ervaart dat dit niet alleen pijnlijk, maar ook helend is.
Deze roman gaat terug naar de jaren vijftig, de bloeitijd van de Nederlandse vakantiekolonies. Om gezondheidsredenen werden elk jaar duizenden kinderen naar zo’n kindertehuis gestuurd. Die zogenaamde bleekneusjes moesten daar minimaal zes weken blijven om aan te sterken.
De vakantiekolonies waren voor mij geheel onbekend en ik vond het heel bijzonder om in deze roman meer te lezen over die periode uit de Nederlandse geschiedenis. Er zijn nog twee andere delen verschenen, die ook meer inzicht geven in het leven van twee van de leidsters, Janneke en Els. Met name het verhaal van Els maakte op mij ook veel indruk. Ik weet niet precies waarom, maar ik vind dit ook echt een boek dat geschikt is om in de lente te lezen!
Welk lenteboek zou jij nog aan deze tips toe willen voegen?
Liefs,
Mirjam
Ontdek meer van
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.