Boekentip #6 Vijf boeken voor de échte boekenliefhebber

Al vanaf het moment dat ik besloot eens in de zoveel tijd een aantal boekentips te geven, leek het me leuk een aantal boeken te tippen die óver boeken en/of boekwinkels gaan. Dat zijn nog eens boeken voor de échte boekenliefhebber. Lees je mee?

Het verhaal van de kat die boeken wilde redden // Sosuke Natsukawa
De verlegen middelbare scholier Rintaro brengt veel tijd door in de tweedehandsboekhandel van zijn opa, de Natsuki Boekhandel. Als zijn opa overlijdt, erft hij de kleine winkel die verstopt zit in een achterafstraatje. Rintaro staat op het punt de boekhandel voorgoed te sluiten, tot er op een dag een kat verschijnt. Tot Rintaro’s grote verbazing blijkt de kat te kunnen praten. Hij overtuigt Rintaro om hem te helpen boeken van de ondergang te redden. Samen komen ze voor vier verschillende uitdagingen te staan. Zal het ze lukken?

Een tijdje geleden deelde ik al een mini-review van dit boek. Hoewel ik het verhaal niet erg spectaculair vond, gaat het wél over boeken en de bijzondere krachten die ze kunnen hebben.

De boekwinkel voor gebroken harten // Robert Hillman
Tom Hope verwacht geen wonderen. Hij doet wat hij kan op zijn boerderij – melkt de koeien, oogst de appels, zorgt voor de schapen. Maar sinds zijn vrouw Trudy hem, samen met hun kleine Peter, verliet om zich bij een religieuze gemeenschap aan te sluiten, is Tom eenzaam.
Dan komt Hannah Babel in beeld. Boekverkoopster en een wervelwind van een vrouw: de tweede Jood – en meest kleurrijke persoon – die Tom ooit heeft ontmoet. En hij durft te geloven dat ze elkaar gelukkig zouden kunnen maken. Maar het is 1968: vierentwintig jaar nadat Hannah met haar zoontje in Auschwitz arriveerde. Tom Hope gaat de strijd aan met een verdriet dat hij zich nauwelijks kan voorstellen…

Het concept van dit verhaal vond ik ook super, maar de schrijfstijl viel me een beetje tegen. Het verhaal was ontroerend en liet (wederom) zien dat boeken een helende kracht hebben.

Op goed geluk // Jenny Colgan
Bibliothecaris Nina weet precies wat mensen moeten lezen. Op goed geluk maakt ze een keuze: welk boek helpt tegen liefdesverdriet en welk verhaal de eenzaamheid kan verjagen. Maar als de bibliotheek sluit en Nina werkloos wordt, helpen boeken haar ook niet. Of toch wel? Nina opent haar eigen, heel bijzondere boekwinkel: ze rijdt met een boekenbus door de Schotse Hooglanden. Maar een happy end is in het echte leven ietsje ingewikkelder dan in een roman. Gelukkig is er de ietwat knorrige, maar heel aantrekkelijke huisbaas die haar steeds redt uit de zoveelste noodsituatie.

Jenny Colgan heeft een fijne schrijfstijl, ondanks dat ze vaak van perspectief wisselt (zie mijn video over dit onderwerp om te ontdekken wat ik daarvan vind). Helaas is het taalgebruik niet altijd even netjes en sommige van haar boeken bevatten ook expliciete scènes. Omdat dit boek écht over de liefde voor boeken gaat, wilde ik ‘m toch noemen in dit rijtje. Niet iedereen zal moeite hebben met de dingen waar ik moeite mee heb 😉

Boekhandel Zeezicht // Denise Hunter
Na jaren staat Sophies grote droom, een boekhandel aan zee, op uitkomen. Maar dan gooit een orkaan roet in het eten… en klopt haar jeugdliefde, Aiden Maddox, aan met de vraag of hij de orkaan bij haar mag uitzitten, omdat alle hotels vol zitten. Sophie stemt met tegenzin toe, maar als ze tijdens de orkaan haar enkel verstuikt, is ze diep vanbinnen blij dat Aiden er is. Vooral als hij aanbiedt om haar te helpen met de boekhandel, die al snel open moet. Zal het hun lukken om de deuren van de winkel op tijd te openen… en elkaar een tweede kans te geven?

Dit was een heerlijk boek met een diepere boodschap. Het ging over een jeugdliefde, tweede kansen, trauma’s, tegenslag (hoewel soms een beetje over de top) en een boekhandel die op tijd af moet zijn. Heerlijke ingrediënten voor een boek over een boekhandel.

De bibliothecaresse van Auschwitz // Antonio Iturbe
In concentratiekamp Auschwitz is pal onder de ogen van de nazi’s in het geheim een schooltje opgezet. Daar waar boeken streng verboden zijn, verbergt de veertienjarige Dita onder haar jurk de kleinste en meest clandestiene bibliotheek die ooit heeft bestaan. De acht boeken worden door haar en de andere kampgenoten gekoesterd als schatten. Dita geeft niet op en verliest nooit de wil om te leven. De verhalen voeren haar mee naar een andere wereld.

Ik heb meer dan 500 boeken gelezen na dit boek en kan me er eerlijk gezegd niet superveel meer van herinneren. Gelukkig hield ik toen al m’n leesjournal bij en dit staat over dit boek geschreven: Een prachtig boek met een mooie schrijfstijl. Ook zit er een zekere spanning in het verhaal.

Welk boek lijkt jou leuk om te lezen?

Liefs,

Mirjam

4 Reacties

  1. Leuke boeken allemaal. Boeken, katten etc. altijd goed. Maar omdat ik nog genoeg te lezen heb, komt er geen bij! Ben nu met Stephan Kings boek over schrijven bezig, ook een tip van jou!

    1. Haha, heel goed! Ik moet dat ook nodig in gaan stellen, geen boeken meer erbij. En toch blijf ik iedere keer nieuwe boeken aanschaffen of op een andere manier toevoegen aan m’n leeslijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: