In de bijna zeven jaar dat ik nu blog, had ik nooit gedacht dat ik dÃt bericht zou schrijven. De titel is uiteraard met een knipoog (die er ook daadwerkelijk bijstaat, als het goed is), maar ik ben toch zo blij met het work-out programma dat ik volg, dat ik het niet kan laten hier iets over te delen. Wie weet, maak ik anderen ook enthousiast!
Sporten: ik wil wel, maar …?
Ik was het zelf bijna vergeten, maar door mijn dagboeken werd ik er weer aan herinnerd. In mijn tienerjaren sportte ik: ik deed aan taekwondo, een Koreaanse vechtsport. Ik deed het vooral omdat ik het leuk vond en leuke contacten had op de sportschool (ja, dat baantje van Lars uit De opdracht kwam ergens vandaan), maar achteraf denk ik dat het de reden was dat ik mijn tienertijd redelijk gezond doorkwam, ondanks dat ik (onontdekte) coeliakie had. Daarna belandde ik in een ‘Ik wil wel sporten, maar…’ fase, met al deze onderstaande excuses:
- … de sportschool is te duur.
- … ik vind niks leuk.
- … het is tijdverspilling.
- … ik sta voor de klas, dat is ook topsport 😉
- … op fysiotherapie krijg ik ook beweging.
Zwemmen
De enige sport die ik zo nu en dan oppakte was zwemmen, maar ook dat was een behoorlijk duur grapje. Ik vond het zwembad in Barneveld niet heel fijn en ging lange tijd in Putten baantjes zwemmen. Maar dan moest ik best een fikse drempel over om te gaan en uiteindelijk verslofte het alsnog, ook door corona. Vorig jaar heb ik nog een paar keer enthousiast aquagym gedaan (nadat ik er op Gran Canaria kennis mee had gemaakt), maar sinds onze trouwdag ben ik niet meer gegaan. We wonen achteraf en nu ik geen auto meer heb, moet ik eerst een halfuur (door het donker) fietsen om bij het zwembad te komen. Dat werd me iets te gortig.
Pilates
Wat ik wel af en aan gedaan heb, was Pilates d.m.v. YouTube video’s. Nu moet je Pilates niet verwarren met Pontius Pilatus (wat nog weleens gedaan wordt). Pilates is ontwikkeld door een revalidatiearts, die toevallig met z’n achternaam zo heette. Veel van de oefeningen komen ook overeen met de oefeningen die ik van mijn fysiotherapeut kreeg (ik heb namelijk vanaf mijn veertiende af en aan fysiotherapie gehad voor mijn rug, ik heb een lichte vergroeiing in mijn rug, waarschijnlijk ook een gevolg van het feit dat coeliakie pas ontdekt werd toen ik bijna 24 was) en ik vond het vaak wel leuk. Het probleem was alleen dat het best wel een gedoe was om YouTube op te starten en regelmatig deed ik heel wat anders dan het oefenfilmpje starten, dan ging ik gewoon andere video’s bekijken.
Totdat…
Ik de app Barre definition voorbij zag komen. Ik vond een abonnement in eerste instantie veel te duur, maar tot mijn grote verrassing kwam een maand of twee nadat ik het voor het eerst voorbij had zien komen, een aanbieding: levenslang 70% korting op een jaarabonnement. Dus elk jaar 70% korting. Toen hoefde ik ineens maar €90 te betalen voor een jaar lang toegang. De meeste sportscholen zijn duurder. Bovendien is de kans groter dat je ergens daadwerkelijk iets mee doet als je ervoor betaald hebt, en in mijn geval blijkt dat ook echt zo te zijn.
Wat is het voor app?
In deze app staan superveel work-out video’s, voor alle gebieden van je lichaam. Maar de focus van de app is Barre, een combinatie van Ballet, Yoga en Pilates. Ik begon met het 28-daagse beginnersprogramma en na onze vakantie op Tenerife ben ik gestart met de 90-daagse Barre challenge. Over de eerste fase (gentle) heb ik zes weken gedaan, in plaats van vier, maar vorige week heb ik de stap gemaakt naar de tweede fase (define). Die work-outs zijn weer een stuk pittiger, maar ik vind het heel tof om te merken dat ik sterker word!
Naast de trainingsprogramma’s, word er ook iedere maand een programma samengesteld door Jacquelyn, dat je kunt volgen. Wat mij betreft was de app zeker de investering waard. Inmiddels heb ik al meer dan 100 work-outs gedaan, dus betaal ik minder dan 1 euro per work-out 😉 Deze hele post is trouwens gewoon fangirlpraat, ik word niet gesponsord (was het maar zo’n feest ;-))
En doordat het in een app is, word ik niet afgeleid door andere dingen als ik bezig ben met m’n work-out. Het werkt voor mij echt fantastisch en ik ben hier heel erg blij mee, want …
Waarom doe je dit, Mirjam?
Misschien vraag je je af waarom ik dit doe. Ik heb hier een aantal zeer goede redenen voor 😉
- 30+ // Hoe je het ook wendt of keert, ik ben de dertig gepasseerd. Vroeger dacht ik dan dat je echt heel oud was, maar dat valt wel mee. Hoewel … na je 30e verandert er een en ander in je hormoonhuishouding en dat heb ik zeker gemerkt. Opeens kon ik niet meer van alles eten, maar vlogen de kilo’s eraan. Het schijnt zelfs zo erg te zijn dat als je niet aan spieropbouw doet vanaf je dertigste, de kans heel groot is dat je diabetes type 2 krijgt. Nu gebied de eerlijkheid me te zeggen dat ik na de start van de work-outs niet afgevallen ben, hoewel ik nog amper snoep. Maar dat kan ook zeker komen doordat spieren zwaarder wegen dan vet. En ik zie zelf het verschil wel, mijn armen en benen zijn steviger en ook kan ik meer hebben.
- Osteopenie // Door mijn laat ontdekte coeliakie, had ik op m’n 25e de botdichtheid van een 40-jarige vrouw. Afgelopen januari heb ik weer een dexascan gehad en gelukkig was het niet veel erger geworden. Door te trainen met gewichten kan ik voorkomen dat het erger wordt en blijven mijn botten sterk.
- Hormonenfeest // Ik noemde net al iets over die hormoonhuishouding en nu gaan we het over een vrij specifiek hormoon hebben: oestrogeen. Het speelt een grote rol bij je menstruatiecyclus en oestrogeendominantie zorgt voor veel heftigere PMS-klachten. Oestrogeendominantie wordt vaak veroorzaakt door een te hoog vetpercentage. Begin september begon ik met trouw sporten (4-5 work-outs per week) en sinds oktober heb ik nauwelijks PMS-klachten en in november had ik zelfs geen pijnstillers nodig tijdens mijn menstruatie 🙂 (ja, wen er maar aan dat ik hier zo open over praat, want in Yes! Samen naar de sneeuw gaat het hier ook over ;-))
- Mentale gezondheid // Op m’n blog heb ik er zo nu en dan wat van laten doorschemeren, maar mentaal ging het dit jaar niet zo heel denderend met mij. Wat het precies was, weet ik ook niet. Ik was niet depressief, maar het ging gewoon even niet zo goed. Van de zomer ging het al wel wat beter, maar de echte omslag kwam toen ik trouw ging sporten. En dat heeft ook een heel positief effect op mijn schrijfwerk: sinds ik terug ben van vakantie gaat het schrijven zó verschrikkelijk goed, lees het schrijflogboek van november nog maar eens 😉
- Geen rugpijn meer // Inmiddels is het zo’n tweeënhalf jaar geleden dat ik voor het laatst fysiotherapie heb gehad. Begin dit jaar ben ik nog wel een keer door mijn rug gegaan, maar dankzij veel oefeningen en bewegen, heb ik dat zelf weer ‘goed’ gekregen. En nu ik sport heb ik eigenlijk geen last meer van mijn rug en is ook mijn houding verbeterd.
Onbedoeld is het een heel lang verhaal geworden, maar wat kan ik zeggen: ik ben enthousiast, maar ik voel me ook zoveel fitter sinds ik dit doe, dat gun ik iedereen 😉 Naast deze work-outs probeer ik ook iedere dag een rondje te lopen trouwens en ga ik op de fiets naar m’n werk en alle andere bestemmingen (ik heb ook niet zo veel keus, haha).
Doe jij aan sport? Zo ja, wat doe jij?
Liefs,
Mirjam
Ontdek meer van
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Ik ben sinds kort begonnen met hardlopen:)
Goed bezig! Ik vind dat niks aan, dus dubbel respect 😉