Schrijfpraat #50 Mijn ideale schrijfweek

Een tijdje geleden schreef ik over mijn ideale of perfecte schrijfdag. In dat bericht beloofde ik ook dat ik een bericht zou schrijven over mijn ideale schrijfweek, hoe ziet die eruit? Ik vond het heerlijk om hierover te fantaseren en het resultaat lees je vandaag in dit blogbericht!

Fulltime schrijven
Het is alweer drie jaar geleden dat ik een tijdje fulltime schreef. Niet omdat ik op dat moment mijn boterham daarmee kon verdienen, maar omdat ik een tijdje geen vaste baan had. Soms kijk ik weleens met weemoed terug op die periode en dan vraag ik me af: hoe zou het zijn…? Ik herinner me dat ik destijds niet echt een vastomlijnd plan had of een vaste dagindeling. Voor dit bericht heb ik wel een globale weekindeling gemaakt, maar ik vraag me af of ik me daaraan zou kunnen houden.

Weekindeling
Op maandag heb ik een echte schrijfdag, zo’n dag waarop ik aan het belangrijkste project van die maand werk. Aan het eind van de middag schrijf ik nog een blogbericht. De dinsdag besteed ik aan mijn opleiding (de specialisatie redactie van de schrijversacademie) en als het er is ook redactiewerk of coachwerk. Op woensdag besteed ik vooral veel tijd aan vloggen en mijn sociale media up to date houden. De donderdag lijkt veel op de maandag, al zou ik deze dag ook aan het herschrijven besteden als dat moet gebeuren. En eventueel is hier ook ruimte om een hobbyproject op te pakken, of een verhaal dat nog in de kinderschoenen staat. Brainstormen bijvoorbeeld. Vrijdag wil ik ook vooral daadwerkelijk schrijven en is een dag om alles af te ronden wat die week op de planning stond.

De nadelen van een weekindeling
Ik merkte al meteen bij het maken van de weekindeling dat het me eigenlijk een beetje tegenstond. Ik vraag me af of het zou werken als ik het op deze manier zou aanpakken. Natuurlijk … als ik ook redactieklussen erbij oppak moet ik me natuurlijk wel aan de deadlines houden en dan is het makkelijk om één dag (of meerdere dagen als dat nodig is, maar ik wil liever niet meer redactiewerk dan schrijfwerk doen) hiervoor af te zonderen. Maar verder … nu ik zo nagedacht heb over de perfecte schrijfweek denk ik dat het niet te plannen is. Uiteindelijk als ik in een week 30 uur (of meer) kan schrijven maakt het me niet echt uit op welke dag het gebeurt. De flexibiliteit lijkt me echt heel fijn.

Ik denk dat ik wel een basisframe zou aanhouden zoals de weekindeling, maar het ook een beetje per week of per maand bekijken wat handig is. Stel dat ik een maand geen redactieklus heb, maar wel aan een gloednieuw manuscript begin, dan is het onzin om de dinsdag voor redactie vrij te houden.

Conclusie
Ik dacht echt dat ik het helemaal voor me zou zien, als ik over mijn ideale schrijfweek schreef. En ik zie mezelf ook wel een hele week schrijven (tussen Kerst en Oud en Nieuw ga ik dat ook zeker doen), maar het is toch lastiger om zo’n weekindeling op te stellen dan ik in eerste instantie dacht. Eigenlijk ook wel heel logisch, want het is iets theoretisch, terwijl we inmiddels wel weten dat de praktijk een heel ander verhaal is.

Hoe ziet jouw ideale week eruit?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

4 Comments

  1. Goed idee. Ben benieuwd of de theorie en de praktijk zich synchroniseren. Ik persoonlijk probeer vaak een “vast” schema, maar merk dat ik liever ’s ochtends kijk waar ik die dag zin in heb of inspiratie / motivatie voor heb. Dat kan ik niet van te voren plannen. Dus probeer ik het eerder met weekdoelen en doe dat wat met ligt op die dag. Succes!

    1. Weekdoelen lijkt mij ook een heel goed idee, want ik denk inderdaad dat zo’n dagschema niet gaat werken. Misschien is het handig als basisframework, maar dat ik het daar ook bij moet laten. Ik ben heel benieuwd hoe het uiteindelijk gaat worden!

  2. Interessant om jouw bevindingen en ideeën over je ideale schrijfweek te lezen. Mijn persoonlijke ervaring is dat het niet echt te plannen valt, zeker niet als je daarnaast als redacteur en schrijfcoach werkt. Soms komen er spoedklusjes tussendoor (waar je geen nee tegen wilt zeggen), komt het manuscript waar jij de redactie voor gaat doen later dan de planning, of juist eerder… of deadlines verschuiven. Dus heb ik zelf het beeld van een ideale schrijfweek losgelaten en ben er meer en meer flexibel in geworden.

    1. Haha, daar was ik inderdaad al bang voor, dat het niet te plannen valt. Maar misschien is een basisframework wel handig om te hebben, dus ik hoop me daar in ieder geval aan vast te houden 🙂

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.