Boekentip #11 Vijf boeken vol schrijftips

Zoals je wellicht weet deel ik eens in de zoveel tijd (meestal eens per maand) vijf boekentips. Verschillende categorieën zijn al voorbij gekomen en vandaag wil ik je vijf boeken delen die je echt moet lezen als je zelf graag schrijft, ervan droomt om gepubliceerd auteur te worden (of dat al bent), of simpelweg als je het interessant vindt om te ontdekken hoe de schrijfwereld in elkaar steekt. Ik deel deze keer geen flapteksten, maar mijn eigen omschrijving en beoordeling.

Schrijven, kreng! // Lisette Jonkman
Hoewel ik tijdens het lezen van de Onbreekbaar-serie ben afgehaakt van de boeken van Lisette Jonkman (dat heeft niet met haar schrijfstijl te maken, maar met mijn normen en waarden), vind ik dit boek er wel eentje die veel wijze lessen over het schrijversbestaan deelde. Ook voor mijn baan als redacteur zaten er waardevolle lessen in. Zo wist ik bijvoorbeeld dat het een slecht idee was om een personage ‘Zoals je weet is mijn moeder vorig jaar erg ziek geweest’ te laten zeggen tegen een ander personage, maar ik wist niet dat daar een officiële terminologie voor is (As you know, Bob of, zoals Lisette het noemt: Zoals je weet, Greet). Nu kan ik dat erbij vermelden als een auteur dit doet in een manuscript. Lisette Jonkman schrijft humoristisch en het boek is erg uitgebreid, zowel geschikt voor beginners als gevorderden.

5,000 words per hour // Chris Fox
Van dit boek weet ik niet zeker of de Nederlandse vertaling beschikbaar is, maar als je het Engels machtig bent, mag je deze zeker niet overslaan. Chris Fox is van mening dat als je een succesvolle auteur bent, je ook veel moet produceren en dat ben ik 100% met hem eens. Natuurlijk gaat het om kwaliteit, maar ook kwantiteit is belangrijk. Hoe meer woorden je schrijft (kwantiteit), hoe groter de kans is dat hier goede woorden tussen zitten (kwaliteit). Sinds ik het boek van Chris Fox ben gaan lezen, doe ik meer 5k en 10k dagen en heb ik het gevoel dat ik écht vooruit kom wat betreft mijn verschillende schrijfprojecten. Ik zou dit boek zeker aanraden, vooral aan schrijvers die het lastig vinden om projecten af te ronden, of om veel te schrijven op één dag.

Over leven en schrijven // Stephen King
De ene helft van het boek is de autobiografie van Stephen King en ik vond het zelf heel interessant om te lezen dat hij als jongvolwassene echt arm was. Hij had twee banen om zijn gezin in levensonderhoud te voorzien en daarnaast schreef hij ook. Toen hij eenmaal gepubliceerd auteur werd, werd het financieel natuurlijk een stuk makkelijker, maar er ging wel flink wat tijd overheen voor het zover was. Ook Kings adviezen voor het schrijversleven vond ik nuttig, al zijn de regels die hij hanteert natuurlijk geen wet van Meden en Perzen.

Schrijven vanuit je hart // Natalie Goldberg
Dit is het enige boek dat ik zelf in bezit heb en ik vind ‘m zeker fijn. Lange tijd was het ook het enige boek dat ik over schrijven had gelezen. Nog steeds blader ik er soms in om een stukje te lezen. Hier en daar is het boek wat zweverig, maar de meeste adviezen zijn prima op te volgen.

Schrijf je eigen feelgood // Marijke Vos
De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik dit boek nog niet helemaal uit heb gelezen. De boeken van Marijke Vos lees ik wel met plezier. Anders dan de boeken van Jonkman bevatten haar boeken geen expliciete scènes en ook het taalgebruik valt reuze mee. Marijke Vos laat juist zien dat feelgood helemaal geen expliciete scènes nodig heeft om leuk, grappig en leerzaam te zijn en dat probeert ze jou ook mee te geven als auteur in het boek Schrijf je eigen feelgood. Het is mijn droom om ooit feelgood voor volwassenen te gaan schrijven, dus dan zal ik zeker dit boek nog eens herlezen.

Weet jij nog een boek over schrijven wat ik zeker gelezen zou moeten hebben? Laat het me weten in een reactie, ik kan altijd meer tips gebruiken 😉

Liefs,

Mirjam

2 Reacties

  1. Leuke boeken. Ik ken alleen dat van Stephen King en nog een paar andere, die jij niet noemt. Maar ben een beetje opgehouden met de algemene boeken. Uiteindelijk wil ik mijn tijd met schrijven besteden, en misschien boeken over bepaalde aspekten van het schrijven, bv. plotten, en daarover zijn er verschillende in het engels.

    1. Dat is inderdaad slim, om je tijd aan schrijven te besteden in plaats van lezen over schrijven 😉 Dat is ook een beetje mijn insteek. Over bepaalde aspecten lees ik regelmatig bij op http://www.writerswrite.co.za, dat vind ik echt een van de meest complete websites over schrijven, maar dat is ook in het Engels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: