Schrijfpraat #74 Een boekje open over verkoopcijfers

In de (bijna) acht jaar dat ik gepubliceerd auteur ben heb ik nog bijna nooit een andere auteur horen praten over verkoopcijfers. De enige die hier onlangs een paar reels over deelde was Femke Meijboom, zij is selfpubber en heeft een biografie over haar oma geschreven en een boek over ondernemen, terwijl je ook een baan in loondienst hebt. Al voordat zij haar reels deelde met verkoopcijfers, besloot ik hier ook eens een boekje over open te doen, maar haar reels gaven me wel het laatste zetje. Want waarom zouden we niet wat opener hierover zijn?

Royalty-statement
Het is het hoogtepunt van het jaar: het moment dat een envelop van Uitgeverij De Banier op de mat belandt en ik kan zien hoeveel boeken ik uiteindelijk verkocht heb in het afgelopen jaar. Af en toe krijg ik van Froukje wel een en ander te horen, maar ik vraag er zelf niet naar. Dat moment dat ik met trillende vingers de envelop open om te zien wat mijn schrijfwerk heeft opgeleverd is veel te leuk om door voorkennis te laten verpesten. Tot nu toe heeft de inhoud van de envelop me ieder jaar verbaasd, het was eigenlijk altijd meer dan ik had gedacht. In 2022 maakte ik de fout om bovenaan de trap de envelop te openen, het bedrag dat ik in 2021 had verdiend met schrijven was bijna het dubbele dan ik had verwacht en het scheelde weinig of ik was achterover gekukeld. Daarom besloot ik dit jaar maar eerst rustig te gaan zitten voordat de envelop open ging 😉

Context bij de cijfers
Voor ik de verkoopcijfers van de afgelopen jaren met je deel, wil ik wat context geven. Ik ben gepubliceerd auteur bij een uitgeverij, wat dat betreft zitten er voor mij weinig tot geen risico’s aan en worden mijn boeken in grotere oplagen gepubliceerd dan het geval zou zijn als ze in eigen beheer werden uitgegeven. Mijn boeken worden verspreid over alle christelijke boekhandels in Nederland (hoewel ook reguliere boekhandels de boeken op voorraad hebben).

De andere kant is dat mijn boeken voor een specifieke doelgroep zijn. Ze worden gepubliceerd bij een reformatorische uitgeverij (voor wie niet bekend is met het christelijk geloof: dat is de ‘zware’ kant) en dat zorgt ervoor dat m’n boeken niet door iedereen gewaardeerd worden, al doe ik m’n best om geen dikke, christelijke saus over m’n verhalen te gieten, maar het geloof juist te verweven met het dagelijks leven van de personages en ik krijg van meerdere niet-religieuze personen te horen dat ze ook genieten van mijn boeken.

De cijfers
Nu heb ik mezelf voldoende ingedekt en kan ik overgaan tot het vrijgeven van mijn verkoopcijfers.

 • 2015: In dit jaar debuteerde ik als 22-jarig jong meisje met het boek De opdracht. Ik verkocht dat jaar 603 exemplaren en het bijbehorende geldbedrag was een superfijn extraatje.
 • 2016: Ik publiceerde geen boek in 2016. Op dat moment was ik druk met mijn studie, maar wilde ik ook een beetje afwachten wat De opdracht zou doen. Pas in april 2016 kreeg ik de beroemde envelop en toen besloot ik een tweede boek te gaan schrijven. Uiteindelijk verkocht ik in 2016 77 boeken.
 • 2017: Dit jaar publiceerde ik wel weer een boek, namelijk Lijmen. Dat was te merken want in 2017 verkocht ik 886 boeken. De publicatie van Lijmen zorgde ook voor een stijgende lijn in de verkoop van De opdracht, ik verkocht daarvan in 2017 meer exemplaren dan in 2016.
 • 2018: Het eerste jaar dat ik niet één, maar twee boeken publiceerde. In het voorjaar kwam Chaos uit en in het najaar Vrije val. Samen met de verkoop van de voorraad van Lijmen en De opdracht verkocht ik in 2018 1586 boeken, bijna het dubbele van het jaar ervoor.
 • In 2019 verkocht ik iets minder boeken dan in 2018, maar toen kwam er maar één boek uit, namelijk: Time-out. Daarvan verkocht ik wel in slechts 3 maanden bijna 1000 exemplaren, dus dat was zeker een goed teken. Totaal verkocht ik in 2019 1542 boeken.
 • In 2020 daalden de verkoopcijfers nog iets verder. Er verscheen dat jaar één boek, in het najaar. Dat was Help! Mam is verliefd. De grootste reden voor de daling in verkoopcijfers is waarschijnlijk de sluiting van boekhandels door het coronavirus. Toch verkocht ik in het coronajaar 1377 boeken.
 • In 2021 steeg de verkoop weer. Ik publiceerde twee boeken, Yes! Papa gaat trouwen in het voorjaar en No fear in het najaar. Het bizarre is dat van No fear in een paar maanden meer exemplaren werden verkocht dan van het tweede deel in de Samen! serie. Uiteindelijk verkocht ik in 2021 2741 boeken.
 • In 2022 was er weer een lichte daling in de verkoopcijfers, maar dat had ik verwacht, er kwam immers maar één boek uit in 2022, namelijk Help! Herrie in huis. Ondertussen zag ik wel een aanzienlijke stijging in de verkoop van de eerdere delen van de Samen! serie. Van andere boeken werden na een jaar vaak nog iets van 75-100 exemplaren verkocht, de serie doet het beter, wat ergens wel logisch is. Maar goed, ik verkocht in 2022 400 boeken minder dan in 2021 (en dan ook precies), dus 2341 boeken.

E-books
Het gaat in deze cijfers om de verkoop van fysieke exemplaren. De verkoop van e-books is voor mij niet te registreren omdat hier ook de ‘uitleningen’ via Kobo worden geteld. Via Stichting Lira ontvang ik ook nog ieder jaar geld over de fysieke en e-book uitleningen van mijn boeken en zo hebben mijn boeken nog een veel breder bereik dan de verkochte exemplaren.

Fun facts
Ik wilde eigenlijk in dit bericht nog wat fun facts delen over de verkoopcijfers, maar dan werd het wel een heel lang verhaal, dus die bewaar ik voor een andere keer (zaterdag 15 april om precies te zijn). En o ja … mocht je denken dat ik stinkend rijk ben geworden van schrijven, ik krijg 8% royalties, dus nu kan je uitrekenen hoeveel geld ik er ongeveer aan over heb gehouden 😉

Hoeveel exemplaren van mijn boeken heb jij gekocht? 😉

Liefs,

Mirjam

PS: Dit blogbericht bevat een of meerdere affiliate link(s). Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor 🙂

8 Reacties

 1. Alle niet uitverkochte boektitels heb ik in de kast staan. Toch een behoorlijk aantal verkochte boeken. Gefeliciteerd. En ja, je kunt van het bedrag een leuke vakantie maken of misschien zelfs 2, dat is ook iets. En dat je er (nog) niet van kan leven, is geloof ik normaal voor de boekenbranche. Dan moet je de boeken in eigen beheer uitgeven, maar dan ben je ook tijd met het vermarkten etc. kwijt. Kortom een afweging. Maar succes voor dit jaar.

  1. Ja, wat leuk dat je ze allemaal hebt. Dank je wel daarvoor! En inderdaad, het zijn flink wat boeken die zijn verkocht. Eigen beheer is inderdaad een afweging die je kan maken, maar werkt volgens mij alleen goed als je al naam hebt opgebouwd bij een reguliere uitgeverij, denk ik. En dankjewel voor de succeswens 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: