Boekentip #25 Vijf boeken met een mysterie

Het begint duidelijk herfst te worden en dat zorgt er vaak ook voor dat ik vaker naar een ander genre boeken grijp. In de zomer lees ik vaak ongecompliceerde feelgood, maar richting de herfst, pak ik graag een boek met een vleugje mysterie en spanning. Vandaar deze boekentip.

Uiteindelijk hebben vrijwel alle boeken een mysterie, want waarom is het boek anders geschreven. Ik doel bij deze boekentips op een mysterie dat de hoofdpersonages moeten uitzoeken, niet een mysterie dat ze zelf creëren door bepaalde dingen te verzwijgen voor een ander personage (dat lees je veel in feelgood). Zo’n boek hoeft niet meteen een thriller te zijn, kijk maar mee in dit rijtje.

Het Ministerie van Oplossingen en de verdwenen Van Gogh // Sanne Rooseboom
Nu het Ministerie van Oplossingen opnieuw is opgericht, kan Nina niet wachten om aan de slag te gaan samen met Alfa, Ruben en mevrouw Vis. Het Internationaal Genootschap stuurt een bericht dat ze kunnen beginnen zodra de laatste openstaande zaak is opgelost. Een onopgeloste zaak? De kinderen duiken samen met mevrouw Vis in de archieven en ontdekken dat er inderdaad een zaak is uit 1953 waar het Ministerie nooit een oplossing voor heeft gevonden: de zaak van de vermoorde huisbaas en de verdwenen Van Gogh.
Het Ministerie gaat meteen aan de slag, maar het is niet gemakkelijk om aan informatie te komen uit die tijd, en daarbij worden ze nog steeds in de gaten gehouden door de Zilvermannen. Zullen ze de zaak alsnog ongemerkt tot een goed einde kunnen brengen?

Ik ben groot fan van deze serie, momenteel ben ik bezig de hele serie weer opnieuw te luisteren, in verband met de verschijning van het zesde deel. Eigenlijk zijn het een soort detectives voor kinderen, maar ook heel leuk voor volwassenen. Het tweede deel (De verdwenen Van Gogh) vind ik wel het meest mysterieus, evenals Het spook van de Haviksburcht (deel 5). De serie heeft geen christelijke achtergrond, maar er komt geen grof taalgebruik in voor (voor zover ik me kan herinneren).

Wat we verborgen houden // Erin Bartels
Wanneer journaliste Elizabeth haar baan verliest, heeft ze opeens veel tijd over. Ze ontmoet James Rich, die haar het vreemde verzoek doet naar het boerenlandhuis van haar oudtante te gaan om daar een oude camera en een doos met foto’s af te leveren. Elizabeth besluit tijdelijk bij haar bejaarde tante in te trekken om haar te helpen. Als ze het huis verkent, stuit ze op gesloten deuren en verborgen graven. Terwijl ze een weg zoekt in de raadsels om haar heen, komen de verhalen van de twee vrouwen die in het huis geleefd hebben weer tot leven. Stukje bij beetje achterhaalt Elizabeth haar familiegeschiedenis ten tijde van het chaotische Detroit van de jaren zestig en het racisme en geweld van de Amerikaanse burgeroorlog. De verhalen van haar familieleden zijn als een testament van liefde, veerkracht en moed en Elizabeth ontdekt al snel dat het verleden niet zo ver weg is als ze dacht.

Ik moet eerlijk toegeven dat veel van deze roman weer is weggezakt, dus het wordt wellicht tijd om hem te herlezen, maar zoals je uit de flaptekst kunt opmerken zit zeker een mysterie in deze dual-timeline roman. Ik heb hem destijds met veel plezier gelezen en volgens mij vijf sterren gegeven, dus doe er je voordeel mee, als je hem nog niet kent 😉

Het lied van de feniks // Katie Ganshert
Bij een terroristische aanslag in een trein bij Chicago komen 22 mensen om het leven. Autumn overleeft als enige van haar coupé de explosie en worstelt na haar herstel met schuldgevoelens. Waarom die trein? Waarom deze mensen? En waarom zij niet? Een jaar later vindt ze de 12-jarige Reese voor haar deur, die de dochter van een van de omgekomen slachtoffers blijkt te zijn. Haar vader, Paul, wil zijn overleden vrouw het liefst zo snel mogelijk vergeten en probeert Reese een zo normaal mogelijk leven te geven. Zou de onverwachte vriendschap tussen en Autumn en Reese een nieuwe start voor hen alle drie kunnen zijn?

Ik heb al eerder verteld dat ik heel enthousiast ben over dit boek en volgens mij heb ik het ook al eerder genoemd in een boekentip-blog, maar dit boek moet je echt gelezen hebben. Het is prachtig, ontroerend en hartverscheurend.

Father Brown Omnibus // G.K. Chesterton
Father Brown, de onaanzienlijke kapelaan, die, zoals de schrijver zelf eens zei, nauwelijks de aandacht zou trekken, tenzij door zijn alledaagsheid, raakt in alle mogelijke en onmogelijke omstandigheden verwikkeld, en komt in de meest onwaarschijnlijke milieus terecht, waar min of meer toevallig een misdaad moet worden opgelost.

Eerlijk is eerlijk, ik heb deze niet allemaal gelezen, maar wel de Engelse versie van Father Brown houdt zich van den domme (denk ik). Dit boek kreeg ik namelijk van Jaap tijdens onze eerste date 😉 Het is een echte detective en daarom gevuld met allerlei mysterieuze zaken.

Het Rama-document // Paul Maier
Nog voor zijn sabbatsjaar goed en wel begonnen is, wordt de briljante bijbelwetenschapper Jonathan Weber ontboden bij de Paus. Tijdens een bezoek aan de archieven van hetVaticaan wordt hij geconfronteerdmet een verontrustende ontdekking.Met veel vragen vertrekt hij naar Israël om daar mee te werken aan een veelbelovende archeologische opgraving bij de plaats Rama. Wanneer Weber na enige tijd stuit op een unieke vondst lijkt de droom van iedere archeoloog voor hem werkelijkheid te worden. Deze droom verandert echter met één slag in een nachtmerrie bij de volgende ontdekking: een 2000 jaar oude brief. Nog nooit heeft een archeologische vondst de wereld zo op zijn kop gezet als het Rama-document. Terwijl de wereld en haar religieuze leiders discussiëren over de betekenis van de archeologische ontdekking gaat Weber, samen met de eigenzinnige Shannon Jennings, op zoek naar meer gegevens. Dat hun leven daarbij gevaar loopt, kan hen niet meer tegenhouden.Maar hoe meer zij ontdekken, hoe meer vragen er rijzen.

Ook dit boek noem ik niet voor het eerst, ik heb het sowieso in De eindeloze boekenkast weleens getipt en volgens mij staat er ergens ook nog een recensie. Ik las het boek ooit voor de lerarenopleiding en het maakte toen een onuitwisbare indruk op mij. Ik heb het later nog eens herlezen en ben van plan om dat over een jaar of vijf nog eens te doen (dan is de kans groter dat ik een groot deel van de inhoud vergeten ben, nu weet ik nog te goed hoe de ontknoping gaat).

Welk boek met een mysterie zou jij aan dit rijtje willen toevoegen?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.