FAQ #1 Welk boek vind je het mooist?

Is schrijven je hobby of je werk? Hoe oud was je toen je begon met schrijven? Waar haal je de inspiratie vandaan? Ieder vragenrondje op Instagram zit een van deze vragen (of meerdere) er wel tussen. Het bracht me op het idee voor een blogpostreeks waarin ik Frequently Asked Questions (FAQ) beantwoord. In het eerste berichtje in deze reeks wil ik het met hebben over de vraag: Welk boek dat je zelf geschreven hebt vind je het mooist?

Naast dat dit een vraag is die me vaak gesteld wordt, vind ik het ook een van de moeilijkste vragen om te beantwoorden. Het is een beetje alsof je aan een moeder vraagt van welk kind ze het meest houdt. Weet je wat … ik ga gewoon elk boek langs en vertel iets meer erover. Aan het einde van dit bericht hoop ik je dan een antwoord te kunnen geven op de vraag.

De opdracht (1 april 2015)
Ongelooflijk dat het al meer dan zeven jaar geleden is dat mijn eerste boek verscheen. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik een haat/liefde verhouding heb met mijn debuut. Laatst las ik een recensie en ondanks dat ik het helemaal eens was met de schrijver, deed het me wel pijn. Ja, het verhaal is hier en daar wat gekunsteld, de dialoog loopt niet vloeiend en als het kon zou ik er miljoenen dingen aan veranderen. Tegelijkertijd is dit wel het boek dat ervoor gezorgd heeft dat mijn grootste droom op 22-jarige leeftijd al in vervulling ging. En dankzij de publicatie van dit boek volgden er meer. Als De opdracht niet uitgegeven was, weet ik niet of ik doorgezet zou hebben. Misschien zou ik er dan tevreden mee zijn geweest om in mijn vrije tijd verhalen te schrijven die niemand ooit zou lezen. Dan zou m’n leven echt heel anders zijn verlopen, dus ik ben nu vooral heel dankbaar dat mijn debuut er wél is.

Lijmen (9 maart 2017)
Nadat mijn debuut was uitgekomen moest ik echt even ‘bijkomen’. Ik wilde eerst afwachten of het boek wel zou verkopen, voor ik aan iets nieuws ging beginnen. Er ligt nog steeds een onafgemaakt manuscript dat eigenlijk mijn tweede boek zou worden, maar de personages Nikki en Tim drongen voor. Hun verhaal moest verteld worden. In dit tweede boek ging het over een persoonlijk onderwerp, onverklaarbare vermoeidheid en wat voor impact dat op je tienerbestaan heeft. Toch is de band die ik met De opdracht heb sterker dan die met Lijmen, terwijl ik de verhaallijn en schrijfstijl van m’n tweede boek beter vind.

Chaos (16 maart 2018)
Ook bij mijn derde boek wist ik nog niet zo goed wat ik deed. Ook in dit boek behandelde ik een persoonlijk onderwerp, maar de problematiek in Chaos voelt ietwat simpel aan (nu, achteraf). Het boek laat wel m’n groei als schrijver zien en daarom alleen al vind ik het een fijn boek.

Vrije val (26 oktober 2018)
Dit was het eerste boek waarbij ik wat meer de diepte in ging. Ik deed ontzettend veel research naar het onderwerp en maakte voor het eerst uitgebreide personagedossiers. Op dit moment begon ik het schrijven écht heel serieus te nemen en dat alleen al maakt Vrije val speciaal. Daarnaast heb ik veel complimenten gekregen, dat ik dit onderwerp durfde aan te snijden in de reformatorische wereld. Ook maakte ik voor dit boek gebruik van een nieuwe techniek (verhaal in verhaal, zoals ik het zelf maar noem), iets waar ik al van droomde toen ik het boek Gegijzeld (Evert Hartman) voor het eerst las.

Time-out (14 september 2019)
Lange tijd heb ik gezegd dat dit mijn favoriete boek was, als mensen ernaar vroegen. Time-out was persoonlijker dan de andere boeken die ik tot op dat moment geschreven had. Het schrijven van dit boek heb ik echt heel bewust meegemaakt. Ik weet nog dat ik de eerste negen hoofdstukken in Nederland schreef en me voornam om in Engeland verder te schrijven, omdat dat deel van het verhaal zich ook in Woking afspeelde (waar ik op dat moment verbleef). Om al die herinneringen is Time-out tot de dag van vandaag een van de favorieten (haha, ik ga nog geen definitieve conclusies trekken – er komen nog vier boeken).

Help! Mam is verliefd (28 augustus 2020)
Er zat behoorlijk wat tijd tussen het schrijven van de eerste versie en het verschijnen van dit boek. Al in 2018 deelde ik mijn idee voor een serie over een samengesteld gezin met mijn redacteur, maar het verscheen uiteindelijk 2 jaar later pas. Met deze serie schrijf ik voor een wat jongere doelgroep dan mijn gebruikelijke YA en dat was soms best lastig. Uiteindelijk ben ik heel trots op hoe het eerste deel geworden is en vind ik het supertof om te horen dat de serie inmiddels de lievelingsserie is van heel wat jonge meiden.

Yes! Papa gaat trouwen (21 april 2021)
Omdat er zo veel tijd zat tussen de eerste versie van deel 1 en het verschijnen ervan, kon het tweede deel al een halfjaar later uitkomen. Het schrijven hiervan was ‘een stap in geloof’. Niemand bij De Banier had deel 1 gelezen toen ik begon met het schrijven van deel 2. Maar ik hield te veel van deze familie om ervan uit te gaan dat de serie niet zou uitkomen. Als De Banier het niet wilde uitgeven, zou ik het zelf wel doen … besloot ik. Ik vind zelf deel 2 beter dan deel 1. De ontwikkeling van de personages komt meer tot z’n recht en in deel 1 voelde alles wel heel harmonieus (hoewel het nog steeds niet keihard botst in het tweede deel).

No fear (1 september 2021)
Tja. Misschien denkt iedereen wel automatisch dat No fear mijn favoriete boek is. Dit is immers het meest persoonlijke boek dat ik tot nu toe heb geschreven. Dat klopt wel, maar het schrijfproces van dit verhaal is zeker niet mijn favoriet. Lange tijd heb ik gedacht dat dit boek er nooit zou komen, maar gelukkig is het er uiteindelijk wel van gekomen. No fear behoort zeker tot mijn top 3, het verhaal zit mijns inziens goed in elkaar en ook mijn schrijfstijl heeft een flinke upgrade gekregen ten opzichte van mijn debuut.

Help! Herrie in huis (14 april 2022)
Ook het derde deel in de Samen! serie kent zo’n lang en ingewikkeld schrijfproces, maar ik ben wel heel trots op het eindresultaat. Dankzij Froukje is het een prachtig boek geworden, waarin de personages zich nog verder ontwikkeld hebben. Tegelijkertijd vormt dit ook een uitdaging voor boek 4, want kunnen de personages nog verder ontwikkelen, of val ik te snel in herhaling? Maar goed, daar ging het in dit blogbericht niet over.

Werk in uitvoering
Uiteraard werk ik ook aan nieuwe boeken en wellicht zit daar mijn nieuwe favoriet tussen, dus moet ik over een tijdje deze blog gaan updaten. Als mijn boek De stad (of Lichtstad zoals ik het in mijn hoofd tegenwoordig noem) wordt zoals het in mijn hoofd zit, na grondige herschrijfrondes, maakt deze kans de huidige favoriet van de troon te stoten. Maar goed … welk boek is dat?

Favoriet
Ik vind het echt heel moeilijk kiezen, het voelt heel oneerlijk, maar als ik echt moet kiezen ga ik nog steeds voor Time-out. Voor mijn gevoel is dat het boek dat het best in elkaar zit, met de mooiste karakterontwikkelingen en fijnste schrijfstijl. Dat het een prachtige terugblik is op mijn zomers als au pair in Engeland speelt uiteraard ook mee. Tegelijkertijd heeft elk boek dat ik geschreven heb een speciaal plekje in mijn hart en ik hoop dat er in de toekomst alleen maar meer van die speciale plekjes in mijn hart gaan komen. Het liefst schrijf ik nog een hele boekenkast vol, zelfs als het dan nóg moeilijker wordt om een favoriet te kiezen.

Welk boek dat ik heb geschreven heb is jouw favoriet?

Liefs,

Mirjam

PS: Dit blogbericht bevat een of meerdere affiliate link(s). Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor 🙂

Kom me volgen op social media

6 Comments

  1. Oeh, lastige vraag… Ik denk dat ik, net als jij, Time-out toch wel het leukste vindt! De schrijfstijl is top maar ik vind vooral het onderwerp heel interressant en origineel! En Lynn vindt ik ook een superleuk personage! Komt er ook nog een keer een FAQ over je minst favoriete boek? (;

    1. Nou, als ik een FAQ over m’n minst favoriete boek ga doen, lijkt dat wel heel erg op deze natuurlijk. Ik heb al wel een heleboel andere vragen die ik in deze reeks ga beantwoorden. Maar als ik die vraag nu zou moeten beantwoorden denk ik dat het De opdracht is (erg hè?) 😉

  2. Wow, wat moeilijk om te kiezen! Ik vind ze eigenlijk allemaal wel heel leuk (; Ik vind de Samen! Serie heel leuk omdat dat echt meiden van mijn leeftijd zijn, maar Time-out vind ik ook heel erg leuk om te lezen omdat het gaat over au-pair zijn. Eigenlijk kan ik niet kiezen…

    1. Leuk om te horen dat je Time-out ook zo leuk vindt en de Samen! serie. Allebei heb ik met veel plezier geschreven en uiteraard is de Samen! serie nog niet afgelopen. Maar dat je niet kan kiezen herken ik wel hoor, alleen maar leuk dat je zoveel boeken die ik geschreven heb leuk vindt 😉

  3. Goeie vraag…. Ik denk van de Samen serie Yes! Papa gaat trouwen en van de Young Adults No Fear. Sowieso vind ik de samen serie echt heel leuk, omdat het over hele alledaagse dingen gaat, maar niet saai of langdradig word. Het is trouwens ook heel leuk dat het ergens in de boeken van Lynn en Nikki het verhaal van Lotte en Jill weer terugkomt!

    1. O dankjewel voor deze leuke reactie en het lieve compliment. Dat wat je zegt over de Samen! serie is (denk ik) ook de reden dat het zo succesvol is. En ja, ik vind het zelf zo leuk om al die verhalen met elkaar te verbinden. Ik heb zelfs een klein ideetje in m’n hoofd zitten om de Samen! serie aan de rest van de verhalen te verbinden, al is het maar heel klein. Ik ben trouwens ook benieuwd wat je van het boek over Rachel en Thomas gaat vinden, daar lees je (natuurlijk) ook weer over Lynn en Nikki.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.