Fun facts #24 7 dingen die ik echt nodig heb bij het schrijven

Iets meer dan een jaar geleden deelde ik al een blog met mijn favoriete schrijfmaterialen top 5. Ik schreef toen al dat die lijst misschien zou veranderen en dat ik dan een nieuwe zou delen. Sommige dingen zijn wel hetzelfde gebleven, maar ik heb vandaag een lijstje gemaakt met de 7 spullen waar ik echt niet zonder kan tijdens het schrijven!

 1. Mijn allerbelangrijkste tool bij het schrijven is natuurlijk mijn laptop, al gaat deze zeer binnenkort vervangen worden door een vaste pc. Maar … de laptop blijft nog steeds, voor als ik bijvoorbeeld een middagje buitenshuis wil werken.
 2. Direct gevolgd door de laptop is mijn mooie Parker vulpen die ik voor mijn 27e verjaardag van mijn ouders kreeg. Hij schrijft zo fijn, dat ik bijna overweeg om m’n volgende boek helemaal met de hand te schrijven. Gelukkig werk ik veel dingen met de hand uit, zelfs de basisopzet van m’n blogberichten, dus de pen wordt veelvuldig gebruikt!
 3. Notitieboekjes en collegeblokken staan op nummer drie. Zeker het afgelopen jaar, sinds ik veel van m’n manuscripten in ordners bewaar, ben ik fan van collegeblokken geworden. Je kunt heel makkelijk de papieren uitscheuren en in een map stoppen, precies op de goede volgorde. Voor m’n writing prompts en het uitwerken van blogberichten gebruik ik wel gewoon notitieboekjes.
 4. Mijn laserprinter hoort ook tot de zaken die ik écht nodig heb. Niet elke dag gelukkig, maar als ik klaar ben met m’n manuscript, print ik deze en ga er vervolgens doorheen. Op deze manier spot ik sneller foutjes. Bij Time-out heb ik ook de proefdruk geprint en dat bleek een goede zet te zijn, ik kwam echt een paar dingen tegen waarvan ik bijna zeker weet dat ik ze over het hoofd gezien had als ik gewoon op het scherm ‘m had doorgenomen. Ik probeer wel altijd dubbelzijdig te printen, om papier te besparen 😉
 5. Mijn dotted Leuchtturm 1917. Dat ik fan ben van dit notitieboekjesmerk is geen geheim. Sinds begin 2020 gebruik ik ‘m ook om m’n schrijflogboeken in bij te houden en m’n schrijfdoelen. Voor mij werkt het echt perfect!
 6. Tombow dual brush pens, deze prachtige stiften (de set is weer compleet) gebruik ik vooral met het doornemen van m’n manuscript op microniveau. Bepaalde woorden, waarvan ik weet dat ik ze veel gebruik, markeer ik dan met een bepaald kleurtje. Zo zie ik meteen of mijn personages 20 keer op één bladzijde aan het zuchten zijn 😉
 7. En last, but not least, mijn glazen flesje. Echt … ik weet niet wat ik zonder dat ding zou moeten. Nu ja, heel vaak naar beneden lopen om een glas water te drinken. Of gewoon een dopper-die-naar-vaatwasser-smaakt gebruiken, dat is ook een optie. Sinds wij een vaatwasser hebben, vind ik drinken uit de doppers ontzettend vies. Ik ging op zoek naar een alternatief en dat werd een glazen flesje. Hij is gemaakt van labatoriumglas en de kans dat-ie stukvalt is best klein. Het leuke is dat je, als hij tóch kapot valt, levenslange garantie hebt. Je moet dan een foto van je aankoopfactuur én de scherven maken (het logo moet duidelijk in beeld zijn) en dan krijg je gratis een nieuw flesje opgestuurd. Superhandig, toch? Oké, dat was een enthousiast verkooppraatje voor een product dat niet eens gesponsord is (zoals geen van de producten die ik noem, trouwens).

Wat heb jij écht nodig om te kunnen schrijven?

Liefs,

Mirjam

14 Reacties

 1. Leuk om te lezen. Dat glazen flesje klinkt heel goed. Als ik aan het schrijven ben, heb ik altijd mijn notitieboekje, een kop thee of glas water, en mijn lievelingsspulletjes die mij inspireren, om mij heen.

  1. Het glazen flesje en ik zijn echt onafscheidelijk geworden, haha! En leuk dat je echt je lievelingsspulletjes om je heen wilt hebben bij het schrijven. Ik wil het aan een kant wel, maar aan de andere kant word ik er ook snel door afgeleid!

 2. Zo herkenbaar. Een collegeblok, notitieboekjes en een parkervulpen. Het liefst zou ik alles met de hand (lees: met mijn vulpen) schrijven, maar typen is gewoon praktischer.

 3. Leuk om te lezen wat jij echt nodig hebt bij het schrijven. Ik mijn laptop, notitieboekjes en -blokken, gekleurde pennen, mijn potlood met flamingogum en natuurlijk de printer. Oh ja, iets te drinken heb ik ook altijd wel staan. Meestal koffie, soms thee of water.

  1. Inderdaad, hét hoogtepunt van de basisschool. Erna jaren niet meer met vulpen geschreven, maar nu doe ik het weer 🙂
   Bedankt voor je reactie 🙂

 4. Leuk dat je met een vulpen schrijft! Ik heb een waterman. Geweldig ding. Enige is dat ik soms het idee heb dat ik veel druk moet zetten en het niet echt soepel schrijft. Heb jij dat ook?

  1. Ja, ik ben echt vulpenfan 🙂 Over het algemeen schrijft hij van mij erg goed, als het niet helemaal soepel schrijft ligt dat vaak aan het papier. Als het papier erg ruw is, schrijft de pen minder lekker. Dat is in ieder geval mijn verklaring!
   Trouwens, ik moet nog steeds op je mailtje reageren :O Echt heel erg, ik neem het me iedere keer voor, maar vergeet het ook weer :/ Ik ga m’n best doen om deze week te reageren!

   1. Hm het komt dus meer voor. Ik heb het dus ook bij paperblanks. Dacht eigenlijk dat dit wel goed papier was. Wat voor papier gebruik jij dan?
    En ja ik dacht laatst al nu dat mailtje komt nog niet heel hard, haha. Maar geeft niet ik snap het wel. Neem de tijd. En fijne paasdagen nog! 🙂

    1. Eh … veel verschillende papiertjes. Vooral de notitieboeken van Paperchase schrijven erg lekker en in m’n Leuchtturm doet-ie het ook goed. Kan ook zijn dat de punt iets is verbogen ofzo, weet het eigenlijk niet precies.

 5. Wat leuk om al je essentials zo op een rijtje te zien staan! Je zou het eigenlijk eens moeten uitproberen bij je redacteur, een manuscript compleet handgeschreven :).

  Ik gebruik mijn laptop, een notitieboekje, mijn bujo en een muji gelpen als ik aan het schrijven ben! Oh en meestal heb ik wat te drinken bij me staan.

  1. Haha, lijkt me best een goed idee 😉 Misschien vindt ze het juist wel een goed idee, omdat ik anders veel te snel schrijf 😛

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: