Friends 4-ever // Hoofdstuk 117 // Norah

Vorige week las je over de laatste vakantiedag van de meiden. Ze waren een dagje naar het strand geweest en ’s avonds deed Lily een interessante onthulling, hoewel … erg verrassend was het niet voor de meiden. Geen idee wat ik bedoel? Lees het hoofdstuk terug via deze link. Vandaag lees je weer over Norah, heeft ze zin in het examenjaar?

‘Hoe was je vakantie?’ Het was het eerste dat Ethan vroeg. Uiteraard had hij haar eerst gekust en nu sloeg hij zijn arm om haar heen.
‘Dat heb ik toch naar je geappt?’
Ethan grinnikte. ‘Ja, maar ik wil graag je verhalen horen. Dat is echter dan appjes lezen. Bovendien waren ze soms zo kort dat ik echt niet weet wat je allemaal gedaan hebt.’
‘Nou, we zijn een paar keer naar het strand geweest, hebben één dag kunnen zwemmen en we hebben gewinkeld. Verder hebben we natuurlijk superveel gekletst en spelletjes gedaan. Dat was het wel zo’n beetje hoor.’ Met alle kleine details ging ze Ethan echt niet vermoeien hoor.
‘Hm, dat lijkt inderdaad veel op wat je me appte,’ lachte Ethan. ‘Al die dingen die jullie besproken hebben zijn zeker geheim?’
‘Uiteraard,’ antwoordde Norah. ‘Hoewel … dit ga ik je toch vertellen. Lily heeft ein-de-lijk toegeven dat ze nog of weer verliefd is op Aron. Alsof niemand van ons dat doorhad.’
‘Hebben ze nou nog steeds geen verkering?’ vroeg Ethan verbaasd.
Toen herinnerde Norah het gesprek dat ze voor de vakantie met hem erover had gehad.
Ze schudde haar hoofd. ‘Ze appt regelmatig met hem, maar ik heb het idee dat ze niet alles erover verteld. Maar tegen Marit heeft hij min of meer toegegeven dat hij verliefd is op haar, dus ik wacht in spanning af.’
‘Houd je me op de hoogte?’ vroeg Ethan plagend.
‘Je bent de eerste die ik app als Lily vertelt dat ze verkering met Aron heeft.’
‘Heel goed. Aron mag wel opschieten, het examenjaar is zo voorbij.’
Met dat Ethan dat zei vloog de angst Norah naar de keel. Ze stond er absoluut niet slecht voor en dacht ook niet dat ze zomaar zou zakken voor het examen, maar het bleef spannend. Bovendien had ze nog geen flauw idee wat ze hierna wilde gaan doen en dat joeg haar weleens angst aan. Haar vriendinnen hadden het een stuk makkelijker wat dat betreft, Lily ging ongetwijfeld naar de kunstacademie, Eva verdiende nu al genoeg met muziek maken dat ze niet eens een studie hoefde te doen en Marit schreef vast de ene na de andere bestseller. En zij? Vroeger wilde ze altijd juf worden, maar dat trok haar nu helemaal niet meer.
‘Wat kijk je bedrukt …’ merkte Ethan op. ‘Je zit toch niet in over je examens?’
Ze schudde haar hoofd. ‘Nee, dat niet.’
‘Je vervolgstudie?’ raadde hij.
Langzaam knikte ze. ‘Ik weet gewoon echt niet wat ik wil gaan doen.’
‘Dat komt wel,’ stelde Ethan haar gerust. ‘Ga gewoon een paar keer naar een open dag en als je het echt niet weet neem je gewoon een tussenjaar, daar is helemaal niks mis mee. Je kunt beter een jaar langer over je keuze doen dan de verkeerde keuze maken.’
Zijn reactie stelde haar enigszins gerust.
‘Ethan, Norah, Thirza, de koffie is klaar!’
‘Dat klinkt goed,’ zei Ethan en hij stond op. ‘Kom, we gaan je moeder niet laten wachten.’
Beneden was het een gezellige boel. Abel en Jaël waren er, evenals Rick en Elize en Rhodé en Michel. Alleen Lieke en André ontbraken.
‘Hoe gaat het?’ vroeg Norah aan haar schoonzus.
‘Goed.’ Jaëls hele gezicht straalde en ze wreef over haar buik. ‘De baby is behoorlijk actief.’
‘Je voelt het dus echt al?’ Dat leek Norah zo ontzettend bijzonder, een wezentje in je buik voelen bewegen.
Jaël knikte. ‘Ja zeker. Ik denk dat de baby op je broer lijkt, dat is ook zo’n druktemaker.’
Abel grijnsde en sloeg zijn arm om zijn vrouw heen. ‘Dat zeg je nu wel, maar stiekem vind je me hartstikke lief.’
‘Nou … daar is weinig stiekems aan hoor,’ merkte Rick op.
Abel wilde weer reageren maar toen ging de deur open. Norah verwachtte Lieke en André en was dan ook verbaasd toen haar zus alleen de woonkamer instapte. Haar gezicht zag er rood en vlekkerig uit.
‘Ha Lieke, ben je nu al terug?’ Mam klonk verbaasd, kennelijk had zij Lieke nog niet thuis verwacht.
‘Ja,’ antwoordde Lieke. ‘Eh … ik … ik ga naar boven.’ Haar zus rende de kamer door en aan het gebonk te horen liep ze niet zachtjes de trap op.
‘Wat is er met haar aan de hand?’ Abel zei hardop wat waarschijnlijk door iedereen heenging.
Natuurlijk had niemand daar een antwoord op.
‘Ik ga wel even naar haar toe,’ zei Thirza. Dat leek Norah een goed idee, als er iemand met Lieke praten was het Thirza wel.
De gesprekken kwamen daarna maar moeilijk op gang. Steeds dacht Norah aan wat er met Lieke aan de hand was. Ze had een vermoeden, maar hoopte echt dat ze het mis had. Dat kon en
mocht niet waar zijn.
Rick had net voorgesteld om een potje Codenames te doen om de tijd te verdrijven toen Thirza én Lieke samen naar beneden kwamen. Thirza had haar arm om Lieke heen geslagen en door de rode randen om haar ogen en vlekken in haar gezicht was het voor Norah duidelijk dat Lieke heel veel had gehuild. Ook Thirza keek verdrietig.
‘Eh …’ stamelde Lieke. ‘Ik … heb heel vervelend nieuws.’
‘Wil je het aan ons allemaal vertellen?’ vroeg Abel. ‘Of eerst alleen aan papa en mama?’
Lieke schudde haar hoofd. ‘Als ik het nu vertel weten jullie het allemaal en hoef ik het niet eindeloos te herhalen.’ Lieke haalde diep adem. ‘André heeft …’ Haar lip begon te trillen en Norah wist dat haar vermoeden toch juist was, ondanks dat ze dat niet wilde. ‘André heeft het uitgemaakt.’
Er viel een doodse stilte in de kamer. Norah voelde dat Ethan een kneepje in haar schouder gaf. Iedereen wisselde blikken met elkaar uit.
‘Nee toch,’ zei mam en ze stond op om Lieke te knuffelen. Een tijdje was het enige geluid dat je hoorde het snikken van Lieke.
‘Hij kwam erachter dat … dat hij niet genoeg van Lieke hield om met haar te trouwen. En dat vond hij na een relatie van drieënhalfjaar wel een vereiste,’ legde Thirza uit. ‘Hij kreeg het … Liekes woorden, Spaans benauwd van het idee te moeten trouwen en zijn leven met haar door te brengen. Het leek hem beter om uit elkaar te gaan, dan haar aan het lijntje te houden.’ Thirza’s woorden leken van heel ver te komen en klonken monotoon.
‘Wat een …’ begon Abel, maar Jaël kapte hem af.
‘Geen lelijke woorden zeggen waar de baby bij is,’ wees ze hem terecht. Dat zorgde voor hier en daar een voorzichtig lachje. Zelfs Lieke maakte zich los uit mams omhelzing en glimlachte.
‘En geen lelijke woorden over André. Ik bedoel … het is heel … stom en naar … maar …’ Ze maakte een vaag gebaar met haar hand en Norah begreep het. Natuurlijk wilde haar zus geen lelijke woorden horen over haar vriend. Ex-vriend. Hè, wat was dat een naar woord. Het idee dat André geen onderdeel van hun gezin meer uitmaakte was heel raar. Dat kon en mocht niet waar zijn …

Bij het afscheid van Ethan ging het mis. Al die tijd had Norah zich grootgehouden voor haar zus, maar nu kwamen de tranen toch. Ethan zei niets, nam haar in zijn armen en streelde over haar rug.
‘Ik kan me gewoon niet voorstellen dat het écht zo is,’ verzuchtte ze uiteindelijk. ‘Ben ik niet gewoon aan het dromen?’
Ethan schudde met een ernstig gezicht zijn hoofd. ‘Dan hebben we dezelfde nachtmerrie …’
Norah keek hem met een schuin hoofd aan. ‘Wat vind jij ervan?’
‘Raar,’ antwoordde Ethan. ‘Op vakantie zagen ze er nog superverliefd uit.’
Norah knikte. ‘Ik dacht echt dat hij haar binnenkort ten huwelijk zou vragen … en nu dit.’ Ze slikte nog net op tijd een lelijk woord in.
‘Tja …’ zei Ethan. ‘Hoe moeilijk het ook is, beter nu dan wanneer ze de bruiloft al gepland zouden hebben. Of nog erger … als ze al getrouwd waren.’
‘Dat is waar,’ zei Norah, maar het was maar een schrale troost. Het idee dat je relatie na drieënhalf jaar ook uit kon gaan … ze rilde.
‘Jij gaat het niet uitmaken toch?’ vroeg ze met een benauwd stemmetje aan Ethan.
Hij legde zijn hand onder haar kin en keek haar aan. ‘Natuurlijk niet, lieverd. Ik zou knettergek zijn als ik dat deed,’ zei hij, voor hij haar teder kuste.

Wat vind jij een geschikte studierichting voor Norah?

Liefs,

Mirjam

2 Reacties

  1. Tja. Lastige vraag! Sowieso iets met het helpen van mensen denk ik. Enne, wat zielig voor Lieke zeg! Na 3,5 jaar!!! Als ik haar telefoonnummer had had ik haar gelijk een appje gestuurd?Heb jij haar telefoonnummer toevallig??

    1. Ja, ik denk dat dat inderdaad wel bij Norah past, maar ze (lees: ik) moet nog wel even bedenken op welke manier. Helaas heb ik het telefoonnummer van Lieke niet, maar ik zal doorgeven dat je het zielig voor haar vindt. Vind ik ook trouwens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: