Fun facts #22 7 schrijfweetjes over mij

Wist je eigenlijk al dat ik heel jong was toen ik begon met schrijven? Nog geen zes jaar! Ik maakte me destijds nog niet erg druk over copyright, want ik schreef vooral verhaaltjes over Nijntje. Wees gerust, nu schrijf ik wel mijn eigen verhalen. Vandaag deel ik 7 schrijfweetjes over mij, die je (misschien) nog niet wist. Die over Nijntje en mijn jeugdige leeftijd was een bonus!

Foto: Lonieke Waayenberg

Het kan best zijn dat je sommige weetjes al wel wist. Het kan zijn dat ik het eerder heb verteld, of dat je het hebt gededuceerd uit wat ik tot nu toe schreef. Maar ik hoop dat ik je toch een beetje kan verrassen met deze weetjes.

 1. De verleden tijd is mijn favoriete werkwoordstijd om in te schrijven. De vijf boeken die er van mij zijn uitgekomen zijn allemaal in de verleden tijd geschreven. Ook het vervolgverhaal, dat je wekelijks op mijn blog kunt lezen, is in de verleden tijd. Ik schrijf (heel soms) wel in de tegenwoordige tijd. Maar dan gebruik ik altijd het ik-perspectief. Derde persoon in combinatie met tegenwoordige tijd vind ik altijd een beetje vreemd, alsof er iets niet klopt.
 2. Toen ik nog op school zat, schreef ik vaak tijdens de lessen. Geen idee of de docenten het doorhadden, misschien dachten ze wel dat ik heel ijverig aantekeningen zat te maken. Sorry! Niet alleen op de middelbare school, ook toen ik aan de Driestar Hogeschool studeerde schreef ik tijdens colleges. Verschillende scènes van De opdracht zagen het levenslicht tijdens de colleges in mijn tweede jaar. Op school schreef ik met de hand en thuis werkte ik het dan uit op mijn laptop.
 3. De basis van een verhaal werk ik altijd uit op papier. Ik vind het heerlijk dat je papiertjes door elkaar kunt mixen en zie het verhaal veel beter voor ogen dan wanneer ik het op de computer zou uitwerken. En soms schrijf ik ook scènes op papier (zie puntje 2), als er geen laptop in de buurt is.
 4. Ik luister bijna altijd muziek als ik schrijf. En nee, heus niet alleen maar instrumentale muziek, al probeer ik geen nieuwe muziek te luisteren als ik schrijf. Dan ga ik teveel naar de tekst luisteren, in plaats van dat het op de achtergrond aanwezig is. Favoriete schrijfmuziek is voor mij Casting Crowns, Rend Collective en Tenth Avenue North. Als ik me echt wil concentreren zet ik Ludovico Einaudi (of een andere pianist) op. En heel soms luister ik Matthijn Buwalda als ik schrijf, maar Nederlandstalige muziek en Nederlandse boeken schrijven gaat niet altijd even goed samen 😉
 5. Ik verdrink bijna in de notitieboekjes. Nu heb ik voor mezelf een notitie-boekje-koop-verbod tot ik minstens de helft vol heb geschreven van de boekjes die ik heb liggen. Het gaat nu nog wel goed, maar eind deze maand ga ik een lang weekend naar Engeland, dus ik houd m’n hart vast. Omdat ik dus veel met de hand uitwerk, worden de notitieboekjes gelukkig goed gebruikt!
 6. Tot nu toe heb ik altijd mijn royalties weer in schrijven geïnvesteerd. Oké, waarschijnlijk niet elke euro, maar het grootste deel wel. Zo kocht ik twee jaar geleden een nieuwe laptop, betaal ik elk jaar geld om mijn website in de lucht te houden en afgelopen jaar kocht ik een camera. Ook spullen in mijn werkkamer worden van royalties betaald. En van het geld dat ik in 2019 met schrijven heb verdiend, ga ik een PC kopen, zodat ik kan gaan vloggen én nieuwe boeken schrijven.
 7. Ik schrijf in mijn vakanties en op feestdagen. Afgelopen jaar schreef ik op Koningsdag, Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Kerstdag en ook in mijn vakanties. In februari ben ik een weekje op vakantie gegaan zonder schrijfwerk. Hoe dat bevallen is, lees je binnenkort op mijn blog! Ter compensatie van het schrijven op feestdagen en in vakanties, schrijf ik op zondag niet, dus wees niet bang dat ik zomaar overwerkt raak 😉

Wat is jouw leukste, gekste of interessantste (schrijf)gewoonte?

Liefs,

Mirjam

12 Reacties

 1. Wat leuk om te lezen! Leuk dat je de basis van je verhaal nog gewoon op papier uitwerkt. Ik schrijf ook het liefst in de verleden tijd, dat voelt om de een of andere reden natuurlijker.

 2. Leuke weetjes! Ik moet eigenlijk ook mijn notitieboekjes wat meer gebruiken om verhalen uit te werken, haha! Als ik in de derde persoon schrijf, schrijf ik ook altijd in de verleden tijd, dat voelt inderdaad fijner en natuurlijker.

  1. Er moet natuurlijk niks, maar ik vind het altijd wel wat hebben om eerst de hoofdlijnen van een verhaal uit te werken op papier, voor ik echt ga beginnen. Geeft je meteen een goede reden om van die mooie notitieboekjes te kopen 😉

 3. Wat een leuke weetjes! Een aantal wist ik natuurlijk al maar wel leuk om het zo te lezen. Haha en dat verdrinken in notitieboekjes dat is bij mij ook zo. Krijg het altijd voor elkaar om toch weer ergens een notitieboekje te vinden die ik zo leuk vind dat hij mee naar huis moet.

  1. Haha, zo herkenbaar! Maar … ik heb nu echt al een tijdje geen nieuwe notitieboekjes gekocht. Tenminste niet voor mezelf 🙂 Bij de HEMA heb ik pas wel een setje gekocht om bij een cadeautje te doen, als iemand bijvoorbeeld geld vraagt voor zijn/haar verjaardag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: