Fun facts #70 7 leuke weetjes over Help! Hoe hou ik het vol?!

Het is alweer meer dan een halfjaar geleden dat het vijfde deel in de Samen! serie verscheen: Help! Hoe hou ik het vol?! Meestal deel ik twee berichten met een aantal fun facts en mij leek deze Blogmas daar een heel geschikt moment voor. Normaal gesproken moet je altijd een week wachten op het tweede bericht, maar nu komt het volgende bericht overmorgen al online. Het eerste bericht (deze dus) is zoveel mogelijk spoiler-vrij, dus daar hoef je het boek nog niet voor gelezen te hebben. Het tweede bericht gaat meer in op de inhoud van het boek.

  1. Tijdens het schrijven van Help! Hoe hou ik het vol, heb ik voor het eerst van mijn leven gebruik gebruikt van de pomodoro-techniek. Ik had al veel gelezen over deze techniek, om productiever te worden, maar ik geloofde nooit dat het echt werkte. Spoiler: ik had het mis. Nu moet ik wel zeggen dat het niet altijd werkt voor mij, maar als ik moe ben en toch wil schrijven, haal ik vaak deze techniek tevoorschijn, omdat ik mezelf dan kan overtuigen dat vijfentwintig minuten zo voorbij zijn en ik dan weer vijf minuten pauze mag hebben. Meestal gaat het schrijven dan erg goed.
  2. Ik schreef het vijfde deel van de serie in november en december van 2022, over het algemeen zit er zo’n anderhalf jaar tussen het schrijven van een boek en de publicatie, zo ook in dit geval. Wat geen fun fact is in de zin dat het leuk is, maar misschien wel goed om te weten: in de periode dat ik dit boek schreef, overleed een goede vriendin van mij (4 november 2022). Ze was al een aantal jaar ziek, maar dat maakte het niet per se makkelijk. Haar overlijden zorgde ervoor dat ik mijn schrijfdroom nog serieuzer nam dan ik al deed. Zij droomde er zelf ook van om schrijfster te worden en het was voor mij echt een aanmoediging dat het een zegen is dat ik dit mag doen en mijn tijd goed moet gebruiken.
  3. De titel van het boek is door Froukje (mijn redacteur) bedacht. Froukje bedenkt de titels voor de boeken van de serie meestal, alleen de titels van deel 1 en 2 heb ik bedacht, de rest van de credits gaan allemaal naar Froukje.
  4. Maar het idee voor de cover komt een beetje bij mij vandaan, ik wilde namelijk heel graag een naaimachine op de voorkant en dat regelde Daan van Oostenbrugge.
  5. Omdat ik mijn schrijfuren altijd nauwkeurig bijhoud, weet ik hoelang ik aan dit boek heb gewerkt: 6.355 minuten. Grappig, een kwartier langer dan mijn schrijfuren van afgelopen november. Het valt dus ergens reuze mee, in iets minder dan 106 uur heb ik dit geschreven. Over de eerdere delen deed ik echt langer!
  6. De eerste versie van dit boek telt 80.878 woorden, terwijl de laatste versie (5) 79.328 woorden bevat (allebei exclusief dankwoord). Wat maar weer eens bewijst dat schrijven schrappen is. Ik denk dat bij het herschrijven vooral veel ‘maar’, ‘wel’ en ‘echt’ zijn gesneuveld 😉
  7. Help! Hoe houd ik het vol?! is het eerste boek dat verscheen van Mirjam de Graaf, met andere woorden, het eerste boek sinds ik trouwde met Jaap. Toch staat er gewoon Mirjam Schippers op de cover en dat blijft ook zo. Inmiddels is Mirjam Schippers een gevestigde naam én het is voor boekwinkels en bibliotheken ook erg makkelijk als alle boeken gewoon bij dezelfde letter kunnen staan 😉 Een oud-collega van mij (toen ik nog bij PostNL werkte en nog geen boek gepubliceerd had) had ook een bijbaantje in de bibliotheek gehad en die vertelde tegen mij dat het heel vervelend was. Dat is altijd bij mij blijven hangen en daarom heb ik besloten om op al mijn boeken Mirjam Schippers te laten staan. En toen ik een paar weken geleden in de kerkbibliotheek in Harskamp was, waren de dames van de bibliotheek daar heel erg blij mee.

Heb jij Help! Hoe hou ik het vol? al gelezen?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

Ontdek meer van

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

4 Comments

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.