Schrijfdoelen #12 Bingo 2022

Normaal gesproken deel ik op de eerste maandag van de maand natuurlijk altijd mijn logboek, maar op de eerste maandag van het jaar wil ik graag mijn schrijfdoelen voor 2022 met je delen. Het voelt wel een beetje gek om dit te schrijven, want nu ik dit schrijf is het nog 2021 en heb ik nog lang niet al mijn doelen van 2021 gehaald. Maar goed … wat hoop ik dit jaar allemaal te bereiken?

2021 was wat schrijven betreft niet het meest geweldige jaar. In mijn terugblik heb je hier al meer over kunnen lezen. In 2022 hoop ik weer meer tijd aan mijn schrijfwerk te kunnen besteden. Ondanks dat ik in 2021 een flink aantal doelen niet of met moeite heb gehaald, heb ik de lat in 2022 wat hoger gelegd. Waarom ik dat precies gedaan heb kan ik nog niet vertellen, maar dat komt heel snel, beloofd! Zoals ieder jaar heb ik nu weer een bingo gemaakt met daarop 24 doelen om te behalen. Wellicht weet je dat ik af en toe in de loop van het jaar een doel wijzig. Soms heb ik de lat erg laag gezet en schroef ik een doel op en soms wordt al snel duidelijk dat een bepaald doel het niet gaat worden, dan bedenk ik liever een ander doel dat ik wel kan halen.

Een aantal doelen zullen duidelijk zijn, anderen niet. Ik licht ze gewoon allemaal even toe!

Rij 1

 • Boek publiceren // Ik heb nog geen concrete plannen om dit jaar twee fysieke boeken te publiceren, maar er komt sowieso een boek van mij uit bij Uitgeverij De Banier, namelijk het derde deel in de Samen! serie.
 • Een e-book of fysiek boek in eigen beheer uitgeven // Heel misschien wil ik dit allebei wel doen, maar ik wil me er nog niet op vast pinnen. Ik heb in ieder geval een heel leuk idee voor een e-book dat ik sowieso wil uitvoeren, maar wie weet wat het jaar me verder gaat brengen. Inspiratie is er in ieder geval genoeg.
 • Samen! deel 4 afronden // Inmiddels is de eerste versie van dit verhaal af, maar natuurlijk is de eerste versie niet perfect en moet er nog veel aan gedaan worden. Uiteindelijk is het me gelukt om Samen! deel 3 (op de proefdruk na) in 2021 af te ronden, dus zo ver wil ik eind 2022 ook zijn met Samen! deel 4.
 • 1 miljoen woorden schrijven // Zoals je wellicht weet lag mijn doel vorig jaar op 500.000 woorden schrijven en dat heb ik niet gehaald. Toch ga ik in 2022 een stapje verder en ga proberen een miljoen woorden te halen. Het scheelt dat ik dit jaar geen 365 boeken hoef te lezen. En bij deze woorden telt alles mee: blogcontent, persoonlijke stukjes, writing prompts en verhaalwoorden
 • 500.000 verhaalwoorden // Net als in 2021 wil ik dat minstens de helft van die miljoen woorden onderdeel van een verhaal zijn. Eigenlijk wil ik gewoon tien keer NaNoWriMo doen 😉

Rij 2

 • 40 YouTube video’s // Begin 2021 had ik niet kunnen vermoeden dat ik het vloggen weer zou oppakken, maar ik heb er ontzettend van genoten. Ik hoop in 2022 het hele jaar door elke week een vlog te posten, maar ik laat wat ruimte voor als het een keer niet lukt.
 • 100 writing prompts // Ik heb nu al een tijdje geen writing prompt gedaan en ik begin ze wel te missen. Het is zo’n handige manier om in je schrijfritme te komen en ook werkt het goed als generator voor ideeën.
 • 50 persoonlijke stukjes // Ik wil in 2022 wat vaker persoonlijke stukjes schrijven in column achtige stijl. Stel je voor dat ik word gevraagd voor een tijdschrift of iets om regelmatig columns te schrijven, dan heb ik in ieder geval al veel geoefend en eventueel al een stapeltje liggen 😉
 • Kerstverhaal schrijven // Uiteraard het jaarlijks terugkerende kerstverhaal. Nu ik de blog schrijf (22 december 2021) heb ik nog geen kerstverhaal geschreven en ik weet ook niet of het me dit jaar nog gaat lukken, maar in 2022 gaat er minstens één kerstverhaal komen!
 • Boekpresentatie // Ik hoop uiteraard dat hier een fysieke versie van mogelijk is, maar als het niet kan ga ik sowieso een digitale boekpresentatie verzorgen via YouTube.

Rij 3

 • Vijf eerste versies // Ik heb ze in m’n schrijfjournal weer first drafts genoemd, maar dit jaar hoop ik wat meer manuscripten af te ronden dan afgelopen jaar. Ik hoop dan ook echt meer schrijftijd te hebben het komende jaar om weer heerlijk te kunnen schrijven.
 • Start eigen bedrijf/ ZZP // Het is al jaren mijn droom om een eigen (schrijf)bedrijf op te richten en in 2022 wil ik deze droom werkelijkheid gaan maken. Ik wil nog wel het een en ander uitzoeken, wat is nu de beste optie, maar daar wordt zeker snel werk van gemaakt.
 • Specialisatie redactie afronden// Dat eigen bedrijf heeft ook alles te maken met de specialisatie die ik ga volgen bij de Schrijversacademie. 22 januari begin ik met de opleiding en de laatste bijeenkomst is (dacht ik) in juni. Het moet dus wel mogelijk zijn om dat dit jaar nog af te ronden. Als ik klaar ben kan ik ook wat redactieklussen opnemen, naast m’n schrijfwerk.
 • NaNoWriMo // Natuurlijk ga ik in november weer meedoen met de tofste schrijfuitdaging van het jaar, geen twijfel over mogelijk.

Rij 4

 • Twee keer Camp NaNoWriMo // In april en juli is er natuurlijk ook Camp NaNoWriMo, deze maanden wil ik in ieder geval 30.000 woorden aan een verhaal schrijven. Uiteraard moet ik meer woorden per maand schrijven om aan mijn doel van 1 miljoen woorden te komen, maar dan moet ik in ieder geval 30.000 woorden aan een project werken.
 • Friends 4-ever afronden // Ik heb in m’n bullet journal jaar 6 opgeschreven, maar ik ben nu nog niet eens bij het einde van jaar 5 voor de meiden. Toch is het wel de bedoeling dat ik het verhaal ga afronden in 2022, qua schrijfwerk. Ik verwacht dat het verhaal nog wel doorloopt tot halverwege 2023. Wat er daarna komt? Dat weet ik nog niet.
 • 175 blogberichten publiceren // Ik zou volgens mij wel 200 blogberichten kunnen delen in een jaar, maar ik houd het toch liever veilig. 175 is een mooi aantal.
 • 2000 boeken verkopen // Dit is best een wilde gok, ik heb nog geen idee hoeveel boeken er in 2021 zijn verkocht en dus weet ik ook niet of dit haalbaar is. Maar goed, met het derde deel in de Samen! reeks die verschijnt en wellicht een e-book of boek in eigen beheer moet het wel goedkomen. En anders pas ik ‘m iets aan…
 • 750 uur schrijven // Ik verwacht dit jaar ook meer uren te maken dan in 2021 wat betreft schrijven. Met al die klussen die op het programma staan zal ik de schrijfuren hard nodig hebben!

Rij 5

 • Twintig 10k dagen // In 2021 heb ik net niet de tien dagen gehaald waarop ik 10.000 woorden schreef, maar in de terugblik heb je wel een beetje kunnen lezen waar dat aan lag. Dit jaar hoop ik toch meer van zulke intensieve schrijfdagen te hebben omdat het heel effectief is!
 • 10 korte verhalen schrijven // Dit doel heb ik maar niet omhoog geschroefd omdat ik dat in 2021 helemaal niet gehaald heb. Mocht ik uiteindelijk toch ineens veel korte verhalen schrijven kan het altijd nog meer worden. Ik mik op één kort verhaal per maand en dan kan ik het twee keer overslaan.
 • 15 social media doelen // Net als vorig jaar heb ik weer een lang lijstje met social media doelen opgesteld, hiervan wil ik er in ieder geval 15 behalen.
 • Start podcast over schrijven // Voor dit doel houd ik nog wel even een slag om de arm. Ik heb wat ideeën liggen voor een schrijfpodcast maar moet nog uitwerken hoe ik dat precies vorm ga geven. En misschien bedenk ik me wel, maar dan komt er wel een ander doel voor in de plaats.
 • Samen! deel 5 schrijven // Ook van dit doel ben ik nog niet helemaal zeker. Ik twijfel over een vijfde deel in de Samen! reeks. Aan een kant wil ik heel graag verder schrijven over deze familie, maar ik moet natuurlijk wel weer genoeg gebeurtenissen kunnen bedenken en ook een logische groei voor de hoofdpersonages, dus dat wordt nog even spannend …

Afgelopen vrijdag plaatste ik een video over mijn schrijfdoelen van 2021, deze kan je hieronder nog terugkijken, mocht je nieuwsgierig zijn hoe dat eigenlijk is afgelopen. Ik hoop dit jaar wél alle doelen af te strepen en heb er ongelooflijk veel zin in!

Welk doel hoop jij in 2022 te bereiken?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

6 Comments

 1. Leuke blog! Wow, idd wel erg hoge doelen, maar ik denk dat je het wel gaat halen!Ik ben heel benieuwd naar samen! deel 3…. 750 uur schrijven klinkt echt heel erg veel, ongeveer 31 hele dagen heb ik uitgerekend (; In ieder geval heel veel succes, ik ga nu ook gelijk mijn doelen opstellen voor 2022!

  1. Dankjewel voor je leuke reactie 🙂 Het zijn inderdaad hoge doelen, maar schrijfwerk is dan ook iets dat erg belangrijk voor mij is. En inderdaad, het zijn ongeveer 31 hele dagen. Maar als je het per week gaat uitrekenen, betekent het niet meer dan 14 uur per week. Nu hoop ik eigenlijk per week wel meer te schrijven dan dat. Maar we gaan het zien 😉

 2. Vijf eerste versies… dat worden dan ook vijf boeken… Hoop doet leven!
  Goede doelen en hopelijk kun je ze ook min of meer halen. Heel veel succes met al je plannen!

  1. Haha, dat realiseerde ik me ook pas toen je reactie hier stond 😉 Ik hoop het wel voor elkaar te krijgen. Afgelopen jaar heb ik met heel veel moeite twee eerste versies geschreven, maar hopelijk wordt het dit jaar anders en kan ik weer een soort voorsprong opbouwen. Bedankt!

 3. War veel doelen! Maar wel leuke, zoals 40 video’s en Samen! Deel 4 afronden. Zelf heb ik als grootste doel om een echt verhaal dit jaar af te hebben. (Zonder een tweede versie) Ik weet niet of het gaat lukken maar ik hoop het wel. Ik vind het heel leuk dat u een eigen bedrijfje gaat beginnen!

  1. Ja, ik stel altijd zoveel doelen op. Het ene doel kost ook wat meer tijd dan het andere doel natuurlijk. Succes met het afronden van je verhaal, dat gaat je vast lukken 😉

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.