Leeslogboek #7 Juli 2023

Het is alweer augustus en dat betekent dat het tijd is om met je te delen welke boeken ik allemaal las in juli. Ik heb m’n maandelijkse streven (12 boeken) niet gehaald, maar zat er gelukkig niet heel ver naast. In dit blogbericht vertel ik je meer.

Soms verlang ik terug naar 2021, toen ik zo ontzettend veel las en lezen vrijwel altijd de hoogste prioriteit had. Tegelijkertijd weet ik dat het ook niet helemaal gezond was. Maar een tussenweg lijkt me wel mooi. De laatste tijd lijkt lezen wel als laatste op mijn lijstje te staan, al heb ik afgelopen zondag al een stap ondernomen om meer te gaan lezen, daar kom ik zo nog op terug. Eerst maar een overzicht van welke boeken ik dan wél las. Het waren er totaal 11 en ik heb op dit moment volgens Goodreads 90 boeken gelezen, dus ik loop op schema voor mijn challenge. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik 5,000 words per hour, die ik vorige maand meetelde met mijn leeslijst, nog steeds niet uit heb, al heb ik daar mijn redenen voor. Kom ik ook nog op terug. Maar goed, deze boeken las ik:

 • Joop en haar jongen // Cissy van Marxveldt (e-book)
 • De dochter van Joop ter Heul // Cissy van Marxveldt (e-book)
 • Garden City // John Mark Comer (fysiek boek // herlezen)
 • Altijd in mijn hart // Ellie Dean (hybride: e-book en audioboek)
 • James’ geheim // Marijke Vos (e-book)
 • Een wereld van verschil // Carla Laureano (e-book)
 • Maan // Lucinda Riley (hybride: audioboek en fysiek boek)
 • Een schitterend plan // Amanda Wen (e-book)
 • Het zoutpad // Raynor Winn (fysiek boek // herlezen)
 • Zon // Lucinda Riley (hybride: audioboek en fysiek boek)
 • Sterrenbaai // Irene Hannon (fysiek boek // herlezen)

Favorieten
Uit elf stuks drie favorieten kiezen was deze maand niet zo heel moeilijk, dat kwam grotendeels doordat ik het merendeel van de boeken niet superleuk vond en herlezen boeken tellen niet in het kiezen van favorieten.

 1. Een schitterend plan // Dit debuut was voor mij de onbetwiste nummer een van de maand. Ik werd in het verhaal gezogen en alles paste mooi in elkaar. Deel ik later nog meer over.
 2. James’ geheim // Waar ik het tweede boek in de reeks van Marijke Vos niet zo leuk vond, was dit een waardige afsluiter van de serie. Ik was nieuwsgierig geworden naar het personage James, hoewel ik hem ook bloedirritant vond. Misschien waren sommige elementen wel wat voorspelbaar, maar het las heerlijk weg.
 3. Een wereld van verschil // Ook dit boek van Carla Laureano vond ik heel tof om te lezen, al was het heel raar om te lezen over de winter, terwijl ik dat bij de cover niet had verwacht. Ook niet omdat het onder de zomeractie van Kok Boekencentrum valt, dan verwacht ik een zomers boek, geen meters sneeuw.

Non-fictie
Beide non-fictie boeken waren herlezen exemplaren en omdat ze van twee heel verschillende genres zijn vind ik het niet eerlijk om hier een favoriet uit te kiezen. Garden city herlees ik elk jaar en iedere keer leer ik weer wat nieuws. Het zoutpad herlas ik voor de tweede keer en ik kreeg er ontzettend veel zin in vakantie en wandelen van. En vreemd genoeg ook om zuinig te leven, wat natuurlijk goed van pas komt.

Teleurstelling van de maand
Heel erg teleurgesteld was ik niet in de boeken van Lucinda Riley, omdat ik er sowieso al niet zoveel van verwachtte, maar ik vond Maan en Zon beiden heel erg tegenvallen. Maan was ontzettend zweverig en Zon was gigantisch cliché. Misschien vraag je je af: maar waarom lees je die boeken dan? Tja, ik ben ooit begonnen in de zeven zussen reeks en nu wil ik het afmaken om er een blog over te kunnen schrijven. Nu luister ik er vooral veel naar en dat kan ik doen als ik iets anders doe. Ik heb het naaien weer opgepakt (en dat gaat echt goed nu) en het is leuk om ondertussen daar naar te kunnen luisteren. Ook moet ik veel klussen en schoonmaken in mijn nieuwe huis (vertel ik je maandag nog iets meer over) en dan is het ook fijn om naar een boek te kunnen luisteren. Het ene moment luister ik veel naar podcasts en nu is het audioboekenseizoen weer aangebroken. Ik doe er maar mijn voordeel mee, want nu kan ik toch mijn leeschallenge halen, zelfs nu ik er minder vaak aan toe kom om fysieke boeken te lezen.

Vooruitblik augustus
Het book haul kopje ontbreekt deze keer en dat is omdat ik geen boeken heb gekocht en ook niets heb gekregen de afgelopen maand. 14 augustus mag ik volgens mijn challenge weer boeken kopen, dus bij het volgende leeslogboek zal het kopje er vast weer bijstaan. Maar … een van de redenen dat ik een boekenkoopchallenge was begonnen was omdat ik nog een heel hoge stapel fysieke boeken had liggen. Die stapel is niet veel kleiner geworden, voornamelijk omdat ik een heleboel e-books heb gelezen. Dus is de challenge voor de komende maand om alleen maar fysieke boeken te lezen. In september ga ik op vakantie, dus dan komen de e-books wel weer aan de beurt. Ik wil zelfs voorlopig niet hybride lezen, omdat de kans te groot is dat ik toch andere e-books ga lezen en het ook wel fijn is om zo nu en dan een fysiek boek in handen te hebben. Behalve dan zo’n zeven zussen boek, die zijn gewoon te zwaar en onhandig. Mijn schoonmoeder heeft ook deel 7 en 8, maar ik heb besloten om naar die boeken alleen maar te luisteren. Ik hoop dat af te kunnen ronden in augustus, dan kan ik misschien in september al mijn ervaringsblog schrijven (drie jaar nadat ik in de serie ben begonnen). Ik heb m’n maand gemiddelde iets lager gezet, namelijk tien boeken. Elk boek wat ik extra lees is mooi meegenomen en ik denk dat als ik de druk iets lager leg, dat ik sneller de neiging heb om een boek te pakken. Over m’n TBR moet ik op moment van schrijven nog nadenken, maar ik hoop ‘m op de foto te zetten, dus dan krijg je een indruk van de boeken die ik wil lezen deze maand.

Waar ik op terug zou komen…
Ik had al op ‘inplannen’ gedrukt toen ik ontdekte dat ik nog niet terug ben gekomen op die twee puntjes waarvan ik beloofd had dat ik erop terug zou komen, haha.

 • De stap die ik ondernomen heb om meer te gaan lezen is een verslavend spelletje van mijn telefoon gooien. Zondag is voor mij bij uitstek een dag om te lezen, maar ik besteedde veel meer tijd aan een spelletje op mijn telefoon. Jammer, want veel nut had het niet. Het was zelfs zo erg dat ik voordat ik in slaap viel alsnog dat spelletje voor m’n ogen zag. Ik hoop dat het, nu ik dat verwijderd heb, een positief effect heeft op mijn leesgedrag, maar ook mijn productiviteit in z’n algemeen.
 • Waarom ik 5,000 words per hour nog niet uitheb: Ik wil dit boek verder lezen op het moment dat ik daadwerkelijk aan een verhaal ga schrijven. Aangezien ik de afgelopen maand alleen maar heb herschreven (hoor je maandag meer over) was het niet relevant om het boek te lezen. Dat mag de komende maand dus wel en vormt een uitzondering op de e-book regel.

Hoeveel boeken wil jij lezen in augustus?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

2 Comments

 1. Ook niet zo veel als ik zou willen. Deels omdat ik ben blijven steken in een dik boek, op de helft, en ja…eerst dat uitlezen… Verder omdat ik ook een hang naar een verslavend spelletje heb. Maar ik heb o.a. een boek van Marion Bloem gelezen. O, ja en natuurlijk jouw boek, Samen deel 4, dat was erg leuk en gezellig om te lezen. De zussen zijn passé en deel 8 staat niet op mijn tbr. 4 boeken per maand lezen is mijn minimale wens. En dat is me in juli gelukt. Succes met alles!

  1. Oei, oei. Die spelletjes ook. Al vind ik dat het niks geeft, het ene seizoen heb je gewoon meer zin in iets anders. En uiteindelijk is het je gelukt om in juli 4 boeken te lezen, dus da’s heel goed! Ik ben de Zeven zussen ook zat, maar als ik het als audioboek luister terwijl ik ondertussen klussen doe vind ik het geen ‘verloren tijd’, haha. Ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom juist die boeken zo populair zijn, terwijl in het genre (dual timeline) echt betere boeken zijn, maar goed, daar kom ik in mijn blog op terug!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.