Mini reviews #17 Niets ontgaat ons, How to stop time en Bramenweelde

Nog altijd zoek ik naar de juiste titel voor mijn mini-reviews. Deze keer heb ik weer de titels van de boeken gebruikt in de hoop mensen nieuwsgierig te maken. Deze drie boeken las ik in de maand juni en ik had al ruim van tevoren bedacht dat ik er mini-reviews van zou delen. Ik schreef al wel het een en ander over de boeken in mijn Lezen met Mirjam blog, maar ik hoop dat je toch nog wat meer wilt lezen over deze boeken.

Bramenweelde // Irene Hannon
Specificaties: Feelgood (christelijke achtergrond) // Uitgeverij Kok Boekencentrum // Nederlands, vert. (Engels, USA) // 2022 // 398 blz’s
Samenvatting: Succesvolle actrice Katherine trekt zich terug in het kustplaatsje Hope Harbor, om zich te verbergen voor een schandaal dat haar achtervolgt. Zach, eigenaar van een koffietent, is haar buurman, maar hij is niet van plan zich met Katherine te bemoeien, hij heeft zijn portie drama wel gehad. Tot hun wegen elkaar kruisen wanneer er een tehuis voor pleegkinderen wordt geopend, waar zowel Zach als Katherine komen helpen. Dat leidt tot de nodige botsingen… en vonken.
Mijn mening: Het is voor mij onmogelijk om een boek uit de Hope Harbor serie niet leuk te vinden, maar ik vond dat in dit boek de aantrekkingskracht tussen de hoofdpersonages er wel erg dik bovenop lag. Gelukkig waren er genoeg onverwachte momenten en ook de verhaallijn van Zachs tante vond ik erg leuk, daar heb ik van genoten. En door het boek kreeg ik ook zin in verse, sappige bramen. Een aanrader als je van feelgood houdt met een diepere lading.
Eindoordeel: 4,5 ster(ren)

How to stop time (NL: Het eeuwige leven) // Matt Haig
Specificaties: Sci-fi (met historische elementen) // Canongate // Engels (UK) // 2017 // 358 blz’s
Samenvatting: De 41-jarige geschiedenisleraar Tom Hazard ziet eruit als een normale man, maar leeft door een ongewone aandoening al eeuwenlang. Hij is overal geweest, heeft alles meegemaakt, is talloze malen van identiteit veranderd. Hij wil nu vooral een gewoon leven, net als ieder ander. Hij mag alleen niet verliefd worden…
Mijn mening: Dit verhaal was ontzettend origineel en ik heb echt van dit boek genoten, de wijsheden die erin lagen en alle historische details waren geweldig. Ik vond ‘m minder aansprekend dan The midnight library, maar wel een stuk leuker dan The humans. Het zette me aan het denken over tijd en wat er echt toe doet (liefde, familie, vriendschap). Ook dreef Matt Haig een beetje de spot met de huidige tijd waarin iedereen maar z’n roeping moet vinden en zichzelf ontdekken. In de Middeleeuwen waren mensen gewoon blij als ze de dag overleefden en genoeg te eten hadden. Met andere woorden: we zijn ontzettend verwend. De flaptekst is trouwens niet helemaal een juiste weergave, Tom mag wel verliefd worden, maar het is niet aan te raden. De titel is ook een klein beetje misleidend, maar om erachter te komen waarom moet je het boek maar lezen.
Eindoordeel: 4 sterren

Niets ontgaat ons // Janke Reitsma
Specificaties: Psychologische roman // Mozaïek // Nederlands // 2021 // 298 blz’s
Samenvatting: Koen leidt samen met zijn ouders een geïsoleerd bestaan. Als zijn moeder zwanger raakt en met haar medicijnen stopt, keren haar psychische klachten terug. Aukje wordt geboren met een ernstige chromosoomafwijking, waardoor ze niet lang te leven heeft. Terwijl zijn vader op de achtergrond raakt, besluit Koen de zorg voor zijn zusje op zich te nemen. Een verantwoordelijkheid die zo ver voert dat hij besluit Aukje naar het wad te brengen, de plek die hij als het paradijs op aarde beschouwt en waarvan hij vindt dat ze die één keer moet zien.
Mijn mening: Ik was ontzettend nieuwsgierig naar dit boek omdat ik er veel goeds over had gehoord, maar het was echt zó’n teleurstelling voor me. Het thema sprak me aan, de schrijfstijl niet. De meeste personages waren erg stereotiep, er was heel weinig dialoog en ook zat het verhaal wat rommelig in elkaar. Ik vroeg me oprecht af hoe geloofwaardig het was. Het verhaal hield me nog wel even bezig, dus je zou denken dat de auteur wel iets goeds heeft gedaan. Maar nog steeds vind ik het een boek dat zeker niet aan de hype voldoet.
Eindoordeel: 2 sterren

Welk boek lijkt jou leuk om te lezen?

Liefs,

Mirjam

PS: Dit blogbericht bevat een of meerdere affiliate link(s). Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor 🙂

Kom me volgen op social media

2 Comments

  1. Op Instagram schreef is al dat ik de eerste twee boeken met veel plezier gelezen heb (en bij elk Hope Harbor deel denk ik weer even aan dat ik die ben gaan lezen door jouw review toen.
    Het laatste boek ken ik niet, jammer dat het zo tegenviel. het onderwerp klinkt zeker interessant.

    1. Ooh, zo leuk dat we elkaar kunnen inspireren om boeken te lezen 🙂 Hope Harbor is echt een van mijn favoriete series geworden. Ook heerlijk dat je genoten hebt van Het eeuwige leven. Het laatste boek (Niets ontgaat ons) is in de christelijke boekhandels enorm gehypet en ik snap dat gewoon niet helemaal. Maar ik hoor van best veel mensen – nadat ik mijn mening heb gegeven – dat ze het eigenlijk ook niet zo’n goed boek vonden. Dat vind ik ergens ook wel weer grappig.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.