Zoals ik vorige week al had beloofd, komt er vandaag een berichtje online over mijn Bijbelstudiemethode: versemapping. Ik vind het echt leuk dat mijn Blogmas maand ervoor zorgt dat ik wat meer kan delen over dit aspect van mijn leven. In mijn Day in the life blogs vertel ik wel dat ik iets doe, maar niet hoe ik dat precies doe. En vandaag kan dat dus wel 😉
Bijbelstudie door de jaren heen
Ik heb Bijbelstudie (of zoals het ook wel genoemd wordt: stille tijd) altijd lastig gevonden. Hoe doe je dat? Wanneer doe je genoeg? Wat is de beste manier? En inmiddels ben ik erachter dat er geen perfecte manier is die bij iedereen past, maar de methode die ik nu gebruik, past bij mij goed. Ik moet eerlijk zeggen dat ik op m’n zestiende pas serieus de Bijbel begon te lezen (daarvoor las ik wel, maar meer omdat ik het idee had dat het moest en niet omdat ik het wilde). Op verschillende manieren ging ik aan de slag om het gelezen gedeelte te verwerken:
- Eerst schreef ik elke dag één tekst op die me aansprak van het gedeelte dat ik had gelezen.
- Toen ik op mijn 18e een Bijbel kreeg van mijn ouders, zette ik me over mijn angst heen en begon teksten te markeren.
- Op een gegeven moment, ik denk dat ik een jaar of 22 was, had ik een vragenset bedacht die toepasbaar was op zo’n beetje elk Bijbelgedeelte (Wat spreekt me aan? Hoe kan ik dit gedeelte vandaag in praktijk brengen? etc.). Dat ging lange tijd goed, maar gaf me geen dieper inzicht in de gedeeltes die ik las.
- Ik heb ook een tijdje Bijbelgedeelten overgeschreven, maar net als het vorige punt, krijg je dan geen verdieping mee.
- In 2021 begon ik, geïnspireerd op Eline van www.eenlichterleven.nl, een stiltedagboek. Hierin schreef ik Bijbel- en liedteksten die me aanspraken, gebeden en dergelijke. Ook schilderde ik erin. Mijn creatieve brein vond het helemaal geweldig. Maar er zit ook een nerdy type in mij en dat type wilde meer…
- … en dat vond ik in december 2023 tijdens een van mijn zinloze scrollsessies op Instagram. Gathering Honey deed aan versemapping en ook karakterstudies met dezelfde techniek. Ik besloot meer informatie over deze Bijbelstudiemethode op te zoeken en ik werd helemaal enthousiast. Dit klonk als iets wat ik heel mooi zou vinden om te doen!
Versemapping
Het idee van versemapping is dat je uit een Bijbelgedeelte één vers en de context uitpluist. Ik doe dit zelf op de volgende manieren:
- Ik lees het gedeelte door en kies een vers uit. Op de linkerbladzijde schrijf ik het vers over uit de HSV (dat is de Bijbelvertaling die ik het meest gebruik). Op de rechterbladzijde bij het kopje vertalingen, schrijf ik de tekst nogmaals, in diverse vertalingen. Op dit moment zijn dat de NBV (en ik wil ooit een NBV21), de Naardense Bijbel (een heel letterlijke vertaling) en The Message (officieel geen vertaling, maar een parafrase).
- Ook kijk ik naar de context van het gedeelte: in welke tijd is het geschreven, door wie is het geschreven en wat staat er in de verzen om het vers dat ik gekozen heb? Soms pak ik vast mijn studiebijbel erbij als ik ergens niet uitkom.
- Dan schrijf ik de verwijsteksten op bij het kopje verwijzingen. Niet altijd heeft een vers dat ik gekozen heb verwijsteksten, dan neem ik een van de verwijsteksten bij de omliggende verzen.
- Vervolgens kijk ik wat mijn studiebijbel (ESV – vergelijkbaar met de HSV studiebijbel, maar dan een Engelse versie ;-)) nog meer zegt over deze tekst en dit gedeelte en dat schreef ik op de linkerbladzijde. Daar schrijf ik ook inzichten op die ik elders heb opgedaan over dit gedeelte, bijvoorbeeld in een preek of podcast. En soms bedenk ik zelf iets en vind ik dat te mooi om niet op te schrijven.
- Tot slot schrijf ik rechts bij het kopje les/praktijk de les die ik geleerd heb van dit gedeelte, of wat ik ermee kan doen in de praktijk (dat heeft mijn voorkeur). Want uiteindelijk is dat laatste ook wel waarom we de Bijbel lezen: zodat we het woord kunnen doen.
Volgorde
Om te bepalen welk Bijbelboek ik ga lezen, heb ik een potje gemaakt met briefjes. Op elk briefje staan 4-5 Bijbelboeken en van het briefje kies ik dan één Bijbelboek. Ik wissel het oude testament en nieuwe testament af (ze hebben verschillende kleuren briefjes). En na elk Bijbelboek dat ik ‘af’ heb, doe ik 2-3 Psalmen op deze manier.
Materialen
Heel veel materialen heb je hier gelukkig niet voor nodig. Ik wil het nog een klein beetje aesthetically pleasing hebben (zo maakte ik vroeger ook samenvattingen voor schoolwerk), dus gebruik ik een liniaal, zwarte gelpen, stabilo markers en een Leuchtturm 1917 B5 formaat (die is groter dan de ‘standaard bullet journals).
Wachten…
Het is inmiddels alweer een tijdje geleden dat ik Bijbelstudie heb gedaan op deze manier. Ik wacht namelijk op een nieuwe, Engelse studiebijbel die ik als kerstcadeau van Jaap krijg. Het boek Prediker is best onbekend en de ESV zegt hier niet zo heel veel over, maar ik wil het wel goed doen. Dus wacht ik tot ik die tweede studiebijbel heb, de verwachting is dat die de eerste week van 2025 arriveert, dus in het nieuwe jaar kan ik weer naar hartenlust versemappen.
Stiltedagboek
Mijn stiltedagboek is trouwens niet aan de wilgen gehangen, mocht je dat denken. Nog steeds vind ik het fijn om mooie teksten erin te schrijven en het als gebedsboekje te gebruiken. De combinatie van versemapping en het stiltedagboek is perfect voor mij!
Op welke manier bestudeer jij de Bijbel?
Liefs,
Mirjam
Ontdek meer van
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.