Schrijfsel #1 Een brief aan mezelf

Voor de cursus Creatief schrijven, die ik volg via de LOI, moest ik een brief aan mezelf schrijven waarin ik vertel over mezelf als schrijver. Ik werd een beetje melig van deze opdracht en zag het vooral als een kans om mezelf eventjes goed de waarheid te zeggen. Omdat ik zelf, na twee maanden, nog steeds wel kan lachen om deze brief, deel ik hem ook op mijn blog. Veel leesplezier!

Ha Mirjam,

Wat leuk dat je jezelf een brief schrijft. Echt heel erg tof. Nu kun je jezelf uitleggen waarom je nu eigenlijk schrijver bent. Met behulp van de informatie uit de cursus van de LOI moet dat niet moeilijk zijn.

Je schrijft als therapie, meer dan je denkt. Je wilt sommige ervaringen delen, dus verwerk je ze in een boek. Als je een vervelende dag hebt gehad is er niets wat je meer opvrolijkt dan een tijdje schrijven aan een verhaal, zelfs al is het onzin. Zeker toen je nog op de basisschool zat was schrijven een stuk verwerking. De verhalen die je schreef gingen altijd over kinderen die gepest werden, soms hadden ze een beugel en een konijn, maar vaak waren ze ook heel gewoon.

En nu ben je een gepubliceerd schrijver, genoeg bewezen, toch? Maar nee! Het opsturen van je derde manuscript vond je nog steeds heel erg spannend en je hebt er nog steeds geen goed gevoel bij. Om het gevoel te onderdrukken ga je maar heel hard werken aan je vierde verhaal, wat je wél heel goed in elkaar vindt zitten. Maar dat geeft niets, als je maar schrijft.

In je cursus heb je ook gelezen over schrijverseigenschappen, de vraag is welke je bezit en welke je nog meer moet ontwikkelen. Als gepubliceerd schrijver zal het niet zo heel moeilijk zijn om te verzinnen waar je goed in bent, toch? Je hoeft helemaal niet vijf minuten voor je uit te staren en bedenken wat je nu toch weer gaat schrijven. Je weet het wel, doe maar niet zo bescheiden. Oké, eindelijk, je geeft toe, want je weet best dat je goed in waarnemen bent, dat er soms maar een blaadje van de boom hoeft te vallen en je hebt weer een heel verhaal in elkaar zitten. Ook schrijf je gezellig, al haal je zelf je schouders op als mensen het zeggen. Je denkt daar namelijk nooit over na, het gebeurt gewoon. Wat schrijven betreft heb je inmiddels aardig wat discipline en doorzettingsvermogen, had je dat maar wat meer voor andere zaken in het leven. Dan had je je bachelordiploma heel wat eerder gehad. Maar daar zullen we in deze brief niet teveel aandacht aan besteden. Wat je ook goed beheerst is de keuze voor een lettertype, al sinds het schrijven van je eerste boek kies je zonder aarzelen ‘Sylfaen’ als het menens is. Inmiddels heb je ook een aardig schrijfritueel ontwikkelt, hoewel je soms echt wel wat meer tijd mag vrijmaken voor de uit de hand gelopen hobby.

Dan komen we nu bij de verbeterpunten, tja… daar kun je er vast wel honderd van opnoemen. Maar heel toevallig heb je bij je vorige opleiding geleerd dat positieve en negatieve punten altijd in evenwicht moeten zijn. Dus houden we het bij zes punten die beter zouden kunnen. Je zegt dat je bureau wat opgeruimder moet zijn, helemaal eens. Minder rommel op het bureau zorgt ook voor orde in je hoofd. Maar een geordende chaos mag het best zijn. Valse bescheidenheid is ook zo’n schrijverseigenschap waar je eigenlijk vanaf moet. Je kunt het echt wel en mensen houden nog steeds van je als je dat eerlijk toegeeft. Een grotere synoniemenschat zou je ook wel goed kunnen gebruiken en dan met name voor het woordje ‘zei’. Tipje voor jezelf: Maak nu eindelijk eens die lijst daarvoor! Volgende puntje, het internet! Je weet het hè, being a good writer is 3% talent and 97% not being distracted by the internet. De hele middag zitten wachten op likes heeft echt geen zin, de meeste van je vrienden vinden je posts toch niet leuk, dus waarom zou je?

Kijk eens aan, nu moet je gaan zitten tellen of je al genoeg negatieve punten hebt. Als je het in evenwicht wilt hebben nog niet. Je zult vast nog meer dan genoeg verbeterpunten kunnen verzinnen, maar doe het gewoon even niet. Ga genieten van je vrije avond en wees blij dat je misschien toch al aardig op weg bent om een goede schrijver te worden.


Liefs,

Jezelf

4 Reacties

  1. Haha wat leuk zeg om zo een brief aan jezelf te schrijven!
    Ik denk dat het ook heel leuk zal zijn om volgend jaar en natuurlijk de jaren daarna terug te lezen en kijken wat er ‘verbeterd’ is of juist nog steeds heel goed gaat.
    Leuk om te lezen!

    1. Het was zeker leuk om die brief te schrijven. Je brengt me met je reactie trouwens ook op een idee. Misschien is het wel leuk om elk jaar een brief aan mezelf te schrijven met daarin mijn dromen en doelen. Dank je!

  2. Wat grappig om te lezen! Het lijkt mij een beetje gek om een brief naar mezelf te schrijven, maar het is wel leuk!

    1. Haha, deze brief is inmiddels al wel weer van meer dan drie jaar geleden, maar leuk dat je ‘m grappig vond om te lezen. Ikzelf vind het ook een beetje gek hoor, maar het is ook heel erg leuk om later terug te lezen. Zo heb ik pas een échte brief (op briefpapier) aan mezelf geschreven en deze mag ik 31 december 2021 openmaken. Ik ben inmiddels allang vergeten wat er in stond, dus dat maakt het extra leuk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: