Schrijflogboek #53 April 2022

Iets later dan normaal, maar wél op 2 mei komt mijn schrijflogboek van april online. Ik had zoveel zin om dit bericht met je te delen dat ik vroeg ben opgestaan om het te schrijven. Zoals je wellicht nog weet had ik voor april heel veel woeste plannen. Hoeveel is daarvan terecht gekomen? Je leest het in dit bericht!

Zoals altijd deel ik eerst hoeveel tijd ik aan welk project heb gewerkt, vervolgens wat hoogtepunten en dan onthul ik het totaal aantal schrijfuren en geschreven woorden. Tot slot blik ik even terug en vooruit.

Verhalen

 • Nova – 10 minuten
  Dit schiet maar niet op. Ik wil heel graag verder met het handgeschreven verhaal, maar omdat het geen prioriteit heeft schiet het er telkens bij in. Terwijl ik best vijf minuten per dag hieraan zou kunnen werken, zoveel tijd is dat niet. Ik hoop er in mei weer meer mee bezig te gaan (maar hé, dat roep ik al maanden, dus we gaan het zien).
 • Friends 4-ever – 175 minuten
  Hier heb ik ook niet zoveel aan gewerkt als ik zou willen. Op dit moment moet zelfs het hoofdstuk voor morgen nog geschreven worden. Gaat wel gebeuren, wees maar niet bang, maar ik zou het zelf fijn vinden als ik een paar hoofdstukken op voorraad had.
 • De stad – 1560 minuten
  Gelukkig heb ik hier wel flink aan kunnen werken. Ik heb totaal 30.152 woorden geschreven en in de hoofdstukindeling ook nog het einde gewijzigd omdat ik er niet helemaal tevreden over was. Ik had er graag nog meer aan geschreven, maar ben al heel tevreden met wat er nu staat. Het verhaal telt nu totaal al meer dan 50.000 woorden en ik ben net op de helft. Als het wordt gepubliceerd als boek belooft het een flink exemplaar te worden!

Sociale media kanalen

 • Social media beheer – 275 minuten
  De laatste tijd besteed ik hier iets minder tijd aan. Ik plaats lang niet altijd meer een foto en link op Instagram, maar deel vaak de blogberichten in de stories, net zo makkelijk omdat je dan een klikbare link kunt toevoegen. Toch zou ik hier nog wel een goede strategie voor willen ontwikkelen, maar alles op z’n tijd.
 • Vlogcontent – 430 minuten
  In totaal maakte ik in april 6 video’s, opnemen en bewerken bij elkaar. Ook hiervoor geldt dat ik het liefst een beetje voor zou lopen, maar ik moet nog even kijken hoe ik dat kan realiseren. Vrijdag volgt een blog met een overzicht van alle video’s die de afgelopen maand zijn geplaatst.
 • Blogcontent – 490 minuten
  Ook wat blogcontent betreft loop ik niet voor. Sterker nog: ik heb geen enkel blogbericht op voorraad, terwijl ik er vroeger altijd wel een stuk of tien had staan (exclusief het vervolgverhaal). Daar hoop ik deze maand wel aan toe te komen, ik heb namelijk een heel tof systeem hiervoor bedacht. Binnenkort vertel ik je daar meer over.

Overig

 • Writing prompts – 50 minuten
  Ook writing prompts hebben niet echt prioriteit voor mij, terwijl ze wel heel inspirerend kunnen zijn voor verhalen. Afgelopen maand heb ik nog twee writing prompts gebruikt in het manuscript van De stad. Deze twee deed ik al in juli 2021 en gaven me toen echt een heel gaaf idee. Ik wil het dus wel weer vaker gaan doen, maar net als Nova heeft het geen prioriteit.
 • Studie – 415 minuten
  Deze maand deed ik weer een aantal opdrachten en hadden we een bijeenkomst in Utrecht. Deze module vond ik een stuk leuker dan de eerste. De focus lag nu meer op manuscriptbegeleiding en dat vind ik supertof om te doen. Die kant, het coachen (al vind ik dat een vreselijk woord) en schrijvers tips geven hoe ze hun verhaal kunnen verbeteren vind ik het leukst.
 • Van alles en nog wat – 885 minuten
  Ik heb deze maand mijn kamer weer eens verbouwd en de grote opruiming afgemaakt. Hier was ik in november 2021 al mee begonnen, maar nu kreeg ik het pas af. Omdat het mijn werkkamer betrof heb ik verschillende uren meegeteld bij m’n schrijfwerk. Ik vind m’n werkplek nu echt heerlijk en zal binnenkort weer een rondleiding geven (volgende week vrijdag komt als het goed is de video online). Ook ben ik begonnen met journalen over m’n schrijfwerk, hier hoop ik zaterdag nog wat meer over te vertellen.

Hoogtepunten
Deze maand gebeurden er een heel aantal leuke dingen op schrijfgebied, ik deel er een paar met je:

 • Op 1 april tikte ik op Instagram de 700 volgers aan. M’n Insta groeit de laatste tijd echt gestaag en ik vind het leuk om te zien.
 • Op 12 april stond ik in het kader van een artikel in de Terdege. Ze deelden een groot artikel over coeliakie – een interview met een kinderarts die het zelf ook heeft. Het leek hen leuk om iets over No fear te delen in het kader.
 • En het grootste hoogtepunt van de maand: op 14 april verscheen Help! Herrie in huis (en op 15 april kon ik ‘m zelf uitpakken). Vrijdag 29 april heb ik zelf m’n eerste exemplaar verkocht in De Wedloop 🙂

Statistieken + terugblik
Vorige maand schreef ik al dat ik niet zeker wist of april een heel goede schrijfmaand zou worden. Ik had wel meer tijd om te schrijven, maar dacht dat dingen nog wel op hun plek moesten vallen en wist niet zeker of het wel een productieve maand zou worden. Ik denk dat het eindresultaat (om het zo maar te noemen) ergens in het midden ligt. Ik heb in april redelijk vaak ingevallen bij De Wedloop, waardoor ik ook niet altijd kon schrijven, maar de schrijfdagen die ik had heb ik vaak wel goed benut. Al gooide de opruiming soms ook roet in het eten, dan wilde ik eigenlijk schrijven, maar vond ik dat ik eerst moest opruimen. Nu is dat klaar en kan het me niet meer afleiden. Toch viel het totaal aantal schrijfuren me ontzettend mee. Ik schreef namelijk 4290 minuten, wat goed is voor 71,5 uur. De laatste keer dat ik meer schreef dan dat was in januari 2019! Ik schreef in die tijd 32.549 verhaalwoorden en het totaal kwam op 43.901. Supertof toch?!

Vooruitblik
Ik heb geprobeerd voor mei wat realistischer te zijn qua planning. Nu moet ik de eerste twee weken nog aardig veel werken bij De Wedloop omdat collega’s op vakantie zijn, maar als het goed is wordt dat binnenkort wel minder. Begrijp me niet verkeerd, werken in de boekhandel is echt geweldig, maar ik vind mijn schrijfwerk ook erg belangrijk. In mei zou ik het liefst De stad afschrijven en ervoor zorgen dat ik weer wat voorloop wat betreft overige content (het vervolgverhaal, blogs en vlogs). Ook zou ik het tof vinden om me bezig te houden met het verhaal van Thomas en Rachel of het herschrijven van deel 4. Of allebei ;-). Ik heb de afgelopen maand het boek Redeeming your time van Jordan Raynor gelezen en ik denk dat de inzichten in dat boek me een productieve maand tegemoet te gaan. We gaan het zien op maandag 6 juni!

Hoe was april voor jou?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

4 Comments

 1. Ook met je nieuwe planningsmethode is er geen garantie, dat je ook werkelijk realistisch plant. Ik heb het anders gedaan. Ik plan alle “to-do’s” onder elkaar, en hoop dat ze ongeveer even groot zijn, qua tijd. En definier het minimum met een aantal taken die ik af moet ronden. Louter als getal, niet inhoudelijk. (bare minimum) Kijken of dat lukt. Want ook bij mij is het realistisch plannen het grootste probleem. Succes met je schrijven in mei. (laat je stemming vooral niet te veel door de wereldpolitiek beinvloeden….)

  1. Uiteraard heb je altijd uitzonderlijke dingen, maar ik merk dat het realistisch plannen wel beter gaat. Er zijn natuurlijk altijd omstandigheden die je niet kunt voorzien, maar om daar altijd rekening mee te houden in je planning vind ik wat ver gaan 😉 Het lukt me de laatste tijd gelukkig beter onderscheid te maken in wat ik wil en in wat er echt moet gebeuren. Enne … ik lees zo min mogelijk nieuws om een beïnvloedde stemming te voorkomen 😉 Jij ook succes de komende maand!

 2. Wow, lekker veel geschreven in april! Enne leuk, die hoogtepunten 😉 April was voor mij een best wel goede maand, ik heb niet héél veel geschreven ofzo maar lekker veel gepland en nagedacht over mn verhalen en dat is ook weleens goed 🙂 Supertof dat je al zover bent met de stad! Veel succes met schrijven in mei!

  1. Dankjewel voor je leuke reactie! En supergoed dat je je verhalen eens onder de loep hebt genomen, moet ook af en toe gebeuren. Succes de komende maand!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.