Project uitgelicht #7 Update II De stad

Nu het me eindelijk lukt om weer meer te schrijven aan De stad vond ik het wel een goed moment om je wat meer te vertellen over dit project. Ik heb al eerder blogs gedeeld over dit project, maar ik krijg regelmatig vragen hierover en die beantwoord ik graag.

Wat ik zelf zo leuk vind aan deze reeks over de stad is dat het mijn schrijfproces ook in beeld brengt. In mijn eerste blog hierover vertelde ik namelijk dat er één hoofdpersonage was: Kilian. Uiteindelijk bleek tijdens de uitwerking van het verhaal dat het toch beter was om twee hoofdpersonages te gebruiken, daarover heb ik al meer verteld in het tweede blogbericht. En zo denk ik dat er nog wel meer dingen kunnen veranderen in de toekomst, al staat de hoofdstukindeling nu vast.

Wie is de doelgroep van het verhaal?
Dit verhaal is mijn eerste poging om een boek voor volwassenen te schrijven. Ik heb al wel een paar korte verhalen voor deze doelgroep geschreven, maar nog geen boek. Laatst op Instagram vertelde ik dat ik met dit verhaal een brede doelgroep wil aanspreken, met name (jong)volwassenen. De inspiratie voor het verhaal vond ik in de Bijbel, maar ik hoop wel dat ondanks de christelijke achtergrond, het boek verder reikt dan dat.

Wat is het genre precies?
Het is een fantasyverhaal met allegorische elementen. Zodra ik dit antwoord geef, zeggen mensen vaak: ‘O, een beetje als Narnia.’ En ja, Narnia is ook fantasy met allegorische elementen, maar mijn verhaal is wel totaal anders. Allereerst heb ik een andere schrijfstijl dan C.S. Lewis en mijn boek is dus bedoeld voor volwassenen, niet voor kinderen. Ik denk dat het eerder vergelijkbaar is met de boeken van Ted Dekker, al gaat die vergelijking ook mank. Ik schrijf sowieso niet over vleermuizen (brr) en mijn verhaal speelt zich echt volledig in een andere wereld af. Bovendien wordt er niet gereisd tussen onze wereld en de wereld waar Kilian en Soleil wonen.

Hoe dik wordt het verhaal, net zo dik als je andere boeken?
Dikker. Dat is in ieder geval mijn hoop. Ik mik op 100.000 woorden, wat voor een fantasy-verhaal een mooi aantal is. Ik heb zelf nog nooit zo’n dik boek geschreven (al tellen de hoofdstukken van Friends 4-ever inmiddels wel 100.000 woorden, denk ik). De verwachting is ook wel dat het gaat lukken, want ik heb inmiddels zo’n 21.000 woorden geschreven en Kilian zit nog steeds in de gevangenis.

Voor wie dit woordaantal weinig zegt, mijn dikste boek is Yes! Papa gaat trouwen (Samen! deel 2) en dit boek telt zo’n 82.000 woorden.

Hoe ver ben je met dit verhaal?
Zoals ik hierboven al schreef heb ik op dit moment ongeveer 21.000 woorden geschreven (vrijdag 4 februari) en er komt nog flink wat aan. Ik ben blij met mijn hoofdstukindeling die heel veel houvast geeft bij het schrijven van dit verhaal.

Wanneer komt het uit?
Geen idee. Ik hoop de eerste versie eind maart af te ronden, maar dat is nog even spannend. Het zou namelijk zomaar kunnen zijn dat maart een heel drukke maand wordt voor mij. Maar dan is het natuurlijk geen probleem als ik in april de eerste versie af krijg. Altijd als ik een eerste versie heb geschreven laat ik het een poosje ‘afkoelen’ voordat ik het ga herschrijven. Ik denk dat ik daar in juli of augustus mee bezig ga. Vervolgens ga ik op zoek naar proeflezers en dan volgen ook weer meerdere herschrijfrondes. Ik hoop het nog wel dit jaar op te kunnen sturen naar een uitgeverij, maar als het 2023 wordt is dat ook geen probleem. En dan maar hopen dat ze het uit willen geven hè?

P.S: Ik ga dit manuscript niet naar mijn huidige uitgever sturen. Fantasy verhalen passen niet in het fonds van De Banier. Maar als je een uitgever weet die wel geïnteresseerd is in christelijke low-fantasy (er komen geen vreemde wezens in voor, beloofd) hoor ik het graag.

Ben je van plan om er een serie van te maken?
Misschien. Het is goed mogelijk om meerdere boeken te schrijven die zich in Ahouva (de naam van de wereld) afspelen. Ik heb een optionele epiloog liggen voor een nieuw verhaal, met een ander hoofdpersonage, maar ik wil echt even afwachten hoe het schrijven van dit boek me bevalt. Wellicht heb ik na dit boek helemaal geen zin meer om fantasy te schrijven, al kan ik me dat nu niet voorstellen.

Heb jij nog een vraag over project De stad?
Je mag alles vragen, behalve hoe het afloopt 😉

Liefs,

Mirjam

2 Reacties

  1. Klinkt spannend, ik ben geen fantasyfan of eerlijk gezegd, ik heb het nog (bijna) niet gelezen. Maar jouw boek kan daar natuurlijk verandering in brengen. Dus succes, en leuk om weer te lezen hoe het schrijfproces is. Werk jij eigenlijk met scrivener? Ik twijfel of het een toegevoegde waarde voor mij heeft en ben graag met pen en papier aan het werk.

    1. Dat zou erg leuk zijn, als mijn boek ervoor zorgt dat je je ook aan dit genre gaat wagen! Ik werk met Microsoft Word en houd m’n wordcount bij in Excel en via NaNoWriMo. Ik zie eigenlijk ook de toegevoegde waarde niet van Scrivener, ook al dweept zo’n beetje iedere schrijver ermee. Vooral in Amerika is het erg!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: