Schrijfpraat #10 Zicht op je (schrijf)droom kwijt?

Vandaag ga ik het hebben over dromen, wat je kunt doen als je het zicht op je ultieme levensdoel/droom kwijt bent. Het is geschreven vanuit het perspectief van iemand die (fulltime) schrijver wil worden, omdat dat nu eenmaal mijn droom is. Maar ik hoop dat als je er iets anders voor in de plek zet, je ook wat aan dit bericht zult hebben.

Denk weer aan je droom
Het kan zomaar gebeuren, opeens is die droom die je had, om fulltime schrijver te worden, niet zo aantrekkelijk meer. Je komt steeds minder aan schrijven toe en iedere keer als je er dan tijd voor vrijmaakt, komt er niets nuttigs uit je handen. Wat doe je dan?

Stel jezelf allereerste de vraag: Waarom wilde ik dit zo graag bereiken? Alleen met de juiste motivatie krijg je het zicht op je droom weer terug. Soms is het heel lastig om het uit te leggen aan andere mensen waarom je iets wilt, denk dan vooral aan het gevoel dat je krijgt als je met je droom bezig bent. Maakt het je blij, gelukkig, vergeet je de tijd als je (bijvoorbeeld) aan het schrijven bent? Natuurlijk, je zult ook weleens gefrustreerd raken van je droom, als dingen niet lukken, of niet snel genoeg gaan naar je zin, maar uiteindelijk weegt dat niet op tegen het gelukkige gevoel dat het je geeft.

Als je weer helder hebt waarom je zo graag je doel wilde bereiken, kun je jezelf afvragen hoe het komt dat je er niet meer aan werkt. Heb je geen tijd? Zijn de mogelijkheden om aan je droom te werken beperkt? Wordt je tegengehouden door angst voor afwijzing en teleurstelling? Wees eerlijk tegen jezelf. Als je weet wat de oorzaak is, kun je deze ook aanpakken. Als je weinig tijd hebt, probeer dan langzaam in je drukke schema weer tijd te maken voor je droom. Als je er geen tijd aan besteedt, zal het nooit meer zijn dan een droom. Houdt angst je tegen? Onderzoek de bron van die angst en overwin ‘m.

Persoonlijk
In juli was ik er echt helemaal klaar mee. Ik had weinig tijd om te schrijven. Er ging veel tijd in mijn baan zitten en op mijn schrijfdagen was ik zo moe, dat ik nergens aan toe kwam. Toen ik op vakantie was in Engeland en weer veel kon schrijven, begon ik er weer van te genieten. Ik wenste dat ik de mogelijkheid had om thuis meer te schrijven. Helaas verviel ik weer in hetzelfde patroon toen ik thuis kwam, maar half september kwam er een omslag. Onverwachts werd er een pakket bezorgd met daarin 12 auteursexemplaren van Time-out. Toen ik dat boek in handen had, wist ik weer waarom ik schreef en wist ik óók dat ik op zoek moest gaan naar mogelijkheden om weer meer te schrijven, dit was wat ik echt wilde. Ik ging uiteindelijk minder werken (dit was ook om gezondheidsredenen) en sindsdien zit er weer een stijgende lijn in het aantal uren dat ik besteed aan mijn schrijfdroom.

Naast tijd zijn voor mij persoonlijk angst, twijfel en teleurstelling grote blokkades. Als iets langer duurt dan gedacht, denk ik al meteen: zie het gaat nooit meer gebeuren! Maar je levensdroom kost tijd, je wordt niet van de één op andere dag een bestsellerauteur. Nu ja, soms gebeurt het, maar in de meeste gevallen niet. Wees dus ook realistisch met je droom, wanneer je ‘m wilt bereiken. Het liefst zou ik vandaag nog aan de slag gaan als fulltime auteur, maar om meerdere redenen is dat nu niet mogelijk. Ik denk allereerst al dat ik mijn collega’s en werk bij het LCJ te veel ga missen. Voorlopig ben ik meer dan tevreden met deze combinatie. En weet je, je kunt altijd je dromen bijstellen. Dat betekent absoluut niet dat je gefaald hebt, maar dat betekent dat je een beter zicht hebt gekregen op de realiteit.

Wat is jouw droom? Stel jij ‘m weleens bij?

Liefs,

Mirjam

10 Reacties

 1. Mooi geschreven en zo waar! De combinatie van die 2 banen heeft misschien nadelen, maar ook een voordeel: je hoeft met je schrijven niet zo veel geld te verdienen! En dat lijkt me aangenaam. Als je moet schrijven om genoeg geld te verdienen, is het snel geen droom meer. Als je met je schrijven genoeg geld kunt verdienen wel natuurlijk. Oei… mijn droom? Geen idee, ik heb er velen, en heb eigenlijk geen doelen voor ogen. Dus veel bijstellen hoeft dan niet.
  Droom lekker verder… dromen is ook inspiratie!

  1. Dank je wel voor je leuke reactie! En je hebt helemaal gelijk over die combinatie van 2 banen. Op dit moment kan ik mijn schrijfactiviteiten steeds verder uitbreiden en wie weet komt er wel een dag dat het financieel mogelijk is om me alleen op het schrijven te richten. Maar of ik het dan doe, dat zie ik dan wel 😉

 2. Wat een onwijs mooi artikel. En er is niks mis met het bijstellen of compleet omgooien van je doelen. Soms kom je er inderdaad achter dat het niet zo makkelijk, leuk of praktisch is.
  Mooi ook dat je de stap hebt genomen om minder te gaan werken en zo ook de energie en lol weer terugvond in het schrijven!

  1. Dank je wel voor je toffe reactie! Zo’n stap nemen is spannend en was ook niet altijd makkelijk (niet iedereen begrijpt het ook), maar zeker een goede beslissing.

 3. Wat heb je dit mooi geschreven Mir! En precies zoals je zegt, een droom kost tijd! Fijn dat je nu in elk geval een fijne balans hebt gevonden om je werk bij het LCJ te doen en ook gewoon nog te schrijven!

  Mijn droom was lange tijd om als au pair te werken en Engeland te ontdekken. Dat eerste gebeurt dus nu, dat laatste wat minder. Maar he, er komt hopelijk wel weer tijd om dat stukje van mijn droom te verwezenlijken!

 4. Ik herken dit echt heel erg. Ik word er altijd weer mee geconfronteerd als ik weer eens mensen voorbij zie komen die wel al dat bereikt hebben wat ik ook wil. Het kan me dan allemaal niet snel genoeg gaan. Maar waarschijnlijk hebben zij ook gewoon een lange weg afgelegd om daar te komen waar ze nu zijn. Je droom waarmaken kost nou eenmaal tijd en soms ook geld. Ik houd me dan altijd voor dat ik nu al een stukje dichterbij ben dan een jaar geleden. En dat ik een jaar geleden ook al veel verder was dan het jaar daarvoor, en het jaar daarvoor. Dus het komt uiteindelijk allemaal wel goed! Nooit opgeven en vooral plezier hebben in het schrijven, dat is het allerbelangrijkste!

  1. Dank je wel voor je open en lieve reactie! Ik vind het ook gaaf dat het herkenning oproept, toen ik dit schreef wist ik eigenlijk niet eens zo goed wat ik nu precies wilde delen, maar kennelijk is m’n boodschap overgekomen. Echt, je bent hartstikke goed op weg met het najagen van je droom! Iedere dag kom je weer een stap dichterbij <3 En wat je zegt: plezier hebben is het allerbelangrijkste!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: