Schrijfpraat #15 Hoeveel verdient een schrijver?

Twee weken geleden beloofde ik al dat ik iets meer zou vertellen over geld verdienen als schrijver. Het is een van de meest gestelde vragen: Hoeveel (geld) verdient een schrijver? Kan je daarvan leven? Vandaag vertel ik je er meer over uit eigen ervaring. Lees je mee?

Opmerking vooraf
Over geld praten is altijd een beetje taboe. En soms heb ik het idee dat het in christelijke kringen nóg een tikkeltje erger is, omdat (liefde voor) geld natuurlijk de wortel van alle kwaad is 😉 Let vooral op die woorden tussen haakjes. Geld is niet de wortel van het kwaad, maar liefde voor geld. Als we geld meer lief gaan hebben dan onze naasten en even cru gezegd: over lijken gaan om aan zoveel mogelijk geld te komen. Maar goed, dit is geen Bijbelstudie, maar gewoon een verhaal over geld verdienen als schrijver, maar ik wilde het toch even gezegd hebben.

Een schrijver moet gewoon eten
Zo’n anderhalf jaar geleden schreef ik ook een column over dit onderwerp voor Fleurrijk. In deze column schreef ik dat complimenten en leuke reacties van mensen een grotere beloning zijn dan ik met royalties kan verdienen. Achter dat statement sta ik nog steeds, maar ik wil er wel een kanttekening bij plaatsen. Positieve reacties en complimenten zijn écht heel fijn, maar je kunt je maag er niet mee vullen. Een schrijver moet ook gewoon eten.

Mirjam, hoeveel geld verdien jij?
In dit bericht gaat het over geld verdienen met schrijfwerk, dus m’n baan bij het LCJ laten we buiten beschouwing 😉

Als auteur krijg je royalties over de boeken die je hebt geschreven. Sommige uitgeverijen werken met een voorschot (die van mij niet, daar ben ik wel blij mee) en royalties. Die royalties bedragen (in Nederland) tussen de 5 en 20 procent per verkocht boek. Soms wordt het percentage verhoogd als er een tweede druk van een van de boeken verschijnt. In mijn geval krijg ik deze royalties één keer per jaar uitbetaald. Andere uitgeverijen werken per halfjaar, kwartaal of soms zelfs per maand (maar dat weet ik eigenlijk niet zeker). Hoeveel geld je dus verdient, hangt af van de hoeveelheid boeken die worden verkocht.

Ook heb ik diverse korte verhalen geschreven, onder andere twee voor een verhalenbundel van mijn uitgeverij en eentje is in het winterdoeboek van het Reformatorisch Dagblad terecht gekomen. Voor deze verhalen heb ik ook een bepaald bedrag gekregen.

Daarnaast hebben we in Nederland stichting Lira, die ervoor zorgt dat een auteur, als zijn of haar boeken worden uitgeleend in de bibliotheek of als e-book hier ook geld voor krijgt. Ikzelf heb me pas in januari 2020 bij stichting Lira ingeschreven, maar kreeg in maart wél geld over de tweede helft van 2019 en uiteindelijk kreeg ik later ook nog een bedrag omdat ze een herberekening hadden gedaan over 2017-2019.

Uurloon Time-out
Sinds december 2017 houd ik mijn schrijfuren (redelijk) precies bij. Zo weet ik dat het me uiteindelijk 107 uur heeft gekost om Time-out te schrijven. Als je dat gaat omrekenen naar werkweken valt het eigenlijk wel mee, maar Time-out was natuurlijk een vervolg op mijn andere boeken, dus ik hoefde weinig personages uit te diepen en dit was echt een verhaal wat zich vanzelf leek te schrijven. Ik heb het bedrag dat ik met de verkoop van Time-out heb verdiend gedeeld door het aantal uren en dan kom je uit op een uurloon van €7,40. Het ligt niet eens gek veel onder het wettelijk minimumloon voor 27-jarigen, maar je begrijpt vast wel dat het geen volledig jaarsalaris is (gezien het feit dat ik niet zo heel veel uren eraan besteed heb, had ik dat wel gedaan, zou het uurloon natuurlijk een stuk lager liggen). Nu is het voordeel wel weer van schrijven dat ik ook aankomend jaar weer royalties krijg over de verkochte Time-outs van 2020, zonder dat ik daar heel veel voor hoef te doen. Maar goed, die verkoop neemt elk jaar af, dus de enige manier om een stabiel inkomen op te bouwen is sowieso elk jaar een boek uitbrengen.

Extra inkomsten
Het is dus belangrijk, als je het als schrijver wilt maken, dat je meerdere inkomstenbronnen hebt. Bijvoorbeeld royalties, korte verhalen voor bundels of tijdschriften, de uitleningen van de bibliotheek of een boek in eigen beheer uitgeven. Dat laatste heb ik (nog) niet geprobeerd, maar lijkt me wel heel tof om er ook bij te pakken. Overigens moet je dan heel veel dingen zelf regelen, wat normaal een uitgever doet en waar de uitgever normaal ook voor betaald. Advertentie-inkomsten op bijvoorbeeld een website, of een YouTube kanaal, kunnen zorgen voor extra inkomen. Maar goed, ik heb nog lang geen 1000 abonnees op YT, dus dat zit er niet in. Ikzelf kies er trouwens ook bewust voor om geen affiliate links op m’n blog te zetten, ik ben van plan hier nog een keer een bericht aan te wijden, dus dat houd je van me tegoed.

Rijk worden met schrijven?
Wil ik rijk worden met schrijven? Dat ligt helemaal aan de definitie van rijk. Ik hoef geen villa met zwembad (al lijkt zo’n privé zwembad me wel handig, dan hoef ik niet iedere donderdagmorgen naar Putten te crossen) en vier auto’s voor de deur hebben staan. Maar als ik m’n boodschappen kan doen, de rekeningen kan betalen, af en toe een boek van een collega-auteur kan kopen, een huisje huren of misschien zelfs kopen, kortom een gewoon leven leiden, dat is wel mijn droom.

Wat is jouw droom?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

10 Comments

  1. Leuk en goed dat je hier een artikel aan wijdt, er wordt veel te weinig over gepraat. Inderdaad, complimentjes en mooie recensies zijn leuk en daar doe je het natuurlijk ook voor, maar daarvan alleen kun je niet leven. Het is eerlijk gezegd echt bar weinig hoeveel royalties je krijgt gezien het werkt wat een schrijver in zijn boek stopt. Maar goed, het is niet anders. Met zelf uitgeven investeer je wel meer, maar alle inkomsten van je boek zijn dan wel grotendeels voor jezelf. Maarja, dan moet je wel goed verkopen. Gelukkig hebben we inderdaad stichting Lira nog en kun je op nog veel meer manieren inkomsten binnenhalen. Ik wil ook meerdere inkomstenbronnen genereren. Als ik ooit kan leven van alles wat met het schrijven te maken heeft, ben ik al heel gelukkig!

    1. Ja, er zijn veel verschillende manieren om geld te verdienen en het is ook telkens een stukje opbouwen. Bij ieder boek merk je dat je meer naamsbekendheid krijgt, dus dan wordt het ook weer beter verkocht (tenminste, dat is bij mij nu wel zo). En idd, kunnen leven van alles wat met schrijven te maken heeft, dus ook gastlessen op scholen bijvoorbeeld, of lezingen of wat dan ook … dat telt allemaal mee! Ik hoop dat onze dromen uitkomen!

  2. Super interessant. Alzo om rijk te werden, moet je definitief een ander beroep zoeken. Maar met een baan ernaast, is het toch nog een aardige beloning, naast alle positieve reacties etc. Je hebt gelijkt, complimenten betalen je rekeningen niet. Overigens vind ik je opmerking over het denken over geld heel interessant. Want precies dat (“geld stinkt niet”) heeft mij in NL altijd extreeem gestoord. Ook als niet-gelovige. (die zijn niet allemaal zonder principes….) En ook zie ik, dat hier in Zwitserland een heel andere omgang met geld gepleegd wordt. Daarom is hier veel ook zo duur. Ik begrijp dat buitenstaanders dat moeilijk te begrijpen vinden, omdat die alleen de extreme rijkdom zien, maar dat is niet de binnenkant.
    En over selfpublishing; er is ook nog een tussenvarient, b.v. Queesten, dat Astrid Habraken opgericht heeft, na haar eigen ervaringen met selfpublishing. Natuurlijk kost dat iets, maar het heeft vast ook voordelen. Want geld alleen maakt niet gelukkig…. toch?
    Succes met je streven naar de juiste balance!

    1. Nee, geld alleen maakt zeker niet gelukkig, maar geen geld ook niet, haha 😉 Ik wil me in de toekomst wel gaan verdiepen in selfpublishing. Ik heb natuurlijk al een beetje naamsbekendheid opgebouwd met m’n andere boeken, dus dat maakt de investering wel iets makkelijker. Maar voorlopig bevalt de combinatie baan en schrijven me wel. Wie weet wat de toekomst brengt!

  3. Ik gun het jou zo dat je over een aantal jaren weer lekker full time kan gaan schrijven en je er van kan leven! Ik hoop echt dat die droom uit gaat komen voor jou.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.