Schrijfpraat #41 Ode aan de redacteur

Wie mijn blog al een tijdje volgt weet dat het (her)schrijfproces van het derde deel uit de Samen! serie niet zo smooth liep als de eerste twee delen in de serie. Gelukkig gaat het nu beter. En dat heb ik allemaal aan m’n redacteur te danken…

Het is al een jaar geleden dat ik geïnterviewd werd door het RD over mijn redacteur. Er kwam een groot interview met haar in de krant en het interview met mij kwam in een kader. De quote die ze uitkozen om groots te laten zien was deze: “Froukje kan ik vertrouwen, wist ik meteen.” Inmiddels is het al bijna zeven jaar geleden dat ik kennismaakte met Froukje en ik denk er nog steeds zo over.

Wat ik dacht dat een redacteur deed
Voordat ik boeken schreef had ik eigenlijk geen flauw benul van het bestaan van een redacteur. Ik had geen idee hoe het er bij een uitgeverij aan toeging. Ik wist niet wat er gebeurde met een manuscript als je het eenmaal had ingestuurd. Er waren vast wel mensen die bekeken of het uitgegeven kon worden en spelfouten eruit haalden. Ik had ergens gelezen dat zo iemand een ‘corrector’ was, dus dat leek me wel leuk om te doen naast het schrijven. Langzamerhand ontdekte ik wel meer over de schrijvers- en uitgeverswereld en kwam ik erachter dat het proces van een boek uitgeven veel ingewikkelder in elkaar stak dan ik altijd had gedacht …

Mijn eerste ontmoeting met een redacteur
In september 2014 ontmoette ik Froukje voor het eerst. Ze was redacteur bij Uitgeverij De Banier en ik had een superleuk mailtje van haar gekregen waarin ze vertelde dat ze mijn manuscript getiteld De opdracht wel uit wilden geven. Ze nodigde me uit voor een kennismakingsgesprek en dat verliep zo tof. Als piepjonge auteur wist ik amper wat er gebeurde en van me verwacht werd. De eerste keer dat ik het manuscript van De opdracht terug kreeg met alle opmerkingen en wijzingsvoorstellen van Froukje moest ik best even slikken. Ik had echt niet gedacht dat het zoveel zou zijn. Gelukkig stonden er ook opmerkingen bij als: ‘Wat een leuke scène is dit,’ of: ‘Dat heb je goed gedaan zo’, want anders had ik het misschien wel opgegeven. Nee hoor, dat zeker niet! Maar goed … mensen die bij een uitgeverij werken doen dus heel wat meer dan hier en daar een zinnetje aanpassen of een spelfout eruit halen.

Wat doet een redacteur allemaal?
Ik kan natuurlijk niet voor alle redacteurs van Nederland spreken, maar die van mij doet een heleboel! Ze brainstormt met me over titels, geeft aanwijzingen hoe ik een scène of verhaallijn kan verbeteren én ze is ook nog eens heel goed met taal. Daarnaast biedt ze een luisterend oor als ik het even niet zie zitten en staat ze altijd open voor nieuwe verhaalideeën van mij.

Bij jou leg ik de lat hoog, omdat ik weet dat je het kan.


Bovenstaande woorden zei Froukje tegen mij tijdens ons laatste overleg over het derde deel van Samen! Ik blijf het lastig vinden om uit te leggen hoe blij ik ben met de samenwerking met Froukje, maar dit geeft er wel iets van weer. Ze daagt me uit om mijn boeken nóg beter te maken en weet daarin ook goed wat ik wel en niet aankan.

Ik vond het heel spannend toen ik bij mijn achtste boek, No fear, een andere redacteur toegewezen kreeg in verband met het verlof van Froukje. Maar dat is me ook heel goed bevallen. Toch ben ik wel blij dat Froukje weer terug is, omdat zij mij ook begeleid heeft bij de eerste twee delen van de Samen! serie, het lijkt me best lastig om dat met een andere redacteur te doen.

Conclusie
Iedere schrijver heeft een redacteur nodig. En ik heb het geluk dat ik zo’n fantastische redacteur heb 🙂

Wat denk jij dat een redacteur allemaal doet?

Liefs,

Mirjam

PS: Corrector is ook wel een beroep hoor, die controleert inderdaad het boek op de laatste spelfoutjes 🙂

6 Reacties

  1. Nee, ik had tot een half jaar geleden, geen idee. Een redacteur werkte volgens mij in de redactie van een tijdschrift of zo, en wat hij/zij daar deed? Geen idee! Maar het lijkt me wel een interessant beroep en aangenaam om met een goede samentewerken. OVerigens zijn er ook nog lecteur (?), wat doen die? Lezen? Of corrigeren die ook? En vermoedelijk is elke uitgeverij anders georganiseerd. Is Fraukje bij De Banier in dienst, of werkt ze op freelance-basis, en werkt ook voor andere uitgevers of schrijvers?
    Maar leuk dat je eens jouw ervaring op dit gebied deelt.

    1. Het lijkt mij ook echt een heel interessant beroep. Ik denk ook wel dat het per uitgeverij/opdrachtgever verschilt, maar dit is volgens mij wel de basis. Froukje is in dienst van De Banier 🙂

  2. Goed geschreven! volgens mij hebt u het wel vaker over haar gehad, dus bewijs dat het HEEl belangrijk is om een goede redacteur te hebben! Hopelijk krijg ik later ook zo’n goede redacteur!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: