Schrijfpraat #82 Boekscout, wat moet je ermee?

Zoals beloofd zou ik nog een bericht schrijven over Boekscout en waarom ik vind dat je, als je als auteur serieus genomen wilt worden, er ver bij vandaan moet blijven. Het bericht zit al tijden in mijn hoofd en ik heb nu eindelijk de tijd gevonden om het uit te werken op papier.

Wat is Boekscout?
Boekscout kan je vergelijken met een vanity press, een uitgeverij die boeken uitgeeft waar ze zelf niet of nauwelijks in te hoeven investeren. Er zijn meerdere varianten, maar (voor mij) is Boekscout de bekendste. Ook wil ik juist over hen schrijven omdat ik in het verleden, toen ik een jaar of 16 was, ook overwogen heb om een manuscript naar Boekscout te sturen. Ik hoop je met dit bericht uit te leggen waarom ik blij bent dat ik dat uiteindelijk niet gedaan heb en uiteindelijk zelfs dat manuscript in een ver hoekje heb gestopt waar het daglicht niet kan komen.

Bij Boekscout stuur je je manuscript in, het wordt nagekeken en vrijwel altijd gepubliceerd als boek. Klinkt goed, toch?

Waarom is het zo aantrekkelijk?
Het schijnt dat ongeveer een miljoen Nederlanders een boek wil schrijven en publiceren, maar die inschatting is mijns inziens overdreven. Ik denk zelf dat het meer de gedachte is om gepubliceerd auteur te zijn, in plaats dat men het écht wil. Een uitgeverij als Boekscout speelt in op deze trend en biedt een goedkope manier van publiceren. Daarnaast bieden ze nog een aantal voordelen:

  • Ze wekken de indruk manuscripten te redigeren. In de webshop heb ik van verschillende manuscripten een paar pagina’s gelezen, evenals de flapteksten. Als je vindt dat die boeken goed geredigeerd zijn, hoef ik dus nooit meer mijn manuscripten te herschrijven. Dit bericht wordt te lang als ik schrijf over de verschillende redactierondes (dus dat houd je nog tegoed), maar alleen spelfouten uit een manuscript halen is geen redigeren.
  • Je hoeft geen grote financiële investering te doen als je bij Boekscout publiceert. Voor relatief weinig geld heb je je eigen boek in handen en andere mensen kunnen het via jou of Boekscout aanschaffen, waardoor je er ook aan kunt verdienen. De andere kant is dat Boekscout nauwelijks marketing technieken toepast en ook niet met vertegenwoordigers langs boekhandels gaat om hun boeken te verkopen, de kans dat je boek veel verkocht wordt is dus klein. En bij een reguliere uitgeverij hoef je geen financiële investering te doen. Ik krijg bij mijn uitgever zelfs twaalf auteursexemplaren cadeau, die ik kan uitdelen aan mijn vrienden en familie.
  • Je hebt heel snel resultaat. Als je een manuscript naar Boekscout opstuurt, heb je kans dat je het een maand later al als boek in handen hebt. Ik kan me heel goed voorstellen dat het aantrekkelijk is, ik moet zelf soms bijna anderhalf jaar wachten op het eindresultaat, of in het geval van De opdracht: zo’n vijf of zes jaar. Nu had ik dat manuscript ook naar Boekscout kunnen sturen, maar ik weet 100% zeker dat het dan niet de versie was geworden zoals die nu is.
  • Je hoeft je niet druk te maken over vormgeving, ook dit wordt gedaan door Boekscout. Maar heb je die covers, het lettertype en het eindresultaat van zo’n boek weleens gezien?! Ik ben geen grafisch vormgever, maar het is echt vreselijk. Nu zal ik eerlijk toegeven dat er genoeg mensen zijn die de covers van mijn boeken niet aantrekkelijk vinden, of daar ook iets op aan te merken hebben, maar dat is meestal smaakgevoelig.

Hoe komt het dat Boekscout zo succesvol is?
Veel mensen willen hun boek in handen hebben, het gaat om het eindresultaat en dat willen ze zo snel mogelijk bereiken. Dat gold ook voor mij toen ik als zestienjarige een boek wilde publiceren. Op dit moment ben ik vooral heel blij en dankbaar dat ik gewacht heb, de feedback die ik van diverse mensen kreeg accepteerde en uiteindelijk bij een reguliere uitgeverij terecht ben gekomen. Maar waarom is Boekscout dan zo succesvol?

  • De beruchte slush pile. Uitgeverijen krijgen dagelijks tientallen (of meer) manuscripten binnen waar ze niks mee kunnen. Het kan zijn dat het niet in het fonds past, een uitgever van christelijke boeken gaat geen boek uitgeven dat bomvol vloeken staat (bijvoorbeeld) of dat de kwaliteit niet goed is. Meestal is dat laatste het geval en belandt zo’n manuscript op de slush pile. De auteurs van de ingezonden manuscripten krijgen vaak alleen maar als reactie terug: wij gaan dit niet uitgeven. Ik herinner me nog goed dat ik mijn (slechte) manuscript naar De Banier had gestuurd, zij gaven ook opbouwende feedback waar ik wat mee kon, hoe vervelend ik het ook vond om die te krijgen.
  • Boekscout speelt in op de droom van veel mensen, namelijk een gepubliceerd boek in handen krijgen. Als je van uitgeverijen afwijzing na afwijzing krijgt, is dat heel demotiverend en als je dan via Boekscout snel je boek op de markt kunt krijgen is dat natuurlijk supermooi. Dat is leuk voor iedereen die ‘een keer’ een boek gepubliceerd wil hebben, maar niet als je een serieuze carrière als schrijver overweegt.
  • Het wordt allemaal mooi voorgeschilderd, zoals ik in bovenstaand rijtje al schreef, maar als je wat onderzoek doet valt het allemaal vies tegen. De redactie wordt niet goed gedaan, van de vormgeving gaan grafisch vormgevers huilen en je boek wordt niet of nauwelijks verkocht.

Waarom kan je beter uit de buurt van Boekscout blijven?
Zoals ik al schreef: mocht je eenmalig een boek willen publiceren, vooral voor jezelf en je vriendengroep? Dan is Boekscout een prima alternatief. Maar wil je serieus genomen worden als schrijver: Blijf. Uit. De. Buurt. Volgens mij heb ik al redelijk duidelijk gemaakt waarom niet, maar neem gerust een kijkje bij het aanbod van Boekscout om je conclusies te trekken.

  • Een boek van Boekscout wordt bijna nooit in reguliere boekhandels verkocht. Dat heeft te maken met de beperkte marketing, de kwaliteit van de boeken en ook de bizar hoge prijzen (€22,99 voor een boek van 98 bladzijden?!).
  • Boeken van Boekscout belanden ook bijna nooit in de bibliotheek, dus je boek is helemaal niet ruim beschikbaar voor (toekomstige) lezers.
  • Mocht je in de toekomst een uitgeverij overwegen, die gaan jou niet serieus nemen als jouw naam is verbonden aan Boekscout.

Uitzonderingen
Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Er zijn auteurs die wel een succesvol boek hebben gepubliceerd via Boekscout (al kan ik geen voorbeelden bedenken), maar ze zijn zeldzaam. Boekscout geeft zo’n beetje alles uit wat op hun pad komt, dus (zoals Jaap pas zei) iedere idioot kan daar gepubliceerd worden. Als jouw boek een pareltje is, sneeuwt-ie daar waarschijnlijk ook onder.

Maar Mirjam, wat moet ik dan wel doen?
Er zijn een aantal dingen die je kunt overwegen om te doen als je manuscript is afgewezen door een uitgeverij, of om te voorkomen dat het wordt afgewezen:

  • Accepteren dat dit manuscript het niet is en ‘m ver weg opslaan op de harde schijf. Wissen kan natuurlijk ook, maar de kans is aanwezig dat je dat niet over je hart kunt verkrijgen. Heb ik ook nog steeds niet kunnen doen met dat afgrijselijke manuscript van zestienjarige Mirjam.
  • Investeren in je manuscript. Binnenkort hoop ik meer te delen over het redactie- en herschrijfproces van verhalen. Wat je zelf kunt doen en wat je door een ander moet laten doen. Wat je sowieso kunt doen is een kritisch persoon laten meelezen (wel vragen of diegene dat wil doen, want er kan soms heel veel tijd in gaan zitten). Laat bijvoorbeeld je eerste hoofdstuk lezen door een vriendin/moeder/tante en zeg erbij dat je oprechte feedback wilt. Dat ze gerust mogen zeggen dat het slecht is.
  • Vraag jezelf af: waarom wil ik dit? Ben je echt bereid om maanden, zo niet jaren te werken aan je eerste manuscript (geloof me, vanaf boek twee wordt het makkelijker) en de allermooiste versie ervan te maken? Of wil je eigenlijk alleen maar gepubliceerd worden vanwege het idee dat je een boek gepubliceerd hebt?
  • Om de kans dat je manuscript op de slush pile belandt zo klein mogelijk te maken kan je ook goed onderzoek doen naar de uitgeverij(en) waar je het manuscript naartoe stuurt. Sommige uitgeverijen geven duidelijk aan wat ze verwachten van de auteur en het manuscript. Als het in een bepaald lettertype moet staan, houd je daar dan aan. Er zijn ook uitgeverijen die in eerste instantie alleen de synopsis (samenvatting) en de eerste paar hoofdstukken willen, ga dan niet een compleet manuscript dumpen. Ook een actieve social media aanwezigheid wordt gewaardeerd, dus dat je op een Instagramaccount al een en ander hebt gedeeld van het boek dat je aan het schrijven bent. Dat voelt misschien heel spannend, maar uiteindelijk is een uitgeverij ook een bedrijf dat winst moet maken en ze nemen een risico als ze jouw manuscript publiceren. Als jij een grote social media following hebt, verkleint dat het risico.

Pfoe! Wat een schrijfsel. Ik vind het best lastig om zo negatief ergens over te zijn, maar ik weet dat er onder mijn volgers ook aspirantschrijvers zijn en ik wil hen graag behoeden voor naïviteit en koppigheid.

Wat vind jij van Boekscout?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

10 Comments

  1. Ik snap het alleen ik ben 13 en ik ben een boek aan het schrijven maar boekscout is de enige uitgeverij die boeken van kinderen wil uitgeven. Wat moet je dan doen?

    1. Dan zou ik je willen aanraden om nog een tijdje te oefenen met schrijven. Toen ik zo oud was als jij schreef ik ook veel, maar uiteindelijk kwam m’n eerste boek uit toen ik 22 was (en dat was nog heel erg jong). Schrijf nu gewoon zo veel als je kunt en oefen er veel mee.

    2. Hoi Mirthe en mirjam,

      Beetje late reactie, maar beter laat dan nooit denk ik. Ik hoop dat je droom niet in deugen is gevallen.

      Mijn advies is: schrijf een boek waar je trots op bent en stuur hem in! Wie weet wat de toekomst je brengt. Uit de grond van mijn hart kan ik je garanderen dat het geen drama word en misschien nog makkelijker en mooier dan je dacht.

      Ik heb minstens 5 uitgeverijen waar ik mee samenwerk op mijn werk, die voor allemaal verschillende boeken en dingen drukken. Boekschout drukt ook boeken en is echt niet slecht in verhouding tot 2 van de 3 andere. De namen van die 2 had ik graag genoemd, maar ik heb een NDA getekend.

      Privé heb ik een boek uitgegeven bij boekscout. Wat hier allemaal beschreven word is naar mijn ervaring niet helemaal waar. Ik zal hier onderbouwen wat er wel en niet klopt.

      Redigeren
      ik heb zelf dyslexie, ik ze gebeld en zie ik dat mijn boek al klaar was alleen dat ik nog iemand moest zoeken die hem kon nakijken. Ze zeiden lever maar in dan kijken we of het verhaal passend is en mogelijk wat wordt. Toen werd mijn boek afgewezen met duidelijk +/- punten. Een jaar later probeerde ik het opnieuw. Toen waren ze enthousiast ALS ik de taal en spelling liet controleren door iemand die er echt verstand van had. begrijpelijk en dat wilde ik zelf ook. Ik heb dit samen gedaan en heb elke keer mijn boek opnieuw ingeleverd. Totaal heb ik 4x feedback gehad wat verbeterd kon worden en dit ingeleverd.

      Iemand van het AD heeft uiteindelijk mijn boek gelezen en zei nog dat hij, maar 1 spellings fout vond dat vond hij erg knap van mij.

      De bibliotheek
      Je kan zelf beslissen of je, je boek opstuurt naar biblio of dat hun dat doen. De boeken van mijn werk werden niet allemaal opgenomen (andere uitgever) maar mijn eigen boek wel.

      Je boek bekendheid
      Het stukje bekendheid zit inderdaad een kern van waarheid. Ik vind dat je boekscout als een uitgeverij voor beginners. Daarbij zaten ook geregeld mensen bij RTL late night en andere programma’s.

      Het boek van Noa pothoven stond in alle kranten bij uitbrengen en is de wereld over gegaan na haar overlijden, Qatar was hele happening en zo zijn er nog meer boeken.

      TikTok
      op TikTok zijn naar verschillende mensen die hebben tientallen boekken uitgegeven via boekscout en zijn nu naar grotere uitgeverij gegaan.

      Uitgeef proces
      uitgeef proces duurden privé 6 maanden en bij werk (omdat we het vaak doen gemiddeld 3 maanden)

      Minpunten
      Het enige minpunt is dat, de telefoonlijn niet fanatisch is en eigelijk alles op de mail gaat. Je kan een telefoongesprek aanvragen online dat gaat dan wel goed.

      Covers
      De covers mag je zelf aanleveren. De foto die ik instuurde was niet goed toen kwamen ze met andere voorstellen maar daar voelde ik mij niet zo prettig bij toen had ik het geluk dat ik een grafisch vormgever als beste vriendin heb.
      Daarbij vind ik covers inderdaad een smaak iets, tuurlijk de ene is mooier dan de ander, sommige denk ik ook dit had ik zelf anders gedaan. maar dat heb ik ook in een gewone boekwinkel.

      laatste
      Verder is het gewoon wat voor jou goed voelt en wilt bereiken. Voelt het niet goed? Dan doe je het niet.

      Groet,

      A

  2. Inderdaad een vrij negatieve uiting, gelukkig erken je dit zelf ook maar je bedoeld het goed om je volgers te behoeden. Een aantal dingen die je benoemd zijn ook niet echt kloppend. Een voorbeeld wat je noemt: ‘€22,99 voor een boek van 98 bladzijden?!’… Nou mijn boek bij Boekscout is bijna 200 bladzijden en goedkoper dan 22,99. Dat is dan wel vreemd.

    Ik ben ook gewaarschuwd voor Boekscout, echter vraag ik me één ding heel erg af: Ligt het aan Boekscout zelf óf aan de buitenwereld hoe die ermee omgaat?
    Boekscout is inderdaad veel toegankelijker dan een regulier uitgever. In het kader van diversiteit en inclusiviteit, waar we als maatschappij naar toe gaan leven, is Boekscout dus eigenlijk ontzettend goed bezig. Ondanks de negatieve geluiden hier en daar merk ik wel een lichte verandering al hoe men kijkt naar Boekscout. Dit heeft o.a te maken met de veranderingen in de maatschappij die steeds meer op de voorgrond zullen treden.

    Dit zeg ik niet omdat ik toevallig een auteur ben via Boekscout, maar ik bekijk het met andere ogen. Boekscout begint langzamerhand als een springplank gezien te worden voor auteurs die kunnen leren en groeien mits ze dit zelf willen. Als je als auteur niet serieus genomen wordt omdat je bij Boekscout bent begonnen, dan zegt dat in feiten niks over jou maar wel over de persoon die het niet serieus neemt. Het is dan zijn/haar gedachtegang en dat hoeft dus geen waarheid te zijn.

    Het is dan ook op z’n zachtst gezegd heel vreemd om iemand niet serieus te nemen, die bij een POD uitgever is begonnen. Bedenk dan namelijk dat diegene waarschijnlijk nergens anders terecht kon met zijn/haar boek. Dat hoeft overigens ook zeker niet te betekenen dat het boek dan ‘slecht’ is. Vaak spelen er ook andere factoren mee zoals lage naamsbekendheid.
    Diegene kan dan een keuze maken: Het verhaal ‘voorgoed’ weg doen of in zichzelf blijven geloven en zijn verhaal een kans te gunnen. Hier ga ik gelijk even dieper op in met een paar tips:
    * Ook al heeft Boekscout tegenwoordig ook eigen redacteuren (tegen betaling), ga eerst zelf aan de slag hiermee. Met mijn boek heb ik totaal 7 redacteuren naar laten kijken en verbeteren (op taal, spelling en zelfs vertelperspectief).
    * Het is een dure investering om door zoveel mensen te laten doen, ik heb er zelf 2,5 jaar over gedaan met redactie. Als redacteur één klaar was, ging ik weer even sparen voordat ik bij redacteur twee kwam. Het is een lange weg, maar je boek gaat er wel sterk op vooruit.
    * Dat je boek wordt uitgegeven wilt niet zeggen dat je al klaar bent. Nu is het werken aan je zichtbaarheid: Signeersessies, boekpresentatie, interviews, lezingen en ga zo maar door… Vergeet nooit dat jij het visitekaartje bent voor je boek: Maak indruk. Het is eigenlijk nog best raar dat uiterlijk ook hier in een rol speelt, zou eigenlijk niet moeten, toch? Zo ben ik een bekende boekwinkel binnen gelopen en waren ze niet alleen onder de indruk van mijn boek, maar ook van mijn verschijning. Hierdoor is mij wel de kans gegeven om te gaan signeren in hun mooie pand. Werk dus aan je uitstraling voordat je ergens komt, je hoeft absoluut niet knap te zijn maar toon wel zelfvertrouwen en neem je rol als auteur zelf zeer serieus. Dan ben je al opvallend genoeg.
    * Ga brainstormen met creatieve mensen om je boek nog meer in the picture te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een boektrailer en dan het liefst via een regisseur met echte acteurs. Je kunt kiezen om dit helemaal zelf te maken met plaatjes en teksten uit het boek die voorbij komen, maar de kans dat je dan opvalt is niet heel groot. Denk lekker groot en gek, maar ook bewust: Spaar er goed voor (van te voren) en ga voor kwaliteit. Een tip: Laat je boek ook proeflezen door een regisseur voor meer kans.
    Als je dan als auteur nog steeds niet serieus genomen wordt omdat je bij Boekscout bent gegaan (en je hebt dit allemaal gedaan), ligt het dus zeker niet aan jou.

    Maar bovenal deze dingetjes: Schrijfplezier blijft het belangrijkste.

  3. Beste Mirjam,
    Las vanmorgen je verhaal over Boekscout.
    Ik begrijp niet zo goed, wat je bezwaren tegen Boekscout zijn.
    Ik heb zeer recent een gedichtenbundel laten uitgeven via Boekscout, en het
    resultaat is een leuk uitziend boekje, waarvan de inhoud bestaat uit 50 gedichten.
    Ieder woord is van mezelf, waar nodig gecorrigeerd door Boekscout.
    Het maakproces liep van februari tot juni 2024.
    Ik ben nu van plan om, met handelskorting, een aantal exemplaren te bestellen bij
    Boekscout, en zelf te gaan verkopen in mijn kennissenkring.
    Dat heet printing-on-demand.
    Niks mis mee toch.
    O ja, mijn gedichtenbundel kost €16. 50

  4. De boekhandelaren zitten niet tewachten op boeken van mensen die bij Boekscout
    gedebuteerd zijn, want “die rommel” ligt dan tussen de bestseller auteurs.
    Dat zien ze als hinderlijk.
    Ik ga mijn gedichtenbundel ZELF verkopen: €4 winst per stuk.

    Er zijn maar 2 schrijvers die van hun boeken ruimschoots kunnen leven:

    Harry Mulisch (is dood)
    Arnon Grunberg (leeft nog)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.