Schrijflogboek #68 Juli 2023

Voor mijn gevoel begin ik in mijn schrijflogboeken in herhaling te vallen, maar in de afgelopen maand deed ik weer minder dan ik had verwacht en gehoopt. Gelukkig lukte het me wel om bepaalde dingen af te krijgen, maar echt tevreden ben ik niet. In dit bericht lees je wat ik zoal deed en hoe ik het de komende maand hoop aan te pakken.

Voor wie nog nooit een schrijflogboek heeft gelezen: ik vertel eerst hoeveel tijd ik aan welk project heb besteed. Vervolgens deel ik wat hoogtepunten en daarna onthul ik de statistieken Tot slot blik ik kort vooruit op de komende maand.

Verhalen:

 • Lichtstad – 30 minuten
  Om eerlijk te zijn heb ik geen idee wat ik eraan gedaan heb, volgens mij was dit aan het begin van de maand, ja op 4 juli. Maar wat ik toen gedaan heb? Geen flauw idee!
 • Project Snel – 50 minuten
  Ik heb ‘maar liefst’ een hoofdstuk geschreven aan mijn Camp NaNoWriMo project. De proefdruk van het verhaal van Rachel ging voor, evenals het herschrijven van Samen! deel 5.
 • No worries – 285 minuten
  Misschien heb je geen idee waar ik het over heb, maar No worries is de titel die het verhaal van Rachel heeft gekregen. Ik vond het behoorlijk ingewikkeld om een passende titel te bedenken, maar uiteindelijk is deze het geworden. Afgelopen maand nam ik de proefdruk door en verwerkte ik ook de feedback van proefdruklezer Nienke. Nu is het afwachten tot 8 september…
 • Samen! deel 5 – 770 minuten
  Achteraf gezien had ik het doornemen van het verhaal op microniveau een stuk sneller gekund, maar het tempo lag in juli gewoon erg laag. Uiteindelijk is het me gelukt en ik ben heel blij dat het manuscript nu bij proeflezers ligt. Ik ben benieuwd wat zij ervan gaan vinden.

Social media kanalen

 • Vlogcontent – 235 minuten
  Ik besteedde hier niet zoveel tijd en aandacht aan als ik zou willen en juist om die reden ga ik de komende maanden niet vloggen. De enige video die online gaat komen is de online boekpresentatie van No worries. Later in dit bericht zal ik dit besluit verder toelichten.
 • Blogcontent – 270 minuten
  Ik schreef ook minder blogs dan ik had willen schrijven, maar hier blijf ik wel mee doorgaan. Al mis ik zo nu en dan een bericht. Zo is er al twee maanden geen Day in the life blog online gekomen, daar hoop ik in augustus wel verandering in te brengen, maar ik ga mezelf niks opleggen. Ik wil proberen om in augustus voor zowel deze maand als de maand erna blogs te schrijven, zodat ik in september met een gerust hart op vakantie kan gaan. Een ding scheelt: het vervolgverhaal is al tot het einde van het jaar ingepland, dus die ga je sowieso niet missen.
 • Social media beheer – 330 minuten
  Ondanks dat ik me niet eens altijd aan m’n social media schema heb gehouden, heb ik hier de meeste tijd aan besteed. Er ging wat tijd zitten in het maken van de afbeelding voor de cover reveal van No worries en ook de post waarin ik de reacties van mijn proeflezers vertelde.

Overig

 • Bedrijfswerkzaamheden – 1775 minuten
  Een van de redenen dat ik niet zo veel tijd aan het schrijven van verhalen heb besteed is de bedrijfsopdracht die ik had liggen. Ik had er in juni al aan willen werken, maar doordat we te maken kregen met huizenstress was daar destijds niet veel ruimte voor. Daarom moest ik de eerste twee weken van juli flink aan de bak. Daarnaast hebben Anna Laura en ik twee podcastafleveringen opgenomen die ook nog bewerkt moesten worden en ik heb mijn administratie op orde gebracht. Het systeem dat ik gebruikte werkte niet heel fijn, dus heb ik dat veranderd.
 • Van alles en nog wat – 540 minuten
  Dit was vooral journaling en het schrijven van persoonlijke stukjes. Niets bijzonders. Afgelopen maand had ik dus ook geen tijd of ruimte om een writing prompt te doen.

Hoogtepunten
Er gebeurden de afgelopen maand wel een aantal leuke dingen. Ik licht er drie uit:

 • Op 8 juli onthulde ik de cover van No worries. Dat zou eigenlijk pas in augustus mogen gebeuren, omdat de fysieke catalogus dan uitkomt, maar rond die tijd was deze digitaal al beschikbaar en kreeg ik toestemming om de titel en cover te onthullen, precies twee maanden voor de verschijning. Ik heb superveel positieve reacties gekregen op de cover en wat ik over het verhaal bekendmaakte. Hopelijk komen er op het boek zelf nog meer reacties!
 • Op 13 juli stond ik op de Poederoijse dagen. Ergens was het heel bizar om fans te ontmoeten en te ontdekken hoe populair mijn boeken zijn. Een groepje meiden kwam langs mijn kraampje en hadden niet in de gaten dat ik er zelf stond. Tegen elkaar zeiden ze hoe leuk ze deze boeken vonden en dat ze ze allemaal gelezen hadden. Eentje had nog niets van mij gelezen en haar vriendinnen moedigden haar aan dat wel te doen, dat was superleuk om te horen!
 • 24 juli gebeurde er in mijn persoonlijk leven iets leuks, maar het heeft ook zeker impact op het schrijversbestaan. Jaap en ik kregen namelijk de sleutels van ons huisje…

Statistieken en terugblik
De afgelopen maand schreef ik amper verhaalwoorden (1906), maar de opdracht voor m’n bedrijf, de meet & greet op de Poederoijse dagen en het huis + de bruiloftsplanning vroegen veel van mijn mentale capaciteit. Zo’n event klinkt heel erg leuk (en dat was het ook zeker) – maar ik kon de dag ervoor en twee dagen erna niet of nauwelijks schrijven. Daarom heb ik er ook voor gekozen om tot het einde van 2023 geen presentaties meer te geven. Uiteindelijk heb ik wel het herschrijven van Samen! deel 5 afgekregen, wat een heel belangrijke stap is richting het eindresultaat. Met 4285 schrijfminuten had ik een kwartier meer geschreven dan in juni. Het is goed voor 71 uur en 25 minuten. Als je bedenkt dat ik 100 uur had willen schrijven is het slecht, maar als ik zelf terugkijk weet ik dat dit onder deze omstandigheden het hoogst haalbare was. Totaal schreef ik 13.540 woorden, voornamelijk aan blogs en wat persoonlijke stukjes.

Vooruitblik augustus
Voor augustus stel ik niet al te veel eisen aan mezelf. Er moet gewerkt worden in De Wedloop, er moet gewerkt worden in ons huisje en ik moet uitkijken dat ik mezelf niet voorbij loop. Ik schrijf liever een paar maanden iets minder, zodat ik na de bruiloft en verhuizing niet instort. Dan kan ik daarna weer vrolijk verder. Aan de andere kant wil ik wel schrijven. Ik wil weer, net als vroeger, gebruik maken van de in between moments (sorry, ik kan de Nederlandse woorden ervoor niet vinden), dus dat ik niet per se een hele dag of een dagdeel moet schrijven, maar ook als ik een uurtje over heb. Voor nu heb ik besloten om ’s morgens te schrijven en ’s middags aan de slag te gaan in het huisje. Dat zal niet elke dag zo zijn, maar is wel ruwweg de planning. Het liefst zou ik in augustus Project Snel af willen ronden, maar ik heb met mezelf afgesproken dat ik al heel tevreden ben als ik het tweede boek schrijf en misschien de eerste hoofdstukken van boek 3. Dan kan ik in september het derde boek afronden en in oktober de boel herschrijven en gereedmaken voor publicatie. Maar dat is nog erg ver vooruitgedacht, laten we eerst maar kijken hoe het in augustus gaat.

Wat was voor jou een hoogtepunt in juli?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

2 Comments

  1. 8 september komt het boek uit. Dan krijg ik tenminste het eerste exemplaar overhandigd. En vanaf 9 september is het in ieder geval bij De Wedloop te koop 😉

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.