Schrijftip #38 Vijf voordelen van een personagedossier

Ik heb nu al een paar schrijftips gegeven rondom personages en in het blogbericht van vandaag deel ik vijf voordelen van het maken van een personagedossier voor je (hoofd)personages. Via deze link kan je het dossier downloaden wat ik meestal gebruik, maar je kunt ook je eigen, unieke dossier samenstellen. En waarom zou je dat doen? Dat lees je in dit bericht!

  1. Het personagedossier is fijn om unieke karakters te creëren.
    Ik heb het vaker verteld, maar bij het schrijven van mijn tweede boek was ik ontzettend bang dat mijn hoofdpersonage Nikki te veel op Jill zou lijken, het hoofdpersonage uit De opdracht. Achteraf gezien viel dat best mee, maar ik denk dat ik er destijds veel aan had gehad, als ik een personagedossier had gemaakt (dit doe ik sinds het schrijven van Vrije val en zelfs toen had ik geen uitgebreid dossier zoals nu). Voor het persoonlijkheidstype van mijn personages maak ik meestal gebruik van het enneagram. Hier zijn verschillende meningen over, maar ik zie het als eerst als een handige tool om jezelf iets beter te begrijpen, maar voornamelijk een heel bruikbaar hulpmiddel bij het creëren van unieke persoonlijkheden voor mijn karakters.06
  2. Een personagedossier is ook handig voor de illustrator.
    Als je, zoals ik, de uiterlijke kenmerken van je personages door het boek heen strooit, kan het handig zijn als je je personagedossier deelt met de illustrator (als je die hebt). Ik vind het nog altijd jammer dat ik dat bij de Samen! serie niet heb gedaan, want Julian heeft officieel geen ‘eekhoorntjesblond’ haar (in de tweede en derde druk wel ;-)). De uiterlijke kenmerken gaan helaas niet altijd op, vooral niet als de uitgever met een model of stockfoto werkt, maar dan kan ik dat altijd een beetje aanpassen, maar het helpt vaak wel met het uitzoeken van een stockfoto of model als ik een duidelijk beeld heb van hoe het personage eruit ziet.
  3. Ook helpt een personagedossier om consistent te zijn.
    Hier heb ik eerder al iets over verteld, maar een personagedossier helpt gigantisch als je een serie schrijft en consistent wilt zijn. In de personagedossiers van de Samen! serie, heb ik bijvoorbeeld voor elk personage een geboortedatum mét jaartal. Dat is om ervoor te zorgen dat het ene personage niet twee jaar ouder wordt in de tijd waarop een ander personage één jaar ouder wordt (dit is in De Duiventil gebeurt met tante Bets ;-)). In mijn boeken noem ik bewust geen jaartallen, maar in mijn hoofd speelt het zich dus wel in een bepaald jaar af, zodat ik consistent blijf met de leeftijden.
  4. Met behulp van een personagedossier, leer je zelf het personage goed kennen.
    Als ik aan een nieuw boek begin, maak ik altijd eerst personagedossiers van de belangrijkste karakters. Op die manier leer ik hen goed kennen en kan ik bepalen welke rol ze in het verhaal spelen.
  5. En tot slot geeft het maken van een personagedossier inspiratie voor scènes.
    Ik ben nu heel druk bezig met de voorbereidingen voor De Appelhoeve en het maken van de personagedossiers heeft me zo’n drie A-4tjes aan inspiratie voor gebeurtenissen opgeleverd. Tijdens het maken van een personagedossier komen er vaak allerlei ideetjes oppoppen en die noteer ik dan allemaal. Heel handig als je wel personages hebt, een plotidee, maar er nog heel veel ingekleurd moet worden.

Welk voordeel vindt jij dat een personagedossier heeft?

Liefs,

Mirjam


Ontdek meer van

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

2 Comments

  1. Inderdaad dat je je personage dan goed leert kennen en in bepaalde situaties die je schrijft, ook meteen weet wat die personage dan zou doen😁

  2. Hoi Mirjam. Zou jij willen zeggen wanneer de familie van den Heuven Hofman allemaal jarig is? Dan zet ik ze op mijn kalender. En als het te veel werk is mag je ook alleen Fenna en Fleur doen hoor!
    Groetjes Roosje

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.