Al een paar weken lang probeerde ik elke schrijfdag een halfuur te werken aan mijn bij-project: De Appelhoeve, maar het kwam er vaker niet dan wel van. Op 25 februari nam ik een besluit: ik zou er een schrijfexperiment van maken en mijn bevindingen ook vastleggen in een schriftje. Vandaag vertel ik je meer over dit experiment.
De onderzoeksvraag
Om er een officieel experiment van te maken, heb ik een officiële onderzoeksvraag gemaakt, en die luidt: Hoeveel progressie kan ik maken als ik een maand lang elke schrijfdag een halfuur werk aan een schrijfproject?
Ik ben gelukkig lang geleden afgestudeerd, maar volgens mij heb ik deze vraag aardig SMART geformuleerd.
Het project in kwestie
Zoals je in de inleiding al hebt kunnen lezen, is het project in kwestie De Appelhoeve. Vorige week heb ik alle ins en outs van dit verhaal al verteld, maar mocht je dat berichtje gemist hebben, klik dan op deze link.
De huidige status van het project
De serie, die uit in ieder geval zeven boeken en een soort proloog (boek 0,5) moet bestaan, is tot nu toe vooral een idee in mijn hoofd. Wat ik op papier heb staan, voor ik het experiment begin:
- De namen van de zeven vrouwen die de belangrijkste rol in deze serie hebben + van elk een paar karaktereigenschappen en wat hun rol op de boerderij gaat zijn.
- Zo’n 20-30 ideeën voor gebeurtenissen (daar kan je niet eens één boek van maken, laat staan een serie van zeven boeken).
- Een ruwe plattegrond van de boerderij.
- Een half personagedossier (van Hanne).
- Een alinea aan voorgeschiedenis.
Wat hoop ik tijdens het experiment te bereiken?
Dit is dus eigenlijk mijn hypothese, bedenk ik me tijdens het schrijven van dit blogbericht. Zo heet toch het verwachtte eindresultaat?
- Personagedossiers voor boek 0,5 zijn klaar – en die vormen ook gelijk de basis voor de rest van de serie.
- De ‘overall storyline’ heb ik helder.
- De verhaallijnen van boek 0,5 en boek 1 zijn op ‘Save the Cat’ niveau uitgewerkt. Ik weet zelf heel goed wat ik hiermee bedoel
Er is een schrijfboek dat heet ‘Save the cat writes a novel’ en hierin wordt deze structuur, bestaande uit 15 stappen, uitgewerkt. En dat moet ik dus voor boek 0,5 en boek 1 gedaan hebben.
- Ik heb de 100 vragen voor boek 0,5 beantwoord. De 100 vragen zijn eerder bedoeld voor boeken met een duidelijke antagonist, maar ik verwacht veel inspiratie voor gebeurtenissen op te doen als ik deze vragen zo goed mogelijk ga beantwoorden.
Dan zijn er ook nog twee stretchdoelen, dus als ik de eerdere doelen allemaal behaald heb.
- Hoofdstukindeling boek 0,5
- De 100 vragen voor boek 1 beantwoord.
Van wanneer tot wanneer voer ik mijn experiment uit?
Ik heb als begindag dinsdag 25 februari 2025 gekozen en ik rond het experiment af op maandag 31 maart 2025. Dat is natuurlijk iets langer dan een maand, maar op zondagen schrijf ik sowieso niet en ook op vrijdag zal ik niet altijd kunnen schrijven.
Schrijfdagen?
Welke dagen gelden als schrijfdagen voor dit experiment? De dinsdag, woensdag en donderdag zijn niet onderhandelbaar (tenzij ik ziek ben of er iets anders ernstigs is), het liefst werk ik ook op zaterdagochtend aan het project, in ieder geval op de dagen dat ik niet in De Wedloop hoef te werken. Het zou fijn zijn als ik op vrijdagochtend- of avond ook een halfuurtje vrij kan maken voor dit project, maar als dat niet lukt is het geen probleem.
Hoe ga ik te werk?
Om het halfuur optimaal te benutten, heb ik een stappenplan:
- Allereerst pak ik de benodigde documenten erbij, zowel papier als digitaal.
- Dan zet ik een timer van 30 minuten aan.
- Als de timer gaat, mag ik maximaal 5 minuten doorgaan om af te ronden waar ik mee bezig was, maar de voorkeur heeft dat ik meteen stop.
- Tot slot schrijf ik mijn progressie van die dag op in het daarvoor bestemde schrift.
Wat als ik een dag mis?
Dan heb ik pech. Ik mag de volgende dag geen halfuur extra werken. Dat zorgt er (hopelijk) voor dat ik juist elke dag een halfuur werk. Tot nu toe vind ik dit een van de leukste momenten van m’n schrijfdag, dus het werken eraan gaat goed.
Maar wat als ik langer door wil werken?
Op een dag langer aan dit project werken mag, maar wel pas in april Ik heb nog een stapel projecten die eigenlijk belangrijker zijn dan dit project, maar door dit experiment kan ik toch een halfuur per dag werken aan iets waar ik heel blij van word.
Waarom doe ik dit?
Uiteraard is er een reden voor dit enigszins bijzondere experiment. Ik wil aan mezelf laten zien dat je in een halfuur veel kunt bereiken. Ik denk namelijk vaak dat ik minstens drie uur (of een hele dag) nodig heb om ver vooruit te komen met een project. En uiteraard ook om wat ik al schreef bij de vorige vraag: het is fijn om iedere dag aan een project te werken waar ik blij van word!
Update
Zaterdag 19 april hoop ik een update te geven van dit experiment. Ik ben zelf ontzettend benieuwd!
Hoe ver denk jij dat ik ga komen met De Appelhoeve in de komende weken?
Liefs,
Mirjam
Ontdek meer van
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Ik ben ook heel benieuwd naar de update in april. Het moeilijkste van dit experiment lijkt mij het stoppen als de timer gaat. Maar ik ben benieuwd wat je allemaal gaat bereiken. Heel veel succes!
Ja, dat leek mij ook het moeilijkst, maar tot nu toe is het wel haalbaar. De korte tijd zorgt er ook wel voor dat ik sneller in de ‘flow’ zit en focus heb en ik kan echt veel doen in zo’n halfuurtje
Wat een leuk experiment! En wel toepasselijk dat dit online komt op de dag dat ik mn Plan van Aanpak voor mn afstudeerscriptie moet inleveren
ik mis in jouw plan van aanpak alleen nog een ethische verantwoording

Maar veel succes, ben benieuwd naar de uitkomsten!!
Haha, wat grappig dat het inderdaad precies tegelijk valt. Ehm, ethische verantwoording… nou, aangezien ik zelf proefkonijn ben, hoeft dat niet, toch? Of wel?
Dankjewel. Jij ook succes met je afstudeerscriptie!
Haha hmm nee hoor ik vind van niet
Dankjewel!