Schrijflogboek #33 Augustus 2020

Yes! Het is weer zo ver, ik mag een schrijflogboek met je delen. Hoewel ik in augustus veel heb gelezen (zoals je afgelopen donderdag hebt kunnen lezen), was het ook een goede schrijfmaand. Waarom precies hoop ik in dit bericht uit te leggen, maar allereerst laat ik je natuurlijk weten aan welke projecten ik de afgelopen maand heb gewerkt.

Ik heb lang niet al m’n doelen van augustus behaald en dat vind ik zelf geen groot probleem. Voor nu focus ik vooral op wat ik allemaal wél heb gedaan deze maand. Ben je er klaar voor? Zoals altijd deel ik per categorie hoeveel tijd ik eraan heb besteed, een paar hoogtepunten, het totaal met een terugblik en een korte vooruitblik voor de komende maand!

Verhalen

 • Kort verhaal – 45 minuten
  Het korte verhaal voor deze maand kostte heel weinig tijd. Ik schreef een proloog voor Bergen van Chaos, waar ik al een eerste versie van had liggen. Waarom dit een bijzonder kort verhaal was, kan je in deze video zien.
 • Bergen van Chaos – 185 minuten
  Ik wilde heel ver komen met dit project, maar deels door de warmte en deels door andere omstandigheden is dit niet gelukt. Het geeft niet, het heeft geen haast, er zit geen keiharde deadline aan vast wanneer het af moet zijn, dat is het voordeel van zo’n hobbyproject. Toch heb ik in m’n hoofd wel een datum zitten waarop ik de eerste versies af wil hebben.
 • Samen! – 575 minuten
  Eind juli kreeg ik van m’n proeflezers feedback op het tweede deel, daar heb ik deze maand aan gewerkt en ik ben ook begonnen aan het voorbereiden op deel 3, die ik in november 2020 hoop te gaan schrijven! Ik heb er ongelooflijk veel zin in, maar vind het ook wel spannend hoor… Zeker nu het eerste deel is verschenen en de eerste reacties van lezers binnendruppelen.

Social media kanalen

 • Blogcontent – 320 minuten
  Ik heb de afgelopen maand niet zoveel blogberichten geschreven. Ook dit had met de warmte te maken, de eerste twee weken van augustus ben ik nauwelijks op zolder geweest. Maar dat gaat deze maand helemaal goed komen, dat weet ik (bijna) zeker!
 • Social media beheer – 325 minuten
  Het is duidelijk te merken dat ik gestopt ben met het maken van ondertiteling voor mijn video’s. Vooralsnog zie ik het niet echt terug in de statistieken, maar de afgelopen maand was eigenlijk ook geen goede vergelijking, omdat ik 2 weken pauze nam van het vloggen.
 • Vlogcontent – 390 minuten
  In totaal publiceerde ik drie video’s in augustus, waarvan eentje de online boekpresentatie van Help! Mam is verliefd was. In die boekpresentatie heb ik zo min mogelijk geprobeerd te knippen en dat beviel me eigenlijk wel. Sorry dus als er komende tijd video’s komen waarin ik veel te vaak ‘eh’ zeg en soms niet helemaal uit m’n woorden kom 😉

Overig

 • Writing prompts – 270 minuten
  Tijdens mijn vakantieweek in augustus deed ik geen writing prompts en de week daarna haalde ik ze allemaal weer in, de ene dag met meer enthousiasme dan de andere. Ik merk wel dat writing prompts het meest zin hebben als ik er elke dag eentje doe en geen twee op één dag hoef te doen, dus daar gaan we maar weer aan werken in september.
 • Van alles en nog wat – 435 minuten
  Ik schreef wat persoonlijke stukjes, werkte aan Writing is worship, maar dat was maar 10 minuten, dus wilde ik ‘m geen eigen categorie geven en ik plande wat af, wat allemaal in deze categorie valt.

Hoogtepunten
Voor deze maand heb ik twee hoogtepunten die ik graag wil uitlichten:

 • Op 25 augustus stuurde ik het manuscript van het tweede deel van Samen! naar mijn redacteur, lekker op tijd. Het is de bedoeling dat deze in het voorjaar van 2021 gaat verschijnen, maar dan moet-ie natuurlijk wel goed zijn!
 • Op 28 augustus verscheen alweer mijn zesde boek. Het blijft speciaal en onwerkelijk. M’n moeder heeft ‘m al gelezen en zij vond ‘m erg leuk en mooi en is benieuwd naar het vervolg. Maar goed, of je moeders altijd moet geloven is nog maar de vraag.

Totaal + terugblik
Deze maand heb ik geen records verbroken, in tegendeel: alleen in maart en februari van dit jaar schreef ik minder dan in augustus. Ik schreef namelijk totaal 2545 minuten, wat goed is voor 42 uur en 35 minuten. Maar ik genoot wel van het schrijven en ook van m’n vakantie. Mijn tweede vakantieweek, die ik eigenlijk als schrijfweek had willen doen, was heel erg relaxed. Ik schreef wanneer ik daar zin in had, maar verplichtte mezelf niets. En vrijdag 28 augustus kreeg ik simpelweg niks uit handen, omdat ik niet zeker wist of mijn boek die dag zou komen. Toch heb ik niet het gevoel dat ik helemaal niet productief ben geweest, ik heb weer een leuk project afgerond en heel veel leuke en nieuwe ideeën voor lopende projecten. Bovendien voel ik me een stuk rustiger en relaxed over m’n schrijfdoelen en -dromen. Ooit wil ik wel fulltime auteur zijn, maar ik geniet nu nog te veel van het leven dat ik nu leef. Net als vorige maand werd ik ook deze maand er weer aan herinnerd dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. Dat betekent niet automatisch dat ik geen tijd meer vrij maak voor het schrijven, maar wel dat ik minder de focus leg op het aantal uren dat ik maak, hoewel ik het wel bij blijf houden omdat ik dat veel te leuk vind om te doen. Ik ben heel benieuwd wat het me allemaal gaat opleveren.

Vooruitblik
Om die reden wil ik ook niet te veel verwachtingen scheppen voor de komende maanden. Bij het LCJ gaat het ook weer drukker worden en dat zorgt er vaak voor dat het ook wat drukker is in mijn hoofd en ik minder ruimte heb voor schrijven. Anderzijds heb ik gemerkt dat ik me echt een stuk rustiger voel en minder gestrest sinds ik de Miracle Morning uitvoer, dus daar blijf ik maar mee doorgaan. Voor september heb ik een project uitgekozen waar ik me op ga richten, namelijk het herschrijven van het manuscript over Roos, eens kijken of ik er nog iets van kan maken. Daarnaast zal ik gestaag doorwerken aan Bergen van Chaos en me voorbereiden op het derde deel van Samen! En verder heb ik nog een paar andere projecten om me mee bezig te houden, ik hoef me niet te vervelen. Ik merk wel dat ik uitkijk naar de herfst, sinds een paar jaar is het echt mijn favoriete seizoen geworden. NaNoWriMo, op de bank onder een dekentje met een boek en eindeloos koppen thee drinken … Ik kan niet wachten!

Heb jij nog wat kunnen doen met de warmte in augustus? Of heb je er helemaal geen last van gehad?

Liefs,

Mirjam

4 Reacties

 1. Leuk wat je allemaal weer hebt kunnen schrijven. Ook interessant hoe je met de verschillende projekten omgaat. Dat notitieboek met je schrijfuren, gebruik je dat alleen daar voor, of schrijf je er ook je ideeen etc in? (want bij je vlog zag ik dat je een eerst idee van het verhaal in een boekje noteerde) Ben benieuwd. Ik heb langzaamaan een notitieboekjes chaos, en probeer het een beetje te ordenen. Dus daarom mijn vraag. De warmte in augustus was ok. Sommige dagen waren te warm, maar als het ’s nachts maar afkoelt, is het voor mij geen echt een probleem. Wel blijf ik in de woning, en ga alleen ’s avonds of ’s ochtens naar buiten. We zijn hier gewend om bij warmte de rolluiken (luxaflex aan de buitenkant) half dicht te houden. En ’s ochtends of ’s nachts al het koel is, door te luchten. Ja, dat leer je in een land met warme zomers. Succes met je nieuwe schrijfmaand.

  1. Dat notitieboek met m’n schrijfuren gebruik ik ook voor m’n projectplannen en wat andere dingetjes. Maar ik heb voor elk schrijfproject wel weer een verschillend notitieboek. Voor mij werkt het, omdat ik precies weet in welk boekje ik alles laat. Maar het is hier ook weleens notitieboekjeschaos hoor 😉 Succes met orde scheppen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.