Schrijfpraat #87 10.000 woorden per dag schrijven?!

Wat hebben From 2,000 to 10,000 words per day, 5,000 words per hour en 10,000 words per day met elkaar gemeen? Dat is gezien de titels denk ik niet heel ingewikkeld om te raden (behalve als je Engels echt heel belabberd is, maar ik denk dat zelfs mijn moeder dit snapt). Het gaat over hoge wordcounts, veel woorden op één dag schrijven. In dit bericht vertel ik je daar graag iets meer over.

NaNoWriMo
In 2017 deed ik voor het eerst mee met NaNoWriMo, maar dat was in een tijd dat ik nog niet veel waarde hechtte aan wordcount. Mijn Young Adults bestonden standaard uit 40.000 tot 50.000 woorden en ik lette daar niet zo op. Met Vrije val bereikte ik de 50.000 woorden niet, maar besloot ik wat extra woorden toe te voegen bij NaNoWriMo om zo toch het doel te behalen.

In 2018 veranderde dat. Ik schreef voor het eerst een wat dikker boek (Help! Mam is verliefd) en ik begon er ook wat meer op te letten dat elk hoofdstuk ongeveer even lang was en dus 2.000 woorden telde. Daarna begon ik steeds meer aandacht te besteden aan wordcount en in 2020 ontdekte ik het concept van de 10k dag, een dag waarop je 10.000 woorden schreef.

Chris Fox
Ik ontdekte als eerste het boek 5,000 words per hour van Chris Fox, volgens mij in een YouTube video van een authortuber. Ik luisterde het boek en werd meteen enthousiast. Ik hoefde niet per se 5.000 woorden in een uur te schrijven, maar als ik toch wat vaker een schrijfdag kon hebben waarop ik totaal 5.000 woorden schreef en dan af en toe een 10k dag, dat zou echt heerlijk zijn.

Mijn streven nu
Dat is mijn streven nu ook, dat ik op draftdagen, dus de dagen dat ik echt aan een verhaal werk, minstens 5k woorden schrijf en zo nu en dan een 10k dag ertussen heb zitten.

Ik heb al in een video en Instagrampost uitgelegd dat snel schrijven niet betekent dat wat je schrijft slecht is. Het betekent simpelweg dat je de eerste versie van je verhaal sneller op papier hebt (waardoor je ook geen tijd hebt om bij het moeilijke middenstuk af te haken) én dat je meer oefening krijgt met schrijven.

Zoals verwoord Mason Sabre het in zijn boek 10,000 words per day: “Writing faster does not mean the book will be poorly written. Not editing your book, not learning your craft, publishing your first draft without putting any other work into it, yes, those will mean you will put out a poor-quality book.” (Snel schrijven betekent niet dat het boek slecht geschreven is. Je boek niet herschrijven (editing), niets bijleren over schrijven en je eerste versie zomaar publiceren zonder ook maar door te lezen, ja, dat betekent dat het een boek van slechte kwaliteit wordt.)

Hoe doe je dat dan?
Ik heb deze drie boeken gelezen en ik ben zeker van plan ze te herlezen. Niet omdat ik niet meer weet hoe het moet, maar omdat ze me aanmoedigen om meer te schrijven op een dag. Maar de boodschap die in elk boek terugkeert is deze:

 1. Elimineer afleidingen. Om zoveel woorden te schrijven op een dag, moet je in flow state komen. Door constant afgeleid te worden door je telefoon, mail of andere dingen, is het belangrijk jezelf af te sluiten voor iedereen. Nu is dat voor mij wat makkelijker sinds ik met Jaap in één huis woon, want overdag ben ik alleen thuis. Moet ik alleen nog mijn telefoon in een kluisje stoppen en de internetverbinding van m’n computer uitschakelen 😉
 2. Weet wat je schrijft. Om snel te kunnen schrijven, moet je het plot van je verhaal goed weten. Je kunt niet zomaar in het wilde weg gaan schrijven, je moet echt weten waar je naartoe gaat. Waarom wordt dit gedaan? Wie speelt een rol in deze scène? Het is dus belangrijk om een verhaal goed te plotten, mocht je het snel willen opschrijven.
 3. ‘Kill’ the editor. Ga niet herschrijven, dan blokkeer je jezelf alleen maar. Het is zelfs zo dat je tijdens schrijven en herschrijven twee verschillende hersengedeelten gebruikt, dus als je tegelijk schrijft en herschrijft ben je aan het multitasken en dat is een slecht idee. Mason Sabre en Chris Fox gaan zo ver dat ze typo’s niet weghalen, maar ikzelf kan daar nog niet zo goed tegen.
 4. Schrijfsprints + bijhouden. Ik geloofde lange tijd niet in de effectiviteit van schrijfsprints, maar inmiddels weet ik wel beter. Tegenwoordig zet ik een timer van een halfuur en in dat halfuur mag ik alleen maar aan het verhaal werken. Na afloop schrijf ik het aantal woorden dat ik heb geschreven op en in het volgende halfuur ga ik mezelf proberen te ‘verslaan’. Door het bij te houden, zie ik ook groei in mijn schrijfsprints. Eerst schreef ik 1.000 woorden in een halfuur, inmiddels zit ik al op 1.315.

Waarom zou je dit willen?
Ik kan me goed voorstellen dat dit niet voor iedereen is weggelegd, maar ik wil toch een paar redenen noemen waarom dit voor schrijvers interessant is.

 • Door de schrijfsprints leer je jezelf aan om snel in flow state te komen. Ik merk dat ik nu na een minuut of vijf al helemaal in het verhaal zit en dat de woorden uit het toetsenbord stromen.
 • Als je snel schrijft, betekent het ook dat je meer boeken kunt publiceren, en meer boeken betekent meer inkomsten. Zoals je een paar weken terug hebt kunnen lezen is het schrijven voor mij op dit moment geen vetpot, maar ik zie wel groei en dat komt omdat ik inmiddels een flink aantal boeken heb gepubliceerd. Angela Hunt (een heel bekende christelijke schrijfster) zei in een podcastaflevering van Novel Marketing die ik laatst luisterde(vrij vertaald): ‘Als mensen me vragen wat mijn grootste inspiratiebron is, dan is mijn antwoord: de hypotheek.’
 • Vaak twijfel ik halverwege een boek heel erg of ik wel door moet zetten en als ik langer met een manuscript bezig ben, is dit alleen maar erger. Het tweede boek van De liefdesformule schreef ik in twee weken tijd en ik heb niet eens de kans gehad om me druk te maken over het moeilijke middenstuk. Snel schrijven neemt vaak een deel van die twijfels weg en omdat je om snel te kunnen schrijven al heel diep nagedacht hebt over de plot van het verhaal, voel je je vaak zekerder over de kwaliteit.
 • Ik heb gigantisch veel verhaalideeën in mijn hoofd zitten. Ik denk dat het er, zonder overdrijven, genoeg zijn voor een stuk of dertig boeken. Mijn ervaring is ook dat dit niet minder wordt, maar juist door te schrijven alleen maar toeneemt. Ik denk niet dat ik ooit alle boeken kan schrijven die in mijn hoofd zitten, maar door snel te schrijven, kunnen we er in ieder geval zoveel mogelijk vrijlaten in de wereld.

Wat vind jij van snel schrijven?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

2 Comments

 1. Grappig dat je werkt met een kookwekker. dezelfde methode kan je ook gebruiken bij dagboekschrijven. Christine de Vries legt dit wel heel goed uit in oa dagboek als een spiegel (of op haar website). In 5 minuten kan je super snel tot de kern komen als je maar niet al te veel nadenkt over dat je het zo mooi mogelijk moet verwoorden.

  1. Ja, da’s zeker een goede. Ik beperk me bij journalen/dagboekschrijven (niet bij m’n dagboek waarin ik een dagverslag vertel, maar de rest van m’n journalactiviteiten) tot twee bladzijden, dat werkt ook wel met het tot de kern komen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.