Boekentip #10 Vijf historische romans

Ja! Het is weer zo ver, vandaag deel ik een nieuwe boekentip met je. In december en januari had ik geen ruimte meer om een lijstje boekentips met je te delen, maar hopelijk had je toen nog genoeg leesvoer. Vandaag wil ik het met je hebben over historische romans en deel ik vijf prachtige boeken waar ik stuk voor stuk van genoten heb.

Tegenwoordig is het heel hip om een historische roman te schrijven met twee tijdlijnen (dual timeline noemen ze dat ook wel) en een paar van deze boeken hebben dat ook. Volgens mij is dat grotendeels dankzij Lucinda Riley, waar ik ook een paar boeken van heb gelezen. Sommige auteurs zijn er beter in dan anderen, soms voelt het echt een beetje te ’toevallig’ dat de personages nou net een brief/dagboek/vul-maar-in vinden waardoor het hele verhaal duidelijk wordt. Maar er zijn gelukkig genoeg auteurs die het echt goed kunnen en tussen dit lijstje staan er ook een paar. Ik heb trouwens bewust geen oorlogsromans genoemd in deze tip, dat vond ik een aparte categorie waard, ga je dit jaar ook meer over lezen.

Papieren Paradijs // Marlies Medema
‘Papieren paradijs’ van Marlies Medema vertelt het waargebeurde verhaal van een domineesvrouw die niet naar Suriname wil emigreren. Maar toch drijven de ambities van haar man, dominee Arend van den Brandhof, haar in 1845 de oceaan over. Hij gelooft dat het leven in Suriname beter is dan in Nederland, dat op dat moment zo goed als failliet is. In Suriname wil hij een plantage stichten, waar boeren op een eerlijke manier producten kunnen verbouwen voor de rest van de bevolking. Anna houdt van hun leven in Nederland en wil niet weg. Maar na jaren van voorbereiding en echtelijke ruzies is de emigratie uiteindelijk toch een feit. Wanneer Anna en Arend met hun gezin en een paar honderd boeren in Suriname aankomen, wacht hun een grote teleurstelling. Het land van belofte blijkt een onherbergzame jungle. Hoe moet Anna hier een goed leven opbouwen voor haar gezin en zichzelf?

Van dit boek schreef ik destijds ook een review, ik vond het echt heel goed in elkaar zitten. Door het boek heen merkte ik helemaal niet dat dit het debuut was van Marlies Medema. Een tijdperk waar ik maar weinig van afwist (en me ook niet heel erg boeide) werd heel interessant en aantrekkelijk gemaakt. Zeker een aanrader!

Joy // Patti Callahan
Joy van Patti Callahan is een indrukwekkend liefdesverhaal over de vrouw die C.S. Lewis liefhad. Joy Davidman, een briljant schrijfster en een strijdbare moeder, zit gevangen in een relatie met een alcoholistische man. Als ze in aanraking komt met het gedachtegoed van C.S. Lewis raakt Joy gefascineerd. Heel voorzichtig ontwikkelt zich een vriendschap, die uiteindelijk uitmondt in een huwelijk. Dan wordt Joy ernstig ziek…

Ook van dit boek heb ik heel lang geleden een recensie gedeeld en ik heb ‘m onlangs herlezen. Het blijft een bizar en ontroerend boek, met veel verwijzingen naar de werken van C.S. Lewis. Een aanrader als je fan bent van Lewis.

Zie de sterren die daar staan // Amanda Dykes
Lucy Clairmont groeit op met geschiedenis om zich heen, en voor ze het weet is ze zelf archeologe. Maritiem archeologe om precies te zijn, want als kind was ze al gefascineerd door alles wat met de zee te maken had. Dan slaat het noodlot toe. Zal het Dashel, een Amerikaanse astronoom, lukken om met al zijn kennis van de sterrenhemel het raadsel uit haar familiegeschiedenis te onthullen?

Dit was echt een heel ander, raadselachtig boek. Deze heeft dus een dual timeline en de beide lijnen zijn met elkaar verweven. Op geen enkele plek voelt de informatie die de personages krijgen toevallig en het verhaal lees een beetje als een puzzel.

Meer dan goud // Stephanie Landsem
Meer dan goud van Stephanie Landsem is een prachtige hervertelling van de bijbelse gelijkenis over de verloren zoon. Minerva Sinclaire vertrekt naar Hollywood om carrière te maken en haar door de Depressie getroffen familie te helpen. Eenmaal daar aangekomen, belandt ze echter in een neerwaartse spiraal. Uiteindelijk moet ze zelfs vluchten, omdat ze onterecht wordt verdacht van moord. In plaats van haar familie te steunen, heeft ze hun alleen maar meer problemen bezorgd. Kan ze ooit nog terug naar huis?

Deze hervertelling van de gelijkenis van de verloren zoon speelt zich af tijdens de Grote Depressie, een tijdperk waar ik weinig van af wist, maar door dit boek wel een beetje een beeld van kreeg.

Wat we verborgen houden // Erin Bartels
Wanneer journaliste Elizabeth haar baan verliest, heeft ze opeens veel tijd over. Ze ontmoet James Rich, die haar het vreemde verzoek doet naar het boerenlandhuis van haar oudtante te gaan om daar een oude camera en een doos met foto’s af te leveren. Elizabeth besluit tijdelijk bij haar bejaarde tante in te trekken om haar te helpen. Als ze het huis verkent, stuit ze op gesloten deuren en verborgen graven. Terwijl ze een weg zoekt in de raadsels om haar heen, komen de verhalen van de twee vrouwen die in het huis geleefd hebben weer tot leven. Stukje bij beetje achterhaalt Elizabeth haar familiegeschiedenis ten tijde van het chaotische Detroit van de jaren zestig en het racisme en geweld van de Amerikaanse burgeroorlog. De verhalen van haar familieleden zijn als een testament van liefde, veerkracht en moed en Elizabeth ontdekt al snel dat het verleden niet zo ver weg is als ze dacht.

Dit boek is er zelfs eentje met drie tijdlijnen, erg indrukwekkend verhaal. Ik las het boek nadat Anna Laura hem aanraadde in een van de eerste afleveringen van De Eindeloze Boekenkast. Echt een prachtig verhaal dat je zeker ook eens zou moeten lezen.

Wat is jouw favoriete historische roman?

Liefs,

Mirjam

PS: Dit blogbericht bevat een of meerdere affiliate link(s). Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor 🙂

Kom me volgen op social media

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.