Boekentip #13 Vijf boeken voor je mentale gezondheid

Mentale gezondheid vind ik superbelangrijk, wat op zich best logisch is. Ik verdiep me er ook graag in, zoek uit hoe het allemaal werkt. Dat lees ik graag in boeken en het leek me leuk om in dit bericht een aantal boekentips te geven die mij geholpen hebben mijn mentale gezondheid op peil te houden, dus doe er je voordeel mee 😉

De keuze // Edith Eger
Edith Eva Eger was zestien jaar oud toen ze in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd. Haar ouders werden direct naar de gaskamer gestuurd en Edith werd gedwongen om voor Mengele te dansen. Haar onverschrokkenheid hielp haar en haar zusje te overleven, al waren ze nog maar nauwelijks in leven toen het kamp eindelijk werd bevrijd. In De keuze deelt dr. Eger haar oorlogsherinneringen en de opmerkelijke verhalen van hen die zij sindsdien heeft geholpen. Ze doet uit de doeken hoe ze als psycholoog haar cliënten al jarenlang helpt om zich uit hun eigen gedachten te bevrijden, en hoe iedereen uiteindelijk voor vrijheid kan kiezen. Edith Eva Eger is nu negentig en danst nog altijd. Haar indrukwekkende en belangrijke verhaal is een inspiratie voor iedereen.

Dit is typisch zo’n boek dat werkelijk waar iedereen gelezen zou moeten hebben. Eger toont aan dat leven met vreugde mogelijk is, zelfs na de meest traumatische ervaringen. Een belangrijke les die ik uit dit boek heb geleerd (en ook steeds probeer te bedenken) is dat er geen hiërarchie is in lijden. Dat betekent dat elk lijden er mag zijn. Natuurlijk is het nuttig om zo nu en dan te relativeren, maar het is ook helend om te erkennen dat ook jij lijdt en dat het lijden er mag zijn. Daarnaast vind ik het zo belangrijk en goed dat Edith Eger stelt dat je altijd een keuze hebt. Je kunt je omstandigheden niet kiezen, maar wél hoe je daarop reageert. En dat geeft mentale kracht!

Waarom heeft niemand mij dit eerder verteld? // Dr. Julie Smith
Optimaliseer je geestelijke gezondheid met dit onmisbare handboek van TikTok-sensatie Dr. Julie, gevuld met geheimen van een therapeut. Met haar eenvoudige maar deskundige adviezen helpt Julie Smith je met verschillende problemen om te gaan. Door de korte hoofdstukjes kun je makkelijk op zoek naar de juiste copingtechnieken en adviezen voor jouw probleem. Van het omgaan met angst of kritiek, of vechten tegen een slecht humeur, tot het opbouwen van zelfvertrouwen, het vinden van motivatie of leren jezelf te vergeven; dit boek behandelt de alledaagse problemen die ons allemaal aangaan en biedt gemakkelijke, praktische oplossingen die je leven kunnen veranderen.

Anna Laura tipte me voor dit boek en ik vond hem echt heel waardevol. Een goed onderhoudsboek voor je mentale gezondheid, dat is denk ik de beste omschrijving. Niet iedereen heeft therapie nodig, maar als je de adviezen van dit boek goed opvolgt, kom je al een heel eind!

De radicale uitbanning van haast // John Mark Comer
Wie ben ik aan het worden? Dat was de vraag die John Mark Comer bezighield. Zijn leven leek succesvol, maar vanbinnen zag het er heel anders uit. Tot een mentor hem confronteerde met deze woorden: ‘Ban meedogenloos de haast uit je leven. Haast is de grote vijand van het geestelijke leven.’ Het was niet het antwoord dat hij verwachtte, maar wel het antwoord dat hij nodig had en nog steeds heeft. Te vaak bestrijden we alleen de symptomen van de onrust van onze moderne wereld in plaats van te proberen de oorzaak ervan te achterhalen. In dit boek geeft Comer een roadmap om emotioneel en geestelijk fit te blijven in de chaos van deze moderne wereld. De radicale uitbanning van haast is een indringend, overtuigend pleidooi tégen haast en vóór een langzamere, eenvoudigere manier van leven.

Ik heb dit boek al wel vaker getipt, maar ik blijf het zeggen: het is een prachtig, geweldig boek en het kan je zeker helpen bij je mentale gezondheid. Een haastig leven is zowel voor je fysieke als mentale gezondheid een ramp en dit boek helpt je ontspannen en langzamer, eenvoudiger leven.

De edele kunst van not giving a f*ck // Mark Manson
Stop met altijd maar positief zijn, en leer in plaats daarvan om te gaan met je tekortkomingen en de tegenslagen in het leven. Zodra je niet meer wegrent voor je angsten, fouten en onzekerheden maar de pijnlijke waarheid onder ogen durft te zien, vind je de moed en het zelfvertrouwen waar je in deze tijd zo’n behoefte aan hebt. Mark Manson geeft je de tools om te kiezen waar jij om geeft, en dus ook waar je niet om geeft. Dat idee omarmen werkt bevrijdend. Humoristisch en vol goede grappen, maar bovenal ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

Anna Laura en ik waren het lange tijd met elkaar eens dat De radicale uitbanning van haast de prijs voor slechtst vertaalde titel won, maar ik denk dat deze daar ver bovenuit stijgt. Wat vreselijk zeg. Maar goed, dit was het eerste zelfhulpboek dat ik las (en eigenlijk had ik het daar volgens het boek best bij kunnen laten) en het heeft me echt geholpen om om te gaan met tegenslag. Ik las het vlak voordat ik afscheid nam van mijn baan in het onderwijs en daar hielp het zéker bij.

My name is hope // John Mark Comer
Het is verbijsterend hoeveel mensen in de huidige maatschappij dagelijks worstelen met angst en depressie. In 2010 werden er alleen al in de Verenigde Staten 253 miljoen recepten uitgeschreven voor antidepressiva, in een natie die 311 miljoen inwoners telt. De strijd is niet nieuw. My name is hope vertelt het verhaal van een volgeling van Jezus die door de horror van angst en depressie ging en de andere kant bereikte. Genadeloos authentiek en geworteld in de Schrift.

Oké, ik ben slecht in het vertalen van flapteksten, dus ik zal niets meer zeggen over slecht vertaalde boeken. Maar dit boek van John Mark Comer is helaas in het Engels niet meer beschikbaar (alleen als e-book) en (nog) niet in het Nederlands vertaald. Ik heb de uitgever van enkele boeken van John Mark Comer getipt en volgens mij ging hij erover nadenken. Ik vond het een leerzaam boek, heel scherp (voor sommige mensen misschien té) en ontdekkend.

Welk boek dat je kan helpen bij je mentale gezondheid zou jij willen aanraden?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.