Schrijfpraat #79 Waarom ik Friends 4-ever in eigen beheer uit wil geven

Op m’n blog heb je al meerdere keren kunnen lezen van mijn plannen om Friends 4-ever in eigen beheer uit te geven. Een tijdje geleden kreeg ik een brief van een vriendin en zij vroeg mij waarom ik dat graag wilde, uit oprechte interesse (en ja, ik schrijf nog ouderwetse brieven, met de hand). Daardoor bedacht ik me dat het wel een leuk idee zou zijn om hier ook een blog over te schrijven. Want waarom wil ik dat nu per se in eigen beheer uitgeven?

Voor het geval je het niet weet: in eigen beheer iets uitgeven, betekent dat je alles zelf doet. Je bent eigenlijk je eigen uitgeverij. Nu kan ik talloze redenen opnoemen waarom ik dat wil doen, maar dit zijn de drie belangrijkste redenen:

Eindverantwoordelijke
Zoals ik al schreef, als je een boek in eigen beheer uitgeeft, doe je alles zelf. Je bent de eindverantwoordelijke. Het lijkt mij heel erg gaaf om dat hele proces mee te maken. Van vormgeving tot het drukken van het boek en ook zelf een ISBN aan te vragen. Ik zeg niet dat ik het altijd wil doen, het is ook zeker niet mijn bedoeling om voortaan alles in eigen beheer te gaan uitgeven, maar ik wil het gewoon heel graag proberen. En Friends 4-ever leent zich daar heel erg goed voor.

Eigenaar
Friends 4-ever is namelijk het vervolgverhaal wat ik jarenlang op dinsdag op m’n blog heb gepubliceerd (en het is nog niet afgelopen). Ik ben van plan om het helemaal te herschrijven, zodat ik uiteindelijk eindig met vier boeken (over elke vriendin één) en hoewel het dan uiteindelijk toch anders wordt, ben ik bang dat als ik het verhaal bij een uitgeverij uit laat brengen, ik de blogserie zal moeten weghalen, i.v.m. rechten. Uiteraard valt daar over te onderhandelen, maar als ik het boek in eigen beheer uitgeef, blijf ik de eigenaar van het verhaal en kan je de avonturen van Lily, Norah, Marit en Eva ook hier op mijn blog blijven lezen.

Financieel
Ja, ik geef het eerlijk toe: er zit ook een financiële kant aan dit verhaal. Ik heb het in eerdere blogs genoemd, maar de royalties van mijn boeken die tot nu toe zijn verschenen bedragen 8%. Dat betekent dat ik per verkocht boek ongeveer één euro overhoud. Uiteraard is het uitgeven van een boek in eigen beheer een flinke investering, maar wel eentje die zich (als het goed is) terug gaat betalen. Na aftrek van alle kosten is de rest van het geld van mij (o ja, de belastingdienst wil ook nog wat), zo kan uitgeven in eigen beheer meer geld opleveren dan uitgeven via de traditionele weg.

Termijn
Wanneer het eerste boek uit zal komen weet ik nog niet. Er zijn op dit moment een aantal projecten die voorrang krijgen en tussen de bedrijven door probeer ik ook nog een bruiloft te plannen. In eerste instantie wilde ik het eerste boek rond januari 2024 uitbrengen (als het vervolgverhaal is afgelopen op mijn blog), maar ik denk niet dat dat haalbaar is, dus ga ik nu voor zomer 2024. Want ondanks (of misschien wel juist omdat) ik het in eigen beheer uit ga geven, wil ik wel dat dit een supergoed verhaal is. Het voordeel als ik wacht tot de zomer van 2024 is dat ik dan een deel van mijn royalties over 2023 (die ik in het voorjaar van 2024 krijg) kan investeren in het project.

Update: in een video die vandaag online kwam op YouTube vertel ik meer over de termijn van deze uitgave:

Misschien (en dat zeg ik met een groot misschien) ga ik deze zomer nog wel een paar e-books online zetten op Kobo plus, het resultaat van een verhaal waar ik vorig jaar aan gewerkt heb. Door de verkoop van die e-books kan ik wellicht ook sparen voor de uitgave van de fysieke exemplaren van Friends 4-ever.

Als Friends 4-ever als fysiek boek uitkomt, ga jij het dan aanschaffen?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

6 Comments

  1. Ja gelijk vanaf het begin!!! Ik heb er echt spijt van dat ik dat bij de serie samen! niet heb gedaan, want 4 delen in 1 keer is erg duur:( En nu ken ik die ook al. Dus ja… ik ven het zeker van plan

    1. Superleuk om te horen! Enne, een tipje voor de Samen! serie (als je van herlezen houdt tenminste): je kunt ze ook voor je verjaardag vragen. Of in ieder geval de delen die vanaf nu uitkomen kopen en dan kan je later altijd nog de eerdere delen aanschaffen 😉 Maar niets is verplicht uiteraard!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.