Boekreview #13 Ik zal verborgen zijn // Eline Rosenhart

Een tijd geleden ging ik samen met Anna Laura  winkelen en toen kwamen we het boek tegen wat ik vandaag voor jullie ga reviewen. Anna Laura raadde mij het boek aan en vandaag heb ik een review voor jullie. Lees maar snel verder…

Voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vlucht de Joodse Hadassah met haar familie uit Duitsland naar Nederland. Haar broer Asher is een van de (weinige) Joodse kinderen en jongeren die naar Engeland kan vertrekken met een boot, voordat ook Nederland voor Joden geen veilige plek meer is. Hadassah raakt, via haar zusje, betrokken bij het verzet. Dit brengt haar in gevaarlijke situaties en uiteindelijk belandt Hadassah zelfs in een kamp. Ze overleeft dit en gaat, samen met andere overlevenden van de holocaust, op reis naar het beloofde land. Daat helpt ze mee aan de opbouw van de staat Israël en hoopt nog altijd op een hereniging met haar broer Asher. Parallel aan het verhaal van Hadassah loopt het verhaal van koningin Esther.

Positief aan dit boek vond ik het mooie beeld wat het schetste van het Joodse volk ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Tot nu toe heb ik alleen maar verhalen gelezen waarin de Joden onderduikers zijn en zelf geen bijdrage leveren aan het verzet. Ook het karakter Jonas (waar ik in de samenvatting niet over geschreven heb) vond ik prachtig. Zijn geduld en opoffering raakten me. Ook vond ik het interessant om te lezen hoe het na de oorlog ging, in de staat Israël (hoewel ik hier al aardig wat boeken over gelezen heb).

Het verhaal van Hadassa/koningin Esther vond ik echter enorm tegenvallen. De uitwerking was maar matig en het was mijns inziens Bijbels-historisch onjuist om koningin Esther af te schilderen als een vrouw van bijna 40. Verder vond ik de verhaallijn niet direct noodzakelijk en was het verhaal van Hadassah de verzetsstrijder minstens zo mooi geweest als dit er niet bij zat. Ook vond ik Hadassah van het verzet soms een beetje naïef, maar dat maakte haar ook wel tot een interessant karakter, een beetje een anti-held.

Liefhebbers van (Bijbels-)historische romans zullen dit boek zeker waarderen. Ook wanneer je je interesseert voor het volk Israël en hoe het hen in en na de oorlog verging is Ik zal verborgen zijn zeker een aanrader.

Ik geef dit boek 2,5 ster, met name vanwege de parallel lopende verhaallijn. Als die er niet in had gestaan zouden het er zeker 3 zijn en misschien wel 3,5 (om Jonas, snap je?).

Heb jij Ik zal verborgen zijn al gelezen? Zo ja, wat vond jij ervan?

Liefs,

Mirjam

 

6 Reacties

    1. Inderdaad! En daar valt niet over te twisten 😉 Ik probeer daarom in mijn reviews altijd duidelijk te maken dat het mijn mening is. Bedankt voor je reactie!

  1. Ik heb dit boek ook gelezen. Vond inderdaad het verhaallijn van Haddasah uit de Bijbel ook wat tegenvallen. Maar de het andere verhaal vond ik erg mooi en zeker de moeite waard! Raad hem wel aan bij mensen.

    1. Mooi om te horen dat ik hierin niet de enige ben 😉 Ik vind het ook zeker wel een mooi boek en ben benieuwd hoe ik er tegenaan ga kijken als ik ‘m nog een keer zou lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: