Boekreview #24 De kromme en de rechte weg // C.S. Lewis

Het was een van mijn leesdoelen voor dit jaar om het debuut van een van mijn favoriete auteurs te lezen. Nu is er een beetje onduidelijkheid over het allereerste boek van C.S. Lewis, maar verschillende websites gaven aan dat zijn boek De kromme en de rechte weg, dat is. Mocht het alsnog fout zijn, ik heb ook het debuut van Tonke Dragt en die van Tessa Afshar gelezen ;-). In ieder geval vond ik dit boek van Lewis mooi genoeg om te reviewen.

In De kromme en de rechte weg lezen we over een ik-figuur die in slaap valt en droomt over Hans. Hans is een pachterszoon die eens in de zoveel tijd door zijn ouders verplicht wordt om naar een Rentmeester te gaan. Hij moet dan altijd nette, maar kriebelende kleding aan en krijgt te horen over de eisen van de Landheer. de Landheer klinkt niet echt als een fijne man. Als Hans ouders wordt, krijgt hij een visioen van een Eiland en het is zijn verlangen om naar dat Eiland toe te gaan. Onderweg ontmoet hij allerlei verschillende mensen, met elk hun visie op de Landheer en het Eiland. Uiteindelijk ontmoet Hans een Rentmeester die hem vertelt over de kloof die ontstaan is tussen de pachters en de Landheer en wat de Landheer hieraan gedaan heeft.

De kromme en de rechte weg is een allegorie, de vergelijking met De christenreis van John Bunyan wordt snel gemaakt. Ikzelf ben bekend met beide boeken en vond de allegorie van Lewis meer aanspreken, omdat hier veel moderne, theologische opvattingen worden genoemd en zo nodig onderuit gehaald. Het mooie aan deze allegorie vond ik de vele herkenbare elementen, die Lewis in zijn andere boeken benoemd. Daarnaast waren er mooie vergelijkingen en zat het allegorische verhaal goed in elkaar (God als Landheer, mensen als Pachters etc.). Een klein minpuntje vond ik dat de reis van Hans soms te veel als roadtrip voelde, maar ik vond het wel mooi dat het moment van ‘bekering’, heel erg leek op zijn eigen bekering, zoals Lewis dat schrijft in Verrast door vreugde.07

De kromme en de rechte weg krijgt van mij 4 sterren!

Heb jij weleens iets van C.S. Lewis gelezen? Zo ja, wat is je favoriete werk van hem?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.