Boekreview #16 Verrast door vreugde // C.S. Lewis

Eén van mijn leesdoelen dit jaar was een (auto)biografie. Dit jaar heb ik gekozen voor Verrast door vreugde, geschreven door C.S. Lewis. In dit boek vertelt Lewis hoe hij van protestants opgevoed jongetje atheïst werd en zich later tóch weer tot het christendom bekeerde. Een boek die prima bij de datum van vandaag past… 😉

Zoals ik in de inleiding al schreef, is Verrast door vreugde een autobiografisch verhaal en gaat het over de bekering van C.S. Lewis. Volgens hem is het niet zijn levensverhaal, maar benoemt hij alleen de zaken die noodzakelijk zijn voor zijn bekeringsverhaal. Hij vertelt openhartig waarom hij het christendom vaarwel zei en dat hij die keuze nog steeds begrijpt. Zoals het hem toen verteld werd, is niet de manier waarop hij later tot geloof kwam. In zijn jeugd raakte Lewis zijn geloof kwijt, maar later kwam het langzaam weer terug.

Lewis beschrijft dat hij niet de meest gewillige bekeerling was: “De Verloren Zoon liep tenminste op zijn eigen voeten terug naar huis. Maar wie kan de lof zingen van een Liefde die de poorten opent voor een verlorene die trappend, vechtend en boos wordt binnengehaald, naar alle kanten om zich heen kijkend of er nog ontsnapping mogelijk is?”

De schrijfstijl van Lewis is erg zakelijk en daardoor vond ik het lastig om mij helemaal in het verhaal te verliezen. Er zat wel veel herkenbaarheid in. Zeker toen hij beschreef dat hij een tijd in Bookham heeft gewoond en regelmatig met de trein naar Leatherhead ging en terugwandelde. Afgelopen zomer, terwijl ik het boek las, heb ik regelmatig tussen Bookham en Leatherhead gereisd met  trein.

Je zou denken: zo’n bekeringsverhaal is een serieuze zaak, maar Lewis zou Lewis niet zijn als er geen humor in zijn boek voorkwam. Van die heerlijke, Engelse, licht sarcastische humor waar ik ontzettend van houd.

Al met al was het een interessant boek om te lezen, zeker voor een Lewis fan als ik ben. Door dit verhaal te lezen, kon ik ook zijn andere boeken beter plaatsen. Verrast door vreugde krijgt van mij 3,5 ster.

Welk boek van C.S. Lewis is bij jou favoriet? Laat het me weten in een reactie!

Liefs,

Mirjam

4 Reacties

  1. Op je vraag welk boek van Lewis mijn favoriet is: A grieve observed (ik weet even de ned. titel niet)
    Een hele openhartige Lewis die meemaakt dat zijn geliefde sterft en zijn obsevaties van zijn eigen verdriet en rouw. Een ervaringsboek.

    1. Ja, over dat boek heb ik ook veel goeds gehoord. Ik heb ‘m nog niet gelezen, maar hij staat wel op de lijst. Zeker sinds ik het boek Joy, de vrouw die C.S. Lewis liefhad heb gelezen, ben ik er heel benieuwd naar. Bedankt voor je reactie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.