Mini reviews #11 Romans en non-fictie

Ik wilde eerste de titels van de te reviewen boeken delen in de titel, maar daar werd-tie erg lang van. Dan maar in dit inleidende stukje. Vandaag deel ik weer drie mini-reviews van boeken die ik in januari 2022 las. Dat was nog best lastig kiezen, want zoals je wellicht weet las ik niet zoveel boeken in januari. Uiteindelijk koos ik voor Schijn door mij van Cynthia Ruchti, Het beloofde land van Elizabeth Musser en Voor hoeveel heb je het verkocht? van Thijs Verheul.

Schijn door mij // Cynthia Ruchti
Specificaties: Christelijke feelgoodroman // Uitgeverij Kok Boekencentrum // Nederlands, vert. // 2021 // 334 blz’s
Het verhaal: Schijn door mij is een aangrijpende roman over psychische problemen en de impact ervan op anderen. Verzamelwoede-expert Camille probeert extreme verzamelaars te helpen weer grip op hun leven te krijgen. Ze krijgt hierbij hulp van Eli Rand, die een klein afvalbedrijf runt. Ze raakt aan hem gehecht, maar zijn verleden als verzamelaar baart haar zorgen. Camille draagt zelf ook een trauma met zich mee. Wordt het voor haar ook niet eens tijd om het licht in haar leven binnen te laten?
Mijn mening: Ik vond het een mooi verhaal met een prachtige boodschap. De gebrokenheid van de wereld werd duidelijk en dat mensen met een verzamelstoornis geen gekkies zijn, maar mensen die hulp nodig hebben. Hier en daar vond ik het verhaal wel wat overbodige scènes bevatten, zoals een kennis van Camille die óók een verzamelstoornis had, dat werd wel een beetje too much. Ook was bij de dialoog niet altijd duidelijk wie er aan het woord was, dan moest ik soms puzzelen. Uiteindelijk vond ik de les die Eli aan Camille meegaf het mooist, maar ik zal er niets over zeggen in deze blog, want het is een spoiler voor iedereen die het boek nog gaat lezen.
Eindoordeel: 3,5 ster (haha, ik vind het bij halve sterren altijd zo ingewikkeld, schrijf je dan meervoud of enkelvoud? Kan iemand me helpen?)

Het beloofde land // Elizabeth Musser
Specificaties: Christelijke roman // Uitgeverij Kok Boekencentrum // Nederlands, vert. // 2020 // 416 blz’s
Het verhaal: Het beloofde land’ van Elizabeth Musser gaat over drie vrouwen en een wandeltocht die hun leven zal veranderen. Abbie Jowett is overweldigd door de tegenslagen in haar leven. Ze besluit haar volwassen zoon achterna te reizen naar Frankrijk, om daar samen met hem de beroemde pelgrimsroute Camino de Santiago te lopen. Tijdens hun reis ontmoeten ze Rasa, een Iraanse vrouw die in het geheim vluchtelingen helpt, en Caroline, een journaliste die onderzoek doet naar pelgrims. Ieder heeft een eigen reden voor deze ontdekkingsreis, maar geen van hen was voorbereid op de schurende kracht van de Camino, die alles blootlegt en aanspoort tot grondige zelfreflectie.
Mijn mening: Dit boek heb ik geheel als audioboek beluisterd en de verteller had een prettige stem. Dat zorgt denk ik dat ik extra positief ben over dit boek. De geheimen van de personages waren met elkaar verweven en ze hadden duidelijk elkaar nodig om verder te komen in hun leven. Wel vond ik sommige dingen te toevallig. Het boek had veel lijntjes met andere boeken van Elizabeth Musser, maar omdat ik die (volgens mij) allemaal gelezen heb, vond ik het niet moeilijk om de lijn te volgen. Ik kan me voorstellen dat als je haar eerdere boeken niet kent, je volledig in de war raakt. Vorig jaar las ik Aan de andere kant van de bergen, het verhaal dat nog het meest voorafging aan dit boek, en daar was mijn kritiekpunt dat er zoveel personages in voorkwamen en dat het perspectief niet consequent was. Dat was bij dit boek gelukkig niet het geval, het verhaal werd constant verteld vanuit een ik-figuur en er waren maar drie centrale personages. Abbie, Bobbie en Caro(line). Ook werd duidelijk aangegeven wie er aan het woord was op welk moment. Zou ik het boek iedereen aanraden? Dat niet. Je moet echt van de stijl van Elizabeth Musser houden. Soms is ze wat langdradig en blikt (mijns inziens) te lang of op een onhandig moment terug op het verleden.
Eindoordeel: 4 sterren

Voor hoeveel heb je het verkocht? // Thijs Verheul
Specificaties: Non-fictie, biografisch // Uitgeverij Verheul (selfpub denk ik zo) // Nederlands // 2021 // 180 blz’s
Het verhaal: Met een paar duizend euro startkapitaal richtte Thijs Verheul (1992) samen met Sjuul Berden en Joep Dohmen als studenten aan de Wageningen Universiteit het tweedehandskledingplatform United Wardrobe op: een platform waarmee je veilig en sociaal kleding kon kopen en verkopen. In de jaren daarna haalden Thijs en zijn compagnons miljoenen aan investeringen binnen. United Wardrobe werd door meer dan vier miljoen mensen gebruikt. In oktober 2020 werd het platform verkocht aan Vinted, een Litouwse online marktplaats die in meer dan tien landen actief is. Thijs neemt je mee in de wereld van investeringen, bedrijven bouwen en verkopen, de stress en onzekerheid en het geluk en doorzettingsvermogen van een jong team met een droom. Thijs was 28 toen hij United Wardrobe aan Vinted verkocht. Dit is het verhaal van idee naar exit.
Mijn mening: Ik las dit boek omdat ik meer wilde weten over ondernemen, nu ik dit jaar mijn eigen bedrijf hoop op te richten. Ik dacht dat ik er wat van zou opsteken over ondernemen, maar dat viel vies tegen. Waarschijnlijk ook omdat ik een heel ander soort bedrijf wil oprichten. Ik ga geen producten verkopen en ga ook niet aan de slag als tussenpersoon, maar wil diensten leveren. Als ik één ding van dit boek heb geleerd is het dat ik nooit een ondernemer als Thijs wil worden. Gelukkig geeft hij zelf ook toe dat hij mensen niet altijd even goed heeft behandeld. Het taalgebruik vond ik ook niet prettig om te lezen. Ik zou het niet zo snel aanraden om te lezen, zelfs niet als je wilt weten voor hoeveel geld Thijs United Wardrobe aan Vinted heeft gekocht. Spoiler: dat mag hij niet vertellen. Het boek las trouwens wel als een trein, daar lag het niet aan. Er was niets mis met zijn schrijfstijl.

Heb jij een van deze boeken weleens gelezen? Zo ja, wat vond je ervan?

Liefs,

Mirjam

2 Reacties

  1. O je, overal heb je “Nederalnds” geschreven. Verder komt Cynthia Ruchti ook uit Barneveld? Dat eerste boek lijkt me interessant. Het Messi-Syndroom fasineert altijd. Overigens moet je eerst een bedrijf oprichten om het te verkopen…. Succes!

    1. Haha, ik heb echt een aantal dramatische typfouten gemaakt, maar ze zijn weer hersteld. Bedankt. Cynthia Ruchti komt niet uit Barneveld 😉 Maar ik had een foto gemaakt voor een boektour op Instagram en dat was de enige bruikbare foto voor dit bericht, ik was een beetje te druk om andere foto’s te maken. Bedankt voor je reactie 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: