Boekreview #27 Het schooltje van Auschwitz // Mario Escobar

In de maand april mocht ik van mezelf geen boeken kopen. Je snapt vast wel dat dit heel moeilijk voor mij was. Zodra het mei was trok ik dan ook in de richting van mijn favoriete boekhandel en kocht maar liefst 4 nieuwe boeken. Eén hiervan was Het schooltje van Auschwitz en omdat dit nog een vrij nieuwe uitgave is, leek het me leuk om hem te reviewen!

Specificaties: Historische roman // Kok Boekencentrum // 302 blz’s // Nederlands, vert. // 2019

1943. Een normale dag in het gezin van Helene Hannemnann. Ze staat op het punt haar kinderen op school te brengen, als plotseling de Duitsers een inval doen. Haar man, Johann, die zigeuner is, wordt opgepakt. Maar niet alleen Johann moet mee, ook hun vijf kinderen. Helene zelf niet, omdat zij een Duitse is. Toch kan ze haar kinderen niet alleen laten en stapt vrijwillig in de trein naar Auschwitz. Ze wordt gescheiden van haar man, maar mag wel bij haar kinderen blijven. Als verpleegster helpt ze dokter Josef Mengele met het terugdringen van de Tyfus epidemie. Op een dag doet hij haar een vreemd verzoek: Zou ze een schooltje en een crèche willen oprichten voor de kinderen in het kamp?

Het schooltje van Auschwitz is een indrukwekkend en waargebeurd verhaal over de liefde van een moeder voor haar kinderen. Helene had niets in het kamp te zoeken, maar ging met haar kinderen mee. Het was interessant om eens een verhaal over een concentratiekamp te lezen vanuit een ander perspectief. De verhalen die ik gelezen heb, gingen vooral over Joodse slachtoffers, terwijl in dit boek zigeuners werden opgepakt en in het kamp gestopt. Ook hen werden gruwelijke dingen aangedaan, zeker door Josef Mengele. Het verhaal word verteld vanuit Helene, in het ik-perspectief. Toch kon deze vorm van vertellen mij niet volledig meezuigen in het verhaal, ik bleef me toeschouwer-op-afstand voelen. Hoewel het verhaal, zoals veel boeken over concentratiekampen, een tragische afloop kent, voelde het wel als een afgerond verhaal en bood het op een vreemde manier hoop.

Het schooltje van Auschwitz krijgt van mij 4 sterren.

Lees jij weleens boeken waarin de Holocaust centraal staat?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

4 Comments

  1. Mooie review! Ik lees heel veel boeken die tijdens WO2 afspelen. Dit boek ga ik dan ook zeker lezen. Het lijkt mij interessant om het eens vanuit een ander perspectief te lezen.

  2. Vond dit wel een erg mooi boek. Lees heel vaak boeken over de holocaust. En elk boek staan weer vreselijke gebeurtenissen in. Maar vind het wel aanraders om te lezen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.