Boekreview #48 Donker vuur // Lynn Austin

Vorig jaar heb ik eigenlijk de boeken van Lynn Austin pas ontdekt, behalve haar serie met Bijbels Historische Romans had ik nog nooit een boek van haar gelezen. In mei las ik de trilogie over de Amerikaanse burgeroorlog, iets wat ik eigenlijk al veel eerder had moeten doen, want het was een ontzettend mooie reeks. Vandaag review ik mijn lievelingsboek uit deze trilogie: Donker vuur.

Specificaties: Historische Roman // Uitgeverij KokBoekencentrum // Nederlands, vert. // 2004

Samenvatting
In 1861 breekt de burgeroorlog tussen het noorden en het zuiden van de VS uit. De noordelijke staten willen in het hele land de slavernij afschaffen, maar de zuidelijke staten zijn bereid om hun recht op het houden van slaven met hun leven te verdedigen. In die turbulente wereld moeten twee jonge vrouwen hun weg vinden.
Julia Hoffman leidt een zorgeloos leven in rijke kringen. Ze wordt verliefd op Nathaniel Greene, een fel tegenstander van de slavernij. Hij vindt haar echter maar oppervlakkig. Geschokt door zijn mening besluit Julia haar leven een andere wending te geven en ze meldt zich aan als verpleegster aan het front. De verschrikkingen van de oorlog, die ze nu van dichtbij meemaakt, veranderen haar leven ingrijpend.
Phoebe Bigelow is ongelukkig in haar uitzichtloze bestaan. Het liefst zou ze meevechten in de oorlog, net als haar drie broers. Wanneer de kans zich aandient, vlucht ze weg en sluit zich aan bij het leger. Maar daar ontdekt ze dat ze niet kan wegvluchten voor wie ze is…

Mijn mening
Het inleidende verhaal geeft natuurlijk al een beetje weg wat ik van deze trilogie vind. De combinatie van historische gebeurtenissen en sterke karakters die zichzelf moeten vinden is echt een van mijn favoriete onderdelen in een verhaal. Ik herkende mezelf het meest in Julia. Als ik bedenk hoe goed ik het hier in Nederland heb en hoe makkelijk mijn leven is, vraag ik me ook weleens af of ik niet te oppervlakkig ben. Alleen denk ik niet dat ik en verpleegster zijn een zeer goede combinatie is 😉 Het mooie aan de boeken van Lynn Austin is altijd dat haar personages zeer realistisch aanvoelen, ze hebben positieve kanten, maar ook echt negatieve kanten. Ook de historische juistheid en levendige beschrijving van gebeurtenissen spreekt aan. Ik vond het zelf echt wel schokkend om te bedenken dat iets meer dan 150 jaar geleden slavernij nog heel normaal was in Amerika. Ik begrijp, door deze en andere boeken, nu ook beter waarom racisme in Amerika nog steeds zo groots is en waarom het zó bijzonder was dat ze acht jaar lang een ‘zwarte’ president hebben gehad. Maar goed, ik wijk nu wel heel ver van het onderwerp af 😉
Mijn lievelingspersonage uit dit boek was trouwens Phoebe, zij is echt geweldig en laat girlpower zien!

Donker vuur heeft van mij 5 sterren gekregen!

Heb jij weleens boeken over de Amerikaanse burgeroorlog gelezen?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

4 Comments

  1. Tof dat je de boeken van Lynn Austin aan het ontdekken bent! Ik hou echt van haar boeken. Het is voor mij al weer even geleden dat ik Donker vuur las maar ik kan me nog wel herinneren dat ik flink onder de indruk was van het verhaal. Naast deze serie heb ik volgens mij wel meer boeken gelezen over de burgeroorlog maar kan ik zo een twee drie geen titels noemen ?

  2. Klinkt als een mooi boek! Ik heb wel eens boeken gelezen over de burgeroorlog en de slavernij, weet de titel niet meer precies, maar uit de quiltclubserie van Jennifer Chiaverini. Ook erg aangrijpend, dat lijkt dit boek mij ook.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.