Boekreview #53 De nachtegaal // Kristin Hannah

Zoals ik in mijn ‘Lezen met Mirjam‘ blog van deze maand al beloofde zou ik een review delen over het boek De nachtegaal. Ik moet eerlijk zeggen dat het al wel even geleden is dat ik het boek las, maar met behulp van mijn aantekeningen hoop ik toch tot een goede review te komen.

Specificaties: Oorlogsroman // Boekerij // Nederlands, vert. // 2015

Samenvatting
De zussen Vianne en Isabelle hebben altijd een goede band gehad, ondanks hun verschillen. Isabelle, de jongste en brutaalste van de twee, woont in Parijs, terwijl Vianne op het platteland van Frankrijk een rustig bestaan leidt met haar man Antoine en hun dochtertje. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en Antoine moet meevechten.
Met het voortduren van de oorlog wordt niet alleen de relatie tussen de zussen zwaar op de proef gesteld, maar ook hun moed en hun gevoel voor goed en fout. Kan Vianne haar beste vriendin verraden als het leven van haar kind op het spel staat? Moet Isabelle haar familie in gevaar brengen als dat betekent dat ze levens kan redden? Hoe kan je overleven als de wereld om je heen in elkaar stort?

Mijn mening
De personages in dit boek zijn heel geloofwaardig neergezet, Isabelle en Vianne kennen allebei hun eigen strijd in dit verhaal. Ik kon begrip opbrengen voor beide personages en ik vroeg me regelmatig af wat ik zou doen als ik in hun situatie zat. Ook de schrijfstijl is prettig, met versnellingen en vertragingen waar dat nodig is. Ik werd zo in het verhaal gezogen dat ik op een gegeven moment het boek wel door de kamer wilde smijten als er iets gebeurde waarvan ik niet wilde dat het zou gebeuren met de zussen. Maar dat heb ik niet gedaan, want ik las het grootste gedeelte van dit boek op m’n e-reader en het is natuurlijk niet zo handig als die kapot is. Niet dat ik vind dat smijten met boeken gerechtvaardigd is, maar soms … Het boek houdt je in z’n greep tot het einde en ik heb er meer dan een traan om vergoten.

Ik lees met grote regelmaat boeken over de Tweede Wereldoorlog, maar soms kan je dat ook het gevoel geven dat alle boeken hetzelfde zijn en dit boek was echt weer totaal anders. Misschien ook wel omdat het zich in Frankrijk afspeelde en ik tot nu toe vooral veel boeken over het Nederlandse verzet heb gelezen, het was interessant om te ontdekken hoe dat in Frankrijk ging. De nachtegaal heeft van mij vijf sterren gekregen!

Ken jij dit boek van Kristin Hannah?

Liefs,

Mirjam

2 Reacties

  1. Wauw dit boek staat al zo lang op mijn ereader en al zo lang op mijn lijstje om te lezen maar elke keer lees ik toch een ander boek. Overigens ben ik volgens mij weleens in het boek begonnen en heb ik hem toch weer weggelegd. Ik moet hem snel toch maar echt gaan lezen want door jouw recensie ben ik er wel heel nieuwsgierig naar geworden. En eigenlijk moet ik het boek ook echt gewoon lezen want het is een hartstikke populair boek dat ook nog eens heel hoog wordt aangeprezen door iedereen.

    1. Het is echt de moeite waard! Stop ‘m in je TBR potje (of heb je die niet meer, haha). Ik heb haar andere boeken nu ook toegevoegd op m’n e-reader. Het is maar goed dat ik volgend jaar 365 boeken ga lezen, anders kom ik nooit toe aan al die leuke boeken die ik wil lezen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: