Brief aan Anna Laura #2 Een oneindige TBR en herlezen

Vorige maand schreef ik mijn eerste brief aan Anna Laura. Hierin legde ik een beetje uit hoe het idee voor deze serie ontstond en waar we het over gingen hebben. Anna Laura stuurde twee weken later een reactie en op die brief reageer ik nu weer. Ik verwacht dat de reactie van Anna Laura op vrijdag 29 mei te lezen is, ik kijk er nu al naar uit!

Lieve Anna Laura,

Het gekke gevoel is nog steeds een beetje aanwezig, maar het is al een stuk minder. Dat scheelt, hopelijk kan ik nu gewoon vrij en vrolijk een brief naar je schrijven. Inmiddels heb ik me een beetje neergelegd bij het feit dat ik een keuze moet maken tussen e-reader en fysieke boeken, zonder dat ik me daar schuldig over hoef te voelen. Mijn verdeling is ook 75/25, maar dan precies andersom. Ik lees nu ongeveer 75% e-books en 25% fysieke boeken, maar dat komt vooral omdat er niet zoveel ongelezen boeken meer in mijn kast staan en des te meer op de e-reader.

Ik denk dat mijn TBR systeem een beetje begint te werken. Ik wil al zo’n 2-3 jaar af van de ongelezen boeken in mijn boekenkast. Ruim 2 jaar geleden maakte ik een pot met allemaal briefjes. Hierop stonden de ongelezen boeken in mijn boekenkast. Ik haalde er 3-4 briefjes uit en las eerst die boeken die daarop stonden (series las ik altijd in volgorde, dus voor 1 serie zat 1 briefje in het potje). Zo doe ik het nog steeds, dus ik denk dat ik even overschakel op de tegenwoordige tijd. Het maakt niet uit op welke volgorde ik de boeken lees die ik uit het potje heb getrokken, wat betreft die boeken mag ik zelf bepalen waar ik zin in heb. Zijn de boeken eenmaal uit, dan haal ik weer 3 nieuwe briefjes uit het potje. Ik heb heel veel series in de kast staan, dus er zit bijna altijd wel een serie tussen. Is dat niet het geval, dan trek ik een vierde briefje uit 😉

Ik hoop dat het niet al te ingewikkeld klinkt… Misschien vraag je je nu wel af, maar hoe kan het dat ze na 2-3 jaar nog steeds niet alle boeken heeft gelezen? Maar eigenlijk denk ik ook wel dat je dat antwoord weet: er komen steeds weer nieuwe boeken bij. En hoe doet ze dat dan? vraag je je misschien wel af. De titels van deze boeken schrijf ik nog niet op een briefje, maar ik maak een lijstje in een notitieboekje. Als het potje met de briefjes eenmaal leeg is, maak ik een nieuwe voorraad briefjes, met daarop de titels van boeken die erbij zijn gekomen. Sinds een tijdje lukt het me daardoor ook beter om minder nieuwe boeken te kopen. Ik weet van tevoren al dat ik het nieuwe boek voorlopig toch niet mag lezen, dus dan laat ik ‘m vaak nog maar even liggen.

Ik lees trouwens niet alleen maar m’n nieuwe boeken, soms bedenk ik me dat er een boek of serie is die ik graag wil herlezen, dat schrijf ik dan ook op het lijstje erbij en zodra het tijd wordt voor nieuwe briefjes (ik wil er niet meer dan 40 in het potje hebben) bepaal ik of ik het boek nog steeds wil herlezen. Zo ja, dan wordt die toegevoegd aan het potje. Maar goed … daar heb ik dus meteen een vraag over aan jou. Jij schreef vorige week een blog over boeken die je wilt herlezen, het was een lijstje van acht. En dat vond ik weinig, haha. Dus nu vroeg ik me af hoe je dat precies doet. Ik vind namelijk dat ik te vaak of te snel boeken herlees, waardoor ik niet meer toekom aan m’n TBR. En die is op dit moment best wel lang (er zitten nog zo’n 20 briefjes in het potje en op de nieuwe lijst staan ook alweer meer dan 50 boeken, volgens mij). Heb je misschien een tip voor mij, waardoor ik minder snel boeken ga herlezen?

Dan heb ik weer wat boekentips voor jou. Nu je de smaak een beetje te pakken hebt van de boeken van C.S. Lewis zou ik je De grote scheiding of The great divorce aan willen raden. Dat boek maakt iedere keer weer indruk (de laatste keer dat ik die herlas is trouwens al meer dan 5 jaar geleden). En (maar dit weet je al en ben je volgens mij ook van plan om te lezen), de serie Het teken van de leeuw of Mark of the lion van Francine Rivers. Zojuist herlezen (hoewel, op het moment dat ik dit schrijf moet ik nog 70 bladzijdes in het laatste deel) en het was prachtig en ik weet bijna zeker dat jij het ook een prachtige serie zult vinden. En als laatste niet echt een boekentip, maar een auteurtip: Adrian Plass. Ik heb zelf nog maar 2 boeken van hem gelezen, maar dat smaakt zeker naar meer. Hij brengt geloof en humor op een prachtige manier samen. Boekentips van jouw kant zijn ook weer welkom, de titels die je noemde staan op m’n lijstje 🙂

Veel leesplezier de komende tijd!

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

6 Comments

  1. Leuke brief. Interessant systeem. Maar ik vind het jammer, als ik de nieuwe aankopen niet direkt mag lezen. Dus dat zou voor mij niet werkrn. Je zou batuurlijm een mix kunnen maken, 50% direkt lezen, de anderen op de lijst. Misschien moet ik ook zo iets doen. De stapels ongelezen boeken groeien als kool. Toch vreemd, wat voor problemen de mens kan hebben. Overigens heb je wel eens eerder over zo’n potje-met-briefjes systeem gesproken. Heb je een hele rij met potjes?

    1. Ik heb maar één potje, meerdere potjes zou het systeem ondermijnen, haha 😉 Voor mij werkt het nu juist wel goed, omdat ik dus minder boeken koop, haha. Dus groeit de stapel ongelezen boeken minder hard!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.