Brief aan Anna Laura #4 Boeken uitkiezen en boekenmeningen…

Het is alweer tijd voor mijn vierde brief naar Anna Laura. Twee weken geleden schreef Anna Laura een heel toffe brief aan mij, waarin ze me weer een interessante vraag stelde. Die ga ik in deze brief beantwoorden. Lees je ook mee?

Lieve Anna Laura,

Dank je wel voor je gezellige brief, ik vind ze echt heel leuk om te lezen! Ik had me nu in de week vergist, ik dacht dat je een week eerder al een brief zou schrijven en merkte echt dat ik een beetje ongeduldig werd 😀 Ik moet zeggen dat ik onze briefwisseling nog leuker vind nu ik The Guernsey Literary and Potato Peel Pie society heb gelezen en samen met jou heb gekeken, ook al spreken we elkaar vaak!

Ik vind het erg tof om te lezen dat ik je toch wat enthousiaster heb gemaakt voor herlezen. Ik merk zelf altijd dat ik een tweede keer vaak nog net zo van een verhaal kan genieten als de eerste keer, soms zelfs iets meer. Maar balans is inderdaad wel het beste. Ook trouwens met Nederlandse en Engelse boeken lezen, denk ik. En wat betreft je idee om een paar keer per jaar naar Engeland te gaan (als je weer terug bent in Nederland) om je boekenkast aan te vullen, misschien kunnen we wel samen gaan 😀

Nu je vraag, op basis waarvan kies ik boeken uit… Soms koop ik een boek alleen om het feit dat het een boek is. Haha, da’s een grapje. Ik kijk ook echt wel naar covers, de auteur en de flaptekst. Soms vind ik een cover niet zo leuk, maar wil ik een auteur toch een kans geven. Negen van de tien keer is het dan nog steeds een leuk boek, dus dat zorgt er wel voor dat ik af en toe ook boeken koop of uitkies die er iets minder mooi uitzien. Als de met de rug in de boekenkast staan zie je toch niks van de cover, haha. De flaptekst vind ik ook wel belangrijk, maar ik heb ook een flink aantal auto buy auteurs, van die auteurs waar ik sowieso alle boeken van koop (C.S. Lewis, John Flanagan, Tessa Afshar, Francine Rivers en nog veel meer). Daarin herken ik ook wel wat je schrijft dat je minder waarde hecht aan de cover als je de auteur kent. Dan lees ik soms niet eens de flaptekst en word ik volledig verrast als ik het boek ga lezen. Dat is trouwens ook vaak zo bij boeken die ik toevoeg bij Kobo Plus, dan lees ik soms alleen maar de eerste paar regels van de flaptekst en denk ik: het zal vast wel leuk zijn! Ik kies ook wel boeken omdat ik er veel positieve dingen over heb gelezen, of omdat iemand (jij bijvoorbeeld) het boek heeft aangeraden.

Maar goed, soms wordt mij een boek aangeraden wat ik uiteindelijk helemaal niet leuk vind, dat vind ik dan best lastig om te zeggen, want ik wil mensen niet kwetsen. Zelf heb ik namelijk nogal snel de neiging me iets aan te trekken van de mening van een ander over mijn favoriete boek. Als ik echt genoten heb van een boek en een ander zegt dat hij of zij het echt vreselijk vind, ga ik allereerst twijfelen aan m’n eigen gevoel. Heeft die persoon gelijk? Is het echt een vreselijk boek? Wat vind ik er nu eigenlijk zo leuk aan? En nu vraag ik me af of jij daar ook weleens last van hebt. En zo ja, wat doe je ertegen? Zo nee, heb je tips voor mij om hier beter mee om te gaan?

Gelukkig durf ik aan jou wel boekentips te geven, want ik denk dat ik zo ongeveer wel weet wat voor soort boeken jij leuk vind. Maar goed, toch heb ik echt wel eventjes moeten nadenken over m’n leestips deze maand, omdat ik eigenlijk in juni niet zoveel interessante boeken heb gelezen… Nu ja, mijn eigen boeken, maar die ken je allemaal al. Er is wel een boek dat ik je echt zou willen aanraden om te lezen, maar ik weet niet of dat mogelijk is. Hij is al best oud en ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat-ie op bijvoorbeeld Kobo staat. Maar goed, dat is Gegijzeld van Evert Hartman. Dat boek heeft echt een onuitwisbare indruk op mij gemaakt en ik wil ‘m nog steeds een keer in m’n eigen boekenkast hebben staan. Hopelijk lees ik de komende maand weer wat leukere boeken, die ik dan aan je aan kan raden 😉

Veel leesplezier de komende tijd en ik wacht met spanning op je nieuwe brief!

Liefs,

Mirjam

PS: Vraagje aan andere lezers van deze brief: Lees jij vaak boeken omdat andere mensen ze aanraden?

2 Reacties

    1. Aah, dank je wel! Ben echt wel ff bezig geweest om die foto zo te krijgen, haha. Ben er ook best trots op 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: