FAQ #11 Op welke volgorde moet ik je boeken lezen?

De afgelopen maanden heb ik deze vraag regelmatig gekregen van lezers en het leek me goed om er eens een blogbericht aan te wijden. Want voor de Samen! serie kan het misschien wel duidelijk zijn (als het goed is staat bij elk boek voorin welk deel in de serie het is), maar voor mijn ‘standalone’ boeken is het een heel ander verhaal. Vandaag schep ik duidelijkheid.

Moet ik je boeken op volgorde lezen?
Een vraag die verwant is aan deze vraag is bovenstaande: moet ik je boeken eigenlijk wel op volgorde lezen? Een aantal redenen waarom dat wel wenselijk is:

 • Mijn schrijfstijl is in de loop van de jaren flink verbeterd en het kan zeker leuk zijn om dat te merken.
 • Zeker bij de Samen! serie mis je belangrijke groei van personages als je midden in het verhaal binnenvalt, maar dit is ook zeker het geval bij Lijmen, Chaos en Time-out.
 • Er zit overlap in de verhaallijnen en personages die in het ene boek de hoofdrol hebben, zijn in het andere boek bijfiguren. Je kan spoilers krijgen over het verloop van hun verhaal (zoals over Bas en Lotte in Time-out)

Wat is dan de juiste volgorde?
Eigenlijk is het heel simpel, bij mijn standalones is het de verschijningsvolgorde. In de ideale situatie begin je bij De opdracht (al mag je die van mij ook wel overslaan hoor), vervolgens lees je Lijmen en daarna Chaos. Vooral de groei van de vriendschap van Nikki en Lynn krijg je goed mee als je de boeken op deze volgorde leest. In Chaos lees je ook in een scène over Jill, het hoofdpersonage uit De opdracht. Vervolgens ga je door met Vrije val, hierin vind je weinig spoilers voor de andere verhaallijnen. Het grappige is ook dat dit boek zich tijdlijntechnisch afspeelt tijdens Lijmen én Chaos. Vervolgens lees je Time-out, over Lynns avonturen in Engeland (nog altijd mijn favoriet). Tot slot lees je No fear en No worries, hoewel het niet heel veel uitmaakt in welke volgorde je die leest. Er staan twee heel verschillende personages centraal en de boeken hebben ongeveer hetzelfde startpunt (allebei richting het einde van de gebeurtenissen van Time-out).

Dus wil je het écht goed doen, dan is dit het lijstje dat je volgt:

 1. De opdracht
 2. Lijmen
 3. Chaos
 4. Vrije val
 5. Time-out
 6. No fear
 7. No worries

Ik vind het zelf belangrijk om de boeken over Nikki en Lynn in goede volgorde te lezen, dus wat je ook kan doen is dit:

 1. Lijmen
 2. Chaos
 3. Time-out

In welke volgorde je de andere boeken leest is dan iets minder belangrijk.

De volgorde van de Samen! serie
Tot mijn grote verbazing waren er meer exemplaren verkocht van Help! Herrie in huis (1294) dan van Help! Mam is verliefd (1249) en Yes! Papa gaat trouwen (1143). Dat kan natuurlijk komen omdat meiden de eerste twee delen in de serie via de (school)bibliotheek lazen en vervolgens zelf de serie zijn gaan sparen, maar ik weet ook van mensen die bij het lezen van de serie zijn begonnen in deel 3. Er is uiteraard niks mis mee, maar mij lijkt dat je dan echt een basis mist voor waar het verhaal begon. En als je dan alsnog deel 1 en 2 gaat lezen, zijn veel dingen niet meer zo verrassend. Wellicht ten overvloede, maar hier de volgorde van de Samen! serie (tot nu toe):

 1. Help! Mam is verliefd
 2. Yes! Papa gaat trouwen
 3. Help! Herrie in huis
 4. Wow! Ons huis is vol
 5. Help! Hoe hou ik het vol?! (verschijnt april 2024)

Op welke volgorde heb jij mijn boeken gelezen?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

2 Comments

 1. Handig dat je het zo deelt maar grappig genoeg vind ik het altijd wel leuk om een serie door elkaar te lezen. Het is dan wat puzzelen hoe wat waar maar dat is juist de lol. Een beetje zoals dat je vroeger halverwege een film op tv aanzette en je dan niet terug kon spoelen maar het moest doen met wat er was.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.