Schrijflogboek #63 Februari 2023

Als er een maand is die écht snel voorbij kan vliegen is het februari wel, deze maand heeft immers maar 28 dagen! Enerzijds voelde het wel zo, aan de andere kant is er ook veel gebeurd in februari, waardoor het helemaal niet zo snel leek te gaan. Hoe het ook zij, we zitten nu alweer in maart en dat betekent dat ik met je terug kan blikken op de afgelopen maand. Was ik een beetje productief? Wat heb ik allemaal bereikt? Je leest het in dit bericht!

Wie voor het eerste een logboekbericht van mij lees: ik heb altijd een standaard indeling. Eerst vertel ik je aan welke projecten ik heb gewerkt. Vervolgens vertel ik wat hoogtepunten van de maand, dan onthul ik het totaal aantal geschreven uren en m’n wordcount. Tot slot blik ik nog vooruit naar de komende maand.

Schrijfuren

Verhalen
Ik schreef de afgelopen maand aan een heleboel verschillende verhalen, dus de lijst is deze keer lang.

 • Brainstorm ‘Appelhof’ – 30 minuten
  Als ik aan het einde van een schrijfdag mijn hele to-dolijst had gedaan en er was nog tijd over mocht ik van mezelf brainstormen aan dit project. Dat is (helaas) maar één keer gebeurd, maar leuk was het wel!
 • De stad – 75 minuten
  Tja, het was de bedoeling dat ik flink wat meters aan De stad ging schrijven, maar afgelopen maand bleek maar weer dat ik niet aan meer dan twee projecten tegelijk moet gaan werken. Voor maart is De stad mijn hoofdproject, dus het gaat vast helemaal goedkomen.
 • Kort verhaal – 85 minuten
  Het korte verhaal dat ik in februari schreef was een stuk langer dan die van januari en ik had er veel plezier in. Ik schreef het begin februari al, dus ik hoefde de rest van de maand niet te stressen, dat was wel lekker.
 • Nova – 110 minuten
  Vrijwel iedere schrijfdag schreef ik in ieder geval vijf minuten aan dit verhaal en ik ben inmiddels op bladzijde 232. Ik verwacht het verhaal in april af te kunnen ronden, al heb ik nog geen idee wat ik er daarna mee ga doen.
 • Samen! serie – 115 minuten
  Ik moest de nieuwe versie van deel 4 nog herschrijven – daar was ik eind januari bijna mee klaar, ik moest nog een paar hoofdstukken. Nu is het manuscript weer terug naar Froukje en wacht ik op de proefdruk.
 • Rachel – 920 minuten
  Uiteindelijk heb ik dit project voorrang gegeven. Ik begon met herlezen en stond eigenlijk versteld van mezelf. Sinds augustus 2022 had ik niet meer naar dit project gekeken en ik was echt verbaasd dat het zo goed was. Op macroniveau hoefde er bijna niets te gebeuren, dus ben ik vol gas gaan herschrijven op microniveau. Inmiddels ligt het manuscript bij m’n proeflezers en van twee van hen heb ik zelfs al een reactie. Ze waren allebei heel positief en eentje noemde het zelfs ‘de beste ooit!’ Als alles goed gaat komt dit boek uit in het najaar van 2023, dus dan kan jij er ook over oordelen.
 • Friends 4-ever – 970 minuten
  Ik wilde in februari heel graag de blogserie afronden en het is me gelukt. Op dinsdag 28 februari, rond 4 uur ’s middags schreef ik het laatste woord aan de reeks. Op dit moment zijn alle hoofdstukken ingepland, dus heb ik daar geen omkijken meer naar. Het was wel een bitterzoet moment hoor, om dat af te ronden.

Social media kanalen

 • Social media beheer – 240 minuten
  Het valt me ontzettend mee hoeveel tijd ik de afgelopen maand hiermee bezig ben geweest. Ik probeer het ook echt te beperken. Social media is leuk, maar moet niet de grootste plek in mijn schrijversleven in gaan nemen.
 • Vlogcontent – 400 minuten
  In februari kon ik lekker vooruit werken wat betreft content en dat was maar goed ook, zoals ik vrijdag al schreef. Ik raakte aan het einde van de maand mijn stem kwijt, dus toen kon ik geen video’s maken, maar gelukkig had ik het een en ander op voorraad.
 • Blogcontent – 685 minuten
  Ik heb niet meer blogs geschreven dan andere maanden (eerder minder), maar ik plande in februari bijna alle hoofdstukken van het vervolgverhaal in. Meestal deed ik dat per vier, dus als ik over elke vriendin een hoofdstuk had geschreven, plande ik de hoofdstukken in. Ik heb nu een heleboel blogs op voorraad 😉

Overig

 • Writing prompts – 75 minuten
  Achteraf gezien had ik niet eens Writing prompts opgeschreven op m’n to-dolijst, maar ik heb ze wel gedaan, 4 stuks. Vroeger zette ik altijd een timer voor 10 minuten, maar nu besloot ik net zolang door te schrijven tot ik 1000 woorden had. Eigenlijk schrijf ik vrijwel al m’n writing prompts aan De appelhof, op die manier verzamel ik een boel inspiratie voor als ik daadwerkelijk aan het schrijven van de boeken toekom.
 • Bedrijfswerkzaamheden – 530 minuten
  Deze maand werkte ik minder aan m’n bedrijf dan vorige maand. Dat kwam ook doordat Booktube (tijdelijk) wegviel. Want voordat ik mijn stem kwijtraakte, was Jaap verkouden en schor en konden we ook geen video’s maken. Ik hoop binnenkort toch een keer een beetje voor te kunnen lopen met vlogcontent, zodat we zoiets kunnen overbruggen. Ook deze maand werkte ik niet aan een opdracht, maar schreef ik me wel in bij de Schrijverscentrale (daarover straks nog iets meer).
 • Van alles en nog wat – 475 minuten
  Alles wat niet in een hokje past valt onder deze categorie. Het was deze maand weer vooral journaling, maar ook plannen en wat administratieve klussen.

Hoogtepunten
Afgezien van een aantal leuke hoogtepunten op schrijfgebied, vierde ik ook mijn dertigste verjaardag in februari. Nog steeds vind ik het bizar om te bedenken dat ik al 30 ben, maar uiteraard ben ik ook heel dankbaar dat ik het beleven mag. We hebben het gevierd met glutenvrije en lactosearme slagroomtaart!

 • Daarnaast tikte ik op 16 februari de 875 volgers aan op Instagram. Nu trek ik me tegenwoordig niet zo veel meer daarvan aan, ik vind het nog steeds bizar dat er zoveel mensen zijn die mijn schrijverij volgen.
 • Op 22 februari maakte ik mijn aanmelding aan de Schrijverscentrale definitief. Al maanden (sinds april 2022) stond het op de planning, maar nu is het dan toch gelukt. De Schrijverscentrale is een organisatie die ervoor zorgt dat auteurs uitgenodigd kunnen worden op scholen, in bibliotheken en boekhandels. Dus als een school op zoek is naar een auteur voor een lezing of workshop, kunnen ze de Schrijverscentrale raadplegen welke auteur ze willen uitnodigen. Het grote voordeel hieraan vind ik dat ik zelf niet mijn tarieven hoef te bepalen, maar dat de Schrijverscentrale dit doet (en dat is heel wat meer dan ik zelf zou durven vragen, haha).
 • Op 25 februari (maar zou ook de 26e kunnen zijn) had ik 125 abonnees op het YouTube kanaal waar ik van alles over schrijven vertel.

Terugblik + statistieken
Februari voelde voor mij als een zeer productieve maand en ik ben superblij met wat ik allemaal bereikt heb. Ik rondde maar liefst twee projecten af (of zelfs 3, als je het herschrijven van Wow! Ons huis is vol ook meetelt – maar dat was niet zoveel werk) en had sowieso een goed gevoel over wat ik gedaan had. Ik bleek uiteindelijk 4700 minuten te hebben geschreven en dat is goed voor 78 uur en 20 minuten, wat een record is voor februari! In 2019, toen ik in een vergelijkbare situatie zat (fulltime schrijven), schreef ik veel minder, al was ik toen ongeveer de helft van de maand ziek, maar goed … de laatste week van februari 2023 was ik ook niet fit. Ik schreef 37.294 verhaalwoorden (bijna allemaal aan Friends 4-ever en nog dat korte verhaal). In totaal schreef ik 57.922 woorden. En ik herschreef ook nog eens een manuscript van ruim 53.000 woorden, maar dat telt helaas niet mee voor mijn jaarlijkse wordcount 😉

Op mijn doel voor De stad na en de booktube video’s, heb ik alle doelen gehaald. Maar als februari gewoon 30 (of 31) dagen had geteld, zoals alle normale maanden, was zelfs mijn doel voor De stad gelukt, ik ben al bijna klaar met de worldbuilding, dus dat komt zeker goed in maart!

Vooruitblik
Na zo’n productieve maand ben ik extra gemotiveerd om ook in maart weer aan de slag te gaan. Er staat weer heel wat op de planning, maar ik ben zeer positief gestemd dat het gaat lukken. Als kers op de taart is vandaag (1 maart) mijn royalty-statement bezorgd en ik heb echt weer superveel boeken verkocht in 2022, veel meer dan ik dacht. Later deze maand hoop ik je daar meer over te vertellen. Ook dat heeft zeker een positief effect op mijn schrijversleven. Waar hoop ik deze maand aan te werken?

 1. Allereerst verwacht ik elk moment de proefdruk van Wow! Ons huis is vol, die moet dan helemaal doorgelopen worden, voordat hij gedrukt kan worden.
 2. Verder wil ik me vooral richten op het herschrijven van De stad. Allereerst ga ik de worldbuilding versie 2 afmaken, dan nogmaals de 100 vragen beantwoorden en vervolgens het manuscript op macroniveau herschrijven. Als het me lukt wil ik het ook op microniveau doen, maar dat mag eventueel ook in april.
 3. Omdat aan één project werken me toch iets te saai lijkt, ga ik deze maand ook voorbereidingen treffen voor de boekenreeks van Friends 4-ever. Nu de blogserie af is, kan ik me daarop richten. Ik hoop eigenlijk een hoofdstukindeling voor boek 1 te hebben, zodat ik tijdens Camp NaNoWriMo 2023 in april daaraan kan werken.
 4. Mocht het allemaal heel snel gaan en ik tijd over hebben, wil ik het manuscript van Samen! deel 5 gaan doorlezen, zodat ik in april met herschrijven kan beginnen, maar dat is een ‘Good Month’ doel.

Wat was het leukste werk dat jij in februari deed?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

2 Comments

  1. Wat leuk dat je zo nieuwsgierig bent – ik ben ook heel benieuwd wat mensen van deze verhalen gaan vinden. Ik denk dat Samen! deel 4 uiteindelijk wel op Kobo plus komt, maar wanneer weet ik niet, dat regelt mijn uitgever namelijk. Het zal wel een tijdje na de verschijning van het boek zijn, om de verkoop in de boekhandels niet in de weg te zitten 😉

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.